Fiecare vară are povestea ei, iar arsurile solare nu trebuie să apară în niciun capitol.
Expunerile la soare sunt vitale pentru buna funcţionare a organismului, însă o expunere îndelungată fără aplicarea unui factor de protecție poate fi nocivă și iți poate strica vacanța mult asteptată
Dintre beneficii putem să amintim că soarele te poate ajuta la menținerea sănătății oaselor alături de a sintetizarea vitaminei D în organism, vitamină care ajută absorbția calciului și implicit ajută în menținerea unui sistem osos puternic. Deasemenea, sintetizarea vitaminei D va îmbunătății funcțiile cereblare, conform ultimilor studii.
Nu în ultimul rând, soarele ne face să fim mai zâmbitori și alungă depresia încă de la prima rază, prin creșterea nivelului de serotonina din organism, hormon care are eficacitatea unui antidepresiv natural.
Ce se întâmplă la nivelul pielii atunci când apare arsura solară?
Expunerea necontrolată la soare produce un proces inflamator la nivelul pielii iar principalul vinovat sunt razele UV (UVA ; UVB) prin eliberarea unor mediatori ai procesului inflamator ca de exemplu: prostaglandinele sau histamina. La nivel local va crește fluxul sanguin iar terminațiile nervoase vor avea de suferit, acesta va fi momentul când va apărea roșeața pielii și senzația de febră locala.
Mare atenție!
Este important de ştiut că persoanele care au avut arsuri repetate în decursul anilor începând de la varste fragede (12-15 ani) pot dezvolta în 45- 55 de ani cancere de piele. Procentul de apariție a unui astfel de diagnostic este crescut față de persoanele care nu au avut astfel de incidente repetate în decursul anilor.
Prevenirea arsurilor solare
Ce trebuie făcut pentru a preveni arsurile și pentru a ne bucura liniștiți de vacanță:
- Respectă intervalele orare de expunere la soare.
- Încercă să eviți mersul la plajă între orele 11 – 16
- Aplicarea unei creme cu factor de protecție crescut te va ajuta să te bucuri de vacanță dar în același timp pielea ta nu se va simți lezată de razele UV. Cremele sau loțiunile cu SPF vor realiza un strat protector la nivelul pielii însă te poti ajuta și de pălării, haine sau de umbrelă.
- În cazul copiilor poți folosi spuma cu SPF crescut, aceasta este un mod jucăuș de a proteja pielea micuțului tău.
Tratarea arsurilor solare
Dacă arsura solară îți dă deja bătăi de cap, recomand să se aplice creme după plajă cu hidratare ridicată și absorbție imediată la locul procesului inflamator. Dacă este vorba de un caz mai grav în care s-au instalat febra, veziculele, sensibilitatea la atingere sau durerea atunci recomand administrarea
Antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a Aspirinei (antipiretic) (aprox.15 ron)
Consumul de lichide trebuie crescut minim 2-3 l/ zi
Expunerea la soare trebuie scazută. Recomand ca pacientul să stea într-un loc răcoros fără ca razele solare să ajungă direct la nivelul pielii
Administrarea de antihistaminice te poate ajuta (așa cum am spus mai sus se eliberează histamina la nivelul pielii, substanță care determină apariția alergiilor) antihistaminicele se administrează 1 cp / zi seara și puteți obta pentru Claritine, Aerius, Alerid sau Xyzal. (aprox. 20 ron)
Aplicarea unor creme sau sprayuri cu Panthenol. Acestea vă dau sezația de racorire la nivelul pielii, iți va alina durerea și va stimula regenerarea tisulară. (aprox. 24 ron)
Aplicarea unor creme pentru hidratare si calmare imediata dupa plaja (aprox. 70 ron)
Oximed este un spray care conține atât un atihistaminic cât și un antibiotic, este recomandat atât în arsuri chimice cât și termine în dermatoze sau eczeme. Administrarea acestuia nu trebuie să diureze mai mult de 7 zile (aprox. 20 ron)
Nu recomand utilizarea gelurilor de duș din comert. Cel mai bine este să folosești un gel de dus hipoalergenic și dermatocosmetic (ex. Bioderma Atoderm / Avene Trixera )aprox. 70 ron
Apa termala va conferi senzatia de racorire si va ajuta la remineralizarea tesutului, reduce roseata si calmeaza iritatiile pielii ( aprox. 39 ron)
În cazul în care produsele recomandate nu v-au ajutat trebuie să ajungeți la un medic pentru un control dermatologic amănunțit
Mare grijă atunci când sunteți în vacanță, bucuria de a fi cu cei dragi într-un loc frumos poate fi atât de mare încât vă va face să uitați de aplicarea cremelor de protecție sau de prevenirea arsurilor solare. Astfel, dintr-un concediu visat il veti transforma in unul de coșmar.
În cazul în care arsurile sunt instalate și nu aveți o farmacie prin apropiere puteți încerca varianta naturală cu care prietenii nostrii s-au tratat după ce au avut parte de un weekend de coșmar la mare. Puteți afla mai multe detalii de aici. Articolul aparține Primului blog de cuplu din România reprezentat de Christian și Renata, 2 oameni frumoși care vor să impartă cu voi câte puțin din experiența lor.
Sperăm că experiența și sfaturile noastre vor ajuta iar voi veți fi mai precauți atunci cand veți pleca la plajă.
Cu drag,
Andreea