Cum scap de vergeturi?

tratament-vergeturi

  Din fericire vergeturile sunt mai degrabă o problema estetică, nicidecum medicală. Hidratarea poate fi tratamentul ideal iar aplicarea unor uleiuri asociate sau care au o cantitate crescută de Vitamin C poate fi benefică în sintetizarea colagenului în celule și implicit ajută la regenerarea tisulară a porțiunii în care sunt prezente aceste probleme estetice.

Ce sunt vergeturile?

  Sunt linii vizibile pe suprafața pielii, diferențiate printr-o nuanță de o culoare față de țesutul normal, sănătos. Vergeturile se găsesc în principal în zona peretelui abdominal, dar poate apărea, de asemenea, pe coapse, brațe superioare, fese sau sâni. Pot fi: rosii sau albe. Din pacate, cele care au deja culoarea alb-sidefiu pot fi considerate deja mature fiind foarte suparatoare din punct de vedere estetic.

Cauzetratament-vergeturi

   În timp ce sarcina este cauza principală de apariție a vergeturilor, alte motive pot fi câștiga teren în apariția lor cum ar fi pierderea bruscă sau o creștere rapidă în greutate, factori ereditari, stresul și modificări fizice – culturism sau practicarea unui sport de performanță.

  În cazul bărbaților lucrurile sunt puțin mai simple, acestea apar atunci când fac diverse sporturi care modifică conformația corpului sau la bărbații care administrează steroizi anabolizanți sau în cazul în care are loc o scădere sau creștere bruscă în greutate.

Explicațiile științifice

  Pielea se compune din trei straturi principale: Epiderma (stratul exterior), Derma (stratul de mijloc) și hipoderma (cel mai adânc strat).

  Vergeturile se formează în derm sau stratul mijlociu al pielii atunci când țesutul conjunctiv este "întins" dincolo de puterea flexibilității sale datorită expansiunii rapide sau contracției pielii. Fibrele de colagen și proteinele din derm sunt “agasate”, ciclul normal de producție este întrerupt și deteriorat și astfel iși fac apariția vergeturile.

Preveție și tratament

  Dacă vergeturile sunt depistate precoce aplicarea unor uleiuri sau creme poate ajuta la eliminarea lor. Deasemenea, efortul fizic și consumul de lichide (minim 2 l/zi) poate avea efecte benefice prin mărirea fluxului sanguin în țesuturile subcutanate.

  Ce uleiuri și creme se pot folosi:

Vitamina E și A uleioasă, recomandate pentru cicatrizare și penetrarea țesutului celular.

Uleiul de catină albă – conține Omega –7, ingredient care susține regenerarea celulară, protejează fibrele de colagen, ajută la reducerea aspectului vergeturilor și prevenție.

Aloe verasucul de aloe este folosit în foarte multe probleme ale țesutului inclusiv în cazul vegeturilor, proprietățile sale de regenerare și restructurare epitelială sunt de un real ajutor.

  Poți aplica sucul de aloe direct pe zona afectată sau poți asocia cu vitamin E și A iar apoi să îl aplici. După 15 minute se poate îndepărta soluția preparată.

Uleiul de ricin poate fi folosit în tratamentul unui număr mare de probleme ale pielii, cum ar fi : ridurile, petele de vârstă, alunițe, pete întunecate, liniile fine și coșurile, pot fi de asemenea folosite pentru a scăpa de vergeturi.

  Aplicarea uleiului de ricin în cazul vergeturilor se realizează timp de 5 minute cu mișcări circulare. Apoi se poate înfășura zona afectată cu o fașă de bumbac și se pune deasupra o sticlă cu apă caldă sau o pungă cu gel cald/rece timp de cel puțin 30 de minute. Cu ajutorul acestei proceduri se pot observa rezultate după 1 lună de aplicare.

Zaharul asociat cu ulei de jojoba (sau orice ulei intens hidratant) și zeamă de lămâie, se aplică în fiecare seara înainte de a face duș. Aplicarea acestor ingrediente timp de o lună va duce la rezultatele așteptate.

  Iți poți prepara acasă un ser minune care să aibă în componență ulei de cocos și câteva picături de ulei de geranium, tâmâie și cătină. Aplică acest amestec în fiecare seară înainte de culcare și masează până va fi absorbit complet de piele. 

  Deasemenea se pot administra suplimente alimentare care să conțină Vitamin C (crește sinteza de colagen), Vitamina E și A dar și minerale precum Siliciu sau Zinc.

Tratamente moderne

  Vergeturile sunt o problemă cosmetică, care poate apărea încă de la vărsta adolescentei.

  Există trei tipuri de tratament pentru această problemă și anume

  1. Aplicarea locală a retinoizilor
  2. Terapia cu laser
  3. Peeling-ul chimic

  Despre retinoizi și efectul lor puteți citi și aici aplicarea acestor ingrediente însă nu va duce la dispariția totală a vergeturilor, medicul dermatolog sau chirurgul plastic te poate ajuta să faci asta.

  Alte metode recomandate de specialiști sunt microdermabraziunea, laserterapia sau îndepărtarea chirurgicală a porțiunii afectate. În cazul sânilor se poate realiza o procedură numită mastopexie în care se va elimina excesul de piele și vergeturile din zona sânilor.

  Prin îndepărtarea stratului superficial, de suprafață se pot îndepărta vergeturile, rămânând celulele profunde care vor da pielii un aspect frumos și sănătos. Peelingurile pot fi moderate, profunde sau superficiale, acestă procedură va fi realizată de un specialist în dermatologie

Cu draglaugh

Andreea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.