Tot ce trebuie să știi despre anticoncepționale

   Cum funcționează anticoncepționalele?
     Anticoncepționalele previn sarcina prin suprimarea glandei pituitare (glandă endocrină care secretă hormoni), astfel se oprește dezvoltarea și eliberarea ovulului din ovar. O altă metodă de prevenție este prin intermediul comprimatelor care conțin estrogen sau progesteron, acestea acționând prin oprirea ovulației  și  schimbă proprietățile mucusului cervical pentru a face dificilă pătrunderea spermei în cervix.
Ce tip de anticoncepționale ți se potrivesc?Pastile-anticonceptionale-post
  Întodeauna acest tip de medicație este prescrisă de medic. Nu există un anticoncepțional “mai bun”. Ce trebuie să știi este ca pilulele contraceptive nu afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor.
Cât de eficiente sunt anticoncepționalele?
  Dacă este administrată corect, pilula este foarte eficientă! De obicei se administrează o singură pastilă pe zi, la aceeași ora. Daca aveți diaree și  vărsături sau administrați medicamente care pot influența eficienta anticoncepționalului trebuie folosită o a doua metodă de contracepție.
Medicamente care reduc acțiunea anticoncepționalelor:
  •   Antibiotice ex. Amoxicilină, Ciprinol, Nolicin, Tavanic, Klabax, Klacid 
  •   Bronhodilatatoare ex. Eurespal, Ventolin, Salbutamol
  •   Anticonvulsivante ex. Fenobarbital, Carbamazepină
  •   Antidepresive ex. Amitriptilină, Serlift, Doxepin
  •   Tratament pentru diabet zaharat ex. Byetta, Siofor, Pioglitazonă
  •   Antianxioase ex. Anxiar, Diazepam, Xanax
  •   Antifungice ex. Fluconazol, Diflucan, Miconazol
 
Reacțiile adverse ale anticoncepționalelor?
  Ca orice medicament, anticoncepționalele au reacții adverse iar printre acestea va pot enumera:
  • creșterea în greutate
  • scăderea libidoului.
  • anticoncepționalele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmisie sexuală! Important de știut că folosirea unui prezervativ va scădea întotdeauna posibilitatea de a obține o infecție transmisă pe cale sexuală.
  • persoanele obeze sau care au varice este indicat să nu folosească o astfel de medicație.
  • sensibilitatea la nivelul sânilor poate apărea dacă faci un tratament cu astfel de medicamente și se manifestă prin mărirea sânilor, dureri sau secreții la nivelul bustului.
  • o altă reacție adversă asupra organismului a anticoncepționalelor este legată de ficat. Acestea atacă ficatul și crește riscul de apariție al adenoamelor hepatice, de aceea întotdeauna recomand pacientelor mele să folosească un hepatoprotector. Exemple: Essentialex30 cp (se pot administra pana la 6cp/zi): 22.00 lei; Hepasuportx100 cp (2 cps/zi): 28 lei; Liv 52 x 100cp(se administreaza pana la 6 cps/zi) : 21.00 lei; Silimarina nu este recomandata sa se foloseasca ca hepatoprotector in cazul tratamentului cu anticonceptionale pentru ca si aceasta scade eficienta anticonceptionalului.
  • administrarea îndelungată a anticoncepționalelor pot duce la tulburări oculare și la intoleranță la lentile de contact.

Cum se administrează anticoncepționalele?

  Întotdeauna, administrarea se va face 21 de zile/ lună, iar pentru a nu întrerupe administrarea există și anticonceptionale care au blister cu 28 cps în loc de 21 cps, cele 7 comprimate in plus nu au substanță activă. Prima administrare se va realiza în prima zi menstruală astfel protecția va fi realizată încă din prima zi.

De ce anticonceptionalele nu se pot da fără rețetă medicală?!

  În general anticoncepționalele sunt prescrise atunci când se dorește tratarea unei disfuncții, acestea ajută în:

  • reducerea durerilor menstruale,
  • reducerea frecventă chisturilor ovariene
  • scade apariția acneei

  Unele studii  recomandă ca anticoncepționalele să nu fie administrate o perioadă mai mare de 4 ani. Motivul pentru care se recomandă întreruprea administrării după 4 ani  este ca anticoncepționalele reprezintă un risc crescut de cancer ( de exemplu cancerul sân).

  Dacă ești fumatoare dependentă (mai mult de 15 țigări pe zi) sau ai fost diagnosticata cu depresie  severă ori ai mai mult de 35 de ani, nu recomand administrarea de anticoncepționale pentru că riscurile sunt mai ridicate.

Când este interzisă administrarea anticoncepționalelor?

  Atunci când pacienta este însarcinată, alaptează sau când există diagnostic ca: tumora hepatică, diabet zaharat, tumori ale uterului sau sânilor, hipertensiune arterială, boala autoimună inclusiv dacă pacienta a avut sângerări vaginale din cauză necunoscută.

Dacă opresc administrarea anticoncepționalelor la cât timp pot rămâne însărcinată?

  În urma unui studiu recent,  aproximativ 74% dintre femeile care au avut un tratament medicamentos cu astfel de pilule au rămas însarcinate la 6 luni de la întreruperea tratamentului, 14% la un interval de 6-12 luni iar restul de 12% în urmatorul an.

  Este indicat să întrerupi tratamentul cu minim 3 luni înainte de a dori să rămâi însărcinată. Dacă ai dori să ai un copil imediat după întreruperea tratamentului, embrionul s-ar putea să nu reușească să se dezvolte, schimbările de la nivelul uterului au nevoie de câteva cicluri menstruale pentru a se corecta. În cele 3 luni poți ajuta corpul să primească sarcina cu bine, poți începe  să administrezi acid folic, să faci exerciții fizice și să renunți la fumat.

Vă aștept și pe pagina de facebook cu alte articole, sfaturi și surprize! yes

Cu drag, 

Andreea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.