Dependenta de decongestionantele nazale

Disfunctiile aparatului respirator ce pot aparea din cauza administrarii decongenstionantelor nazale ca si reactii adverse ale acestora sunt din ce in ce mai numeroase. 

Pacientii care se confrunta cu aceasta dependenta nu o realizeaza decat atunci cand este prea tarziu iar din cauza dependentei psihice date de administrarea acestor medicamente pacientul nu poate intrerupe administrarea.

Ce sunt din punct de vedere farmaceutic decongestionantele nazale?

Decongestionantele nazale sunt picaturi sau spray-uri care sunt adresate administrarii intra-nazale care produc constrictia vaselor de sange de la nivelul foselor nazale.

Congestia de la nivel local va scade rapid dupa administrarea acestor picaturi/spray-uri iar respiratia va reveni la normal.

Efectul acestor medicamente poate duce pana la 12 h iar administrarea trebuie efectuata maxim 5-7 zile pentru a nu dezvolta dependenta. 

In cazul in care se depaseste aceasta perioada receptorii de la nivel local vor scade ca numar iar durata efectului dat de aceste medicamente va scade gradual.

Care sunt substantele active care pot da dependenta?

Va pot enumera doar cateva dintre substantele care au acest effect asupra mucoasei nazale:

  1. Oximetazolina
  2. Xilometazolina
  3. Nafazolina
  4. Efedrina
  5. Fenilefrina
  6. Mometazona
  7. Budensonida

Pentru ca stiu ca este o reala problema cu acest tip de medicamente m-am gandit ca ar ajuta foarte mult sfatul unui profesonist si l-am invitat pe domnul Dr. Hassan Masri medic Specialist ORL Specializat si in Chirurgia Cervico-Faciala sa ne explice mai multe despre efectul acestor medicamente la nivelul mucoasei nazale.

INTERVIU DR. HASSAN MASRI

MEDIC SPECIALIST ORL. MEDIC COORDONATOR AL AMBULATORULUI DE SPECIALITATE

Sfaturile specialistului sunt de un real ajutor mai ales atunci cand vin din partea unui medic cu o experienta vasta ORL. 

Domnul Dr. Hassan Masri este un medic si un om extraordinar, de altfel dansul este si unul dintre medicii care m-au ajutat sa fiu un om sanatos si sa pot respira fara probleme.

Increderea, devotamentul si respectul meu pentru un astfel de medic care pune in prim plan nevoia si sanatatea pacientului! 

Iata raspunsurile domnului Dr. Hassan Masri la cele mai importante intrebari legate de decongestionantele nazale si despre dependenta de acestea.

1. Care este efectul local al decongestionantelor nazale?

Decongestionantele nazale sunt solutiile topice care ne ajuta atunci cand avem nasul infundat. Practic dupa aplicare acestea produc vasoconstrictie locala ce duce la micsorarea temporara a volumului mucoasei nazale.

 

2. Ce se intampla daca administram mai multe zile decongestionante nazale?

Administrarea indelungata a acestor topice duce la disfunctie ciliara aparand astfel dependenta locala. Practic pacientul nu mai poate respira pe nas fara sprayuri nazale.

 

3. Cum putem renunta la administrarea acestora daca suntem dependenti de ceva timp de ele?

Renuntarea la aceste topice din pacate este dificila. Pacientul trebuie sa dea dovada de multa vointa si sa incerce sa reduca doza de decongestionant nazal la fiecare aplicare.

 

4. Ce implica tratamentul chirurgical si cand anume se decurge la acesta?

Tratamentul chirurgical consta in micsorarea structurilor cel mai des afectate de abuzul de decongestionante nazale si anume cornetele nazale inferioare. exista multiple procedee chirugicale dar cel mai des intalnite sunt: cauterizarea cornetelor cu radiofrecventa si turbinoplastia sub control endoscopic.

 

5. Dizolvarea cu ser fiziologic a decongestionantului nazal ne poate ajuta sa scapam de aceasta dependenta?

Diluarea decongestionantului nazal cu ser fiziologic este o idee foarte buna pe care si eu o recomand pacientilor mei. Este important ca acest proces sa fie unul treptat pt a avea rezultatele dorite cu efect definitiv.

 

6. Care este sfatul dumneavoastra pentru pacientii care administreaza astfel de medicamente?

In primul rand ii sfatuiesc sa nu faca abuz. Cand suntem raciti, cu totii simtim nevoia sa folosim sprayuri de nas si chiar este indicat sa o facem dar sa nu depasim 7 zile de utilizare. Deasemenea, pacientilor cu probleme cardiace le recomand sa le evite pt ca le pot cauza neplaceri sau chiar aritmii si hipertensiune arteriala.

 

7. Daca dorim un consult de specialitate unde anume va putem gasi pentru sfaturi competente si de specailitate?

La CENTRUL MEDICAL APOLO,  Strada Coriolan Caius Marcius nr 41. 

Tel.: 0214101615 sau 0214101770

Office@hassan-masri-orl.ro

Dr. MASRI HASSAN
MEDIC PRIMAR O.R.L.

Medic coordonator al ambulatoriul de specialitate la Spitalul Prof. Dr. Constantin Angelescu al Ministrului de Justiție. 
ORL ȘI CHIRURGIE CERVICO-FACIALA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.