Adevărul despre zahar!Ghid de renunțat la dulciuri

Ce se intampla in organism cand mananci prea mult zahar?

Impactul dulciurilor asupra organismului este cu mult mai complex decat crezi, nu poate duce doar la cresterea in greutate ci poate aduce odata cu aceasta placere si anumite dezechilibre ale organismului.

Stiai ca…

                  Dulciurile iti pot imbatrani celulelela fel de mult ca tigarile?!

Creierul raspunde la stimulii dati de zahar asemanator cocainei

Consumul de zahar duce la cresterea dopaminei si serotoninei, asemanator cocainei sau oricarui alt drog, corpul iti va cere sa aduci o cantitate 

mai mare ca cea ingerata inainte.

Ce se intampla exact cand mananci multe dulciuri?

Organismul va secreta insulina, un hormon din pacreas ce absoarbe excesul de glucoza din sange si stabilizeaza nivelul zaharului.

Consumul de zahar da senzatia de oboseala

Secretia insulinei in organism va consuma energia acestuia, ceea ce-ti va da senzatia de insetata/ infometata. Acest efect de aparitie a 

oboselii este dat si de faptul ca organismul nu priveste suficienti nutrienti, extrem de necesari pentru a oferi energie corpului tau.

Obezitatea poate duce la aparitia rezistentei la insulina

Grasimea si obezitatea poate realiza un efect extrem de negativ asupra celulelor, acela de a deveni rezistente la efectele normale ale insulinei. Acestea vor incepe sa se lupte pentru secretia unei cantitati mai mari de insulina, energia intregului organism se va duce acolo, aici intra si pancreasul in functie, in sensul ca acesta se va forta din ce in ce mai mult sa produse insulina insa celulele nu vor raspunde in niciun fel acestei cantitati -> excesul de zahar va pluti in vasele sanguine (pentru ca nu au altundeva unde merge)

Care este rolul ficatului atunci cand vine vorba de zahar?

Ficatul este depozitul tau de zahar, excesul de zahar este stocat de ficat (insa in anumite cantitati) si il stocheaza in forma de glicogen. Cand celulele tale au nevoie de energie, ficatul elibereaza glucoza secretata in sange.

 

Interesant, nu-I asa?!

De ce nu stocheaza tot excesul de zahar ficatul si unde se duce pana la urma acest exces?

Depasirea cantitatii specifice ce poate fi depozitata de ficat se va transforma in acizi grasi si va duce la ficatul gras (cu siguranta ati auzit de el)

Concluzia este ca, excesul zaharului poate deteriora toate organele corpului tau cat si arterele.

8 pași de a renunța la dulciuri

  1. Consuma fructe delicioase, proaspete si cât mai colorate. Fructele roșii sunt bogate în antioxidanți. Evitați însă fructele care sunt colectate necorespunzător și cumpărate dintr-o tară farte îndepărtată. Consumă produsele locale
  2. Folosește îndulcitori naturali glicemici pentru înlocuirea zahărului – stevia, mierea, sirop de agave. Evitati insă – aspartamul, malitolul si sorbitolul (sunt dăunătoare organismului și creierului)
  3. În locul desertului consumați fructe cu indice glicemic scăzut ca – merele, zmeura, murele, afinele.
  4. Caută creativitatea în bucătărie, joacă-te și nu îți fie frică să încerci noi rețete ce au în componența lor doar produse naturale și sănătoase.
  5. Atunci când luați masa în oraș nu vă fie frică să puneți întrebări. Sfatul meu este să evitați sosurile, orice prăjit, alimentele chinezești și sosul Caesar.
  6. Întotdeauna, înainte de a cumpăra orice produs, citește eticheta !
  7. Bea un fresh de fructe și vei vedea că pofta ta de dulce va dispărea
  8. Atunci când organismul ne cere zahăr în general caută energie, așa că, odihnește-te mai mult. 7-8 h pe zi, pentru sănătatea ta!

 

Stiu ca este extrem de greu sa ne abtinem de la consumul zaharului, creierul nostru il cere insistent 😊 insa, il putem “pacali” cu fructe proaspete sau uscate, dulciuri fara continut de zahar sau alte substante daunatoare organismului nostru sau un ceai cu putina miere.

Timp de 1 an si jumatate am reusit sa nu mananc deloc dulciuri si daca va vine sa credeti, nu imi era deloc pofta, ba chiar cand imi vedeam colegele ca mananca prajituri le certam explicandu-le cat de nocive sunt.

Din momentul in care am decis sa gust o prajitura de ziua unei prietene, organismul a inceput sa ceara din ce in ce mai mult, exact cum am explicat si mai sus, iar de atunci nu am putut sa ma abtin.

Imi propun ca in 2018 sa incep din nou sa mananc mai sanatos, si sa imi impun anumite restrictii.

Voi reusi, hai sa reusim impreuna 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.