Retinoizii, tratamentul pentru acnee și riduri

Farmacistuldeserviciu.ro Retinoizi

Cateva informatii practice de retinut 

 • Tretinoinul este cap de serie
 • Izotretinoinul este mai bine tolerat cu o eficacitate comparabilă cu primul retinoid
 • Adapalenul se evidenţiază printr-un profil de siguranţă bun comparativ cu ceilalţi membri ai clasei, cu un efect antiinflamator marcat şi cu eficacitate dependentă de doză
 • Tazarotenul este compusul cu cea mai mare eficacitate în tratamentul acneei, însă efectele adverse ce pot apărea sunt mai frecvente decât în cazul adapalenului. Dacă sunt prezente şi leziuni inflamatorii, un agent antimicrobian precum peroxidul de benzoil sau un antibiotic topic va acţiona sinergic în vederea unei rezoluţii mai rapide

  Studiile continuă să demonstreze necesitatea utilizării retinoizilor topici combinaţi în tratamentul acneei, întărind ideea că retinoizii trebuie priviţi ca temelia tratamentului antiacneic la majoritatea pacienţilor, cu excepţia celor care prezintă o formă foarte severă a bolii (caz în care se indică isotretinoin oral).

poza retinoizi

Fig. 1 a. Adolescent de 16 ani, cu acnee moderată, inflamatorie, la începutul terapiei cu gel tazaroten 0.1% şi loţiune cu clindamicină, o dată pe zi;

          b. după o lună, prezentând exacerbarea caracteristică terapiei cu retinoizi;

          c. după 2 luni, îmbunătăţire considerabilă a ascpectului pielii;

         d. după 3 luni, aproape în remisie totală; se continuă terapia de întreţinere cu retinoizi.

Retinoizii pentru piele îmbătrânită

  Semnele vizibile ale pielii îmbătrânite, precum lipsa luminozității, ridarea progresivă, hiperpigmentarea, senzația de asprire, lipsa tonusului, sunt în mare măsură cauzate de expunerea pe termen lung la raze UV. Tretinoinul este indicat ca să corecteze aceste efecte.

  Prima publicație care raportează folosirea tretinoinului pentru pielea îmbătrânită prin fotoexpunere datează din 1986. Dr. Albert Klingman și colegii săi au sesizat reticiența pacientelor adulte cu acnee de a renunța la retinoizi, susținând că văd o îmbunătățire generală și un aspect mai plăcut al pielii datorită tretinoinului. Mai apoi s-a demonstrat că într-adevăr, tretinoinul ameliorează ridurile și rugozitatea pielii dacă este aplicat pe termen lung.

  Echipa Dr. Elise Olsen a descoperit că scăzând frecvența tratamentului cu tretinoin 0.05% de la zilnic la 3 ori pe săptămână menține efectele și, în timp, continuă să diminueze aspectul foto-îmbătrânirii. S-a concluzionat că retinoizii topici protejează pielea împotriva foto-îmbătrânirii induse de razele UVA și UVB.

Tretinoinul diminuează tendința pielii de a pierde colagenul și stimulează formarea de colagen nou la nivel profund, în derm.

Despre utilizarea retinoizilor

  La ora actuală există numeroase produse ce conţin retinoizi (tretinoin, adapalen, tazaroten, izotretinoin) în diverse forme farmaceutice (gel, loţiune, cremă, soluţie, cu cedare imediată sau prelungită, etc), simple sau în combinaţii.

  Prin alegerea preparatului potrivit şi prin utilizarea corectă poate fi evitată apariţia reacţiilor adverse şi minimalizat disconfortul provocat de uscarea excesivă a pielii, descuamare, fotosensibilizare, senzaţia de arsură, etc.

unturi cosmetice naturale  Vorbește despre orice nelamurire ai cu medicul și cu farmacistul tau! Atât dermatogul cat și farmacistul te pot consilia în alegerea celei mai potrivite molecule și celui mai adecvat preparat pentru nevoile pielii tale.

  Trebuie să reții, în schimb, că retinoizii sunt substanțe active cu efecte terapeutice remarcabile, dar ca orice medicament, au și efecte adverse. Cel mai adesea, apare senzația de piele uscată, poate chiar și descumare în zonele tratate, înroșire, senzație ușoară de pișcături / furnicături. Aceste reacții sunt normale și după două săptămâni pielea se obisnuiește, în mod normal. Cu toate acestea, ca să le eviți, la început se indică administrarea treptată a terapiei – o dată la două / trei zile (intervalele se reduc în timp), precum și creme de îngrijire care să îngrijească pielea. Cu cât vei fi mai consecvent(ă), cu atât efectele benefice ale retinoizilor vor fi mai evidente.

Avem convingerea că acest articol vă va ajuta atât în tratarea acneei cât și in lupta pentru un ten tânăr și fără riduri.

Dacă totuși ridurile iși vor face apariția sperăm să fie datorită miilor de zâmbete de care ați avut parte. cool

Cu drag,

Farmacistuldeserviciu. ro și Farmacist.info

>> Pagina Precedenta <<

5 thoughts on “Retinoizii, tratamentul pentru acnee și riduri

 1. Melania Matei says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti o farmacie din Romania care vinde la ora actuala crema antiacneica cu tretinoin. Eu nu am gasit niciunde.

  Multumesc

 2. cristina Tacaciu says:

  Eu am cumparat crema cu tretinoin 0,5% de la farmacia Ducfarm cu 5 lei borcanasul. Este preparata de ei intr-o baza de glicerina si expira cam in 3-4 luni, deoarece nu este intr-un ambalaj etanj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *