Ce trebuie să știi despre decongestionantele nazale și cum poți învinge dependența de acestea

bixtonim-prospect

   Ideea acestui articol a apărut atunci când m-am confruntat cu tot felul de păreri referitoare la decongestionantele nazale. Așadar, doresc să răspund mai multor întrebări legate de acest tip de tratament. Picăturile pe bază de xilometazolină, oximetazolină sau nafazolină sunt decongestionante nazale care se folosesc pentru desfundarea nasului prin decongestionarea mucoasei nazale datorată, de obicei răcelilor, rinitei alergice, sau rinitei vasomotorii.

De ce trebuie să avem grijă când folosim decongestionante nazale

În cazul copiilor:bixtonim-dependenta

Comunicați medicului sau farmacistului dacă copilul prezintă:

  • Boli cardiovasculare grave, cum ar fi boli ale arterelor coronare, hipertensiune arterială
  • Feocromocitom, o tumoră a glandelor suprarenale, care duce la creșterea tensiunii arteriale
  • Tulburari ale metabolismului, cum ar fi diabetul zaharat

În cazul adulților:

Administrarea necesită o atenție sporită și trebuie informat medicul sau farmacistul în cazul în care pacientul este în tratament cu:

  • Medicamente din clasa antidepresivelor inhibitorii ale monoaminooxidazei (IMAO)
  • Medicamente care pot da ca reactie advsersa hipertensiune arteriala

Deasemenea, atentie in cazul in care pacientul are unul dintre diagnosticele

  • Hipertensiune arteriala
  • Adenom de prostata
  • Diabet zaharat
  • Hipertiroidie
  • Feocromocitom

Ce trebuie să știți înainte de a folosi decongestinante nazale

Nu trebuiesc folosite dacă:

  • Dacă sunteți alergic la oricare dintre substanțele componente ale soluției ( vezi prospectul )
  • În cazul unei inflamații a mucoasei nazale care nu prezintă secreție ( rinita sicca)
  • În cazul în care suferiți de presiune intraoculară ridicată, cum ar fi glaucom, cu precădere glaucom cu unghi închis
  • Dacă ați avut operații la nas

În cazul alimentației și băuturilor, este de preferat să nu se administreze împreuna cu băuturi energizante sau cofeină, poate duce la creșterea tensiunii arteriale

  Dacă alăptați sau sunteți însărcinată, nu trebuie să utilizați produse pe bază de xilometazolină, oximetazolină sau nafazolină ci doar apă de mare. Nu este indicată conducerea vehicolelor și folosirea utilajelor dacă administrați pe o perioadă îndelungată astfel de produse medicamentoase, deoarece reacțiile adverse pot afecta sistemul nervos și cardiovascular, ceea ce poate fi un pericol în acest caz.

Asocierea cu alte medicamente

  Desigur, același sfat îl am pentru voi: spune-ți medicului sau farmacistului dacă administrați alte medicamente. Nu folosiți în același timp alte produse pentru desfundarea nasului care conțin substanțe active din aceeași clasă cu xilometazolina, oximetazolina, feniefrina sau nafazolina. Atenție sporită în cazul în care administrați medicamente antidepresive, medicamente detinate tratării presiunii intraoculare, hipertiroidiei, adenomului de prostată sau bolilor cardiovasculare.

Cum utilizați decongestionantele nazale

  În mod obișnuit, sunt folosite de 2-3 ori pe zi, la un interval de 8-10 ore, pentru fiecare nară. Nu trebuie să depășiți doza recomandată. Nu trebuie utilizat mai mult de 5 zile, iar în cazul în care situația dumneavoastră s-a agravat trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Instrucțiuni de administrare

  • Suflați nasul
  • Poziționați capul pe spate, indicat într-o poziție comodă.
  • Folosiți spray-ul petru fiecare nară, apoi mențineți aceeași poziție pentru ca soluția să poată acoperi toată zona
  • Important este ca un flacon să fie folosit doar de o persoană.

Ce se întamplă dacă folosesc mai mult  timp decongestionante nazale ?

  În cazul în care administrați o doză mai mare de soluție puteți prezenta:

  • Flux neregulat
  • Palpitații
  • Hipertensiune
  • Tahicardie

  Dacă  sunteți în aceeastă situație, trebuie să vă prezentați imediat la medic.

Provoacă dependență?

  În general decongestionantele nazale de tip xilometazolină, fenilefrină, nafazolină sau  oximetazolină administrate timp îndelungat, pot da dependență. Administrarea îndelungată va duce la atrofierea mucoasei nazale și deasemenea pe interiorul mucoasei pot apărea iritații, sângerări sau cicatrici. Cea mai des întâlnită reacție adversă este uscăciunea mucoasei. Din păcate, sunt cazuri și mai grave când tratarea poate duce până la operație, o intervenție chirurgicală salvând partea de mucoasă perforată din cauza dependenței și administrării timp îndelungat a acestor substanțe decongestionante.

  În cazul în care sunteți dependent de o astfel de substanță și nu puteți avea un somn liniștit sau nu puteți duce task-urile zilnice la bun sfărșit fără a avea un astfel de decongestionant la îndemână, recomand diminuarea treptată a dozei de decongestionant cu ser fiziologic. Diluarea se va face treptat în decursul a 2 luni poate și mai mult, depinde de organismul fiecăruia.

  Pacienților le recomand să înceapă diluarea de la 1 ml. Un flacon are 10 ml. În prima săptămână diluarea se va face în felul următor: 9 ml decongestionant : 1 ml ser fiziologic iar după o săptămână de administrare se va mai adăuga 1 ml la diluție (8 ml decongestionant : 2 ml ser fiziologic) (un pacient dependent de un astfel de produs va termina flaconul cu siguranță în 7 zile). Se va continua tranferul până când pacientul va avea în sticluța de administrare doar ser fiziologic. 

  Acest sfat a fost urmat de câțiva dintre pacientii mei iar unii dintre ei au reușit să scape de această dependență. O pacientă, a urmat acest sfat si a realizat această diluție pentru un membru al familiei, fără ca aceasta să cunoască planul și a reușit să trateze dependența decongestionantului nazal. Mai ales ca acest tip de medicament va da mai mult o dependență psihică si nu una fizică ca în cazul opioidelor.

  Asociat cu diluția de mai sus, pacientul care dorește să scape de această dependentă poate realiza inhalații cu diverse substanțe naturale care să ajute în decongestionarea mucoasei nazale și la buna funcționare a sistemului respirator. 

  Se pot folosi inhalații cu apă de mare sau uleiuri de mentă, santal, eucalipt sau cedru. Uleiul de santal, are și proprietăți emoliente, iar atunci când mucoasele sunt inflamate și iritate o inhalație cu un astfel de ulei te poate ajuta.

  În cazul uleiurilor esențiale, atunci când inhalăm o particulă aromatică, de pildă una de ulei esențial, aceasta este mai întâi dizolvată în mucusul din partea posterioară a nasului, după care vine în contact cu celulele olfactive din care pornesc fibre nervoase ce transportă mesajul aromatic până la bulbul olfactiv iar din bulb va patrunde în lobul frontal al creierului. 

  Nici masajul cu uleiuri esențiale nu ar trebui sa fie uitat, îl puteți încerca cu oricare dintre uleiurile esențiale de mai sus, particulele acestora vor fi inhlatate și transportate până la plămâni de unde vor fi distribuite în tot organismul.

Atenție Utilizarea acestor inhalații nu trebuie realizată foarte des pentru că acestea pot produce uscăciunea mucoasei nazale.

  În cazul în care ați încercat sfaturile meu, vă rog să îmi spune-ți cum a decurs întregul proces. 

 

Reacții adverse ale decongestionantelor nazale

  Pot apărea înțepături, senzații de uscăciune nazală, palpitații, insomnii, creșterea tensiunii, iritații locale, tulburări de vedere, astenie iar administrarea îndelungată poate duce la rinită cronică. Nu se administrează pe timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.

Cum se păstrează decongestionantele nazale

  Nu trebuiesc lăsate la îndemâna copiilor și trebuiesc folosit în maxim 30 de zile de la deschiderea flaconului. Medicamentele nu trebuiesc aruncate la gunoi, acestea sunt special reciclate. Urmăriți cu atenție data de expirare a produsului.

Cu drag, laugh

Andreea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.