Procesul de exfoliere implică îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii, celule care nu se observă cu ochiul liber dar care obturează porii și duc ulterior la apariția coșurilor și imperfectiunilor.
Recomandarea exfolierii vine în special în întâmpinarea persoanelor cu tenul gras sau mixt. Peroanele cu tenul uscat pot realiza o exfoliere blândă, nu la fel de puternică și nu trebuie să conțină ingrediente chimice, piatră ponce sau roci vulcanice, recomandarea mea ar fi argila galbenă sau roz, extraordinare pentru tenul uscat și foarte uscat.
Peste 1.000 de specii de bacterii se pot găsi pe suprafața pielii noastre care intră în flora pielii noastre. Nu toate bacteriile sunt nocive, întrebarea este avem nevoie de bacterii?
În medie 5 milioane de bacterii acoperă fiecare cm pătrat al pielii noastre. Dar nu te panica, toate aceste bacterii adunate sunt de mărimea unei boabe de mazăre.
Multe dintre aceste bacterii sunt benefice pentru pielea noastră, unele dintre ele ajută bacteriile importante pentru organismul nsotru să supraviețuiască, altele pur și simplu nu lasă lor pentru altele maia nocive, sunt bacterii care alertează sistemul imunitar de patogenii ce pot fi problematice pentru piele .
Oricârt de des încerci să te speli, nu vei scăpa de ele.
Care sunt bacteriile cele mai întâlnite ?
- Propionibacterium
- Corynebacterium
- Staphylococcus
Aceste bacterii au preferințe conolizează mai mult pielea grasă, uleioasă care este mult mai populată de bacterii decât orice alt tip de ten. 8 milioane de bacterii pe cm pătrat. Zonele sebacee, așa cum se numesc, sunt preferate de Propionibacterium, bacteria care duce la apariția coșurilor. Aceste bacterii tăriesc în foliculii piloși și în pori, în general ele nu produc probleme pielii. Chiar dacă tenul tăi este perfect, Propionibacterium se vor găsi în număr foarte mare pe pielea ta, aceste bacterii proliferează atunci când pielea secretă prea mult sebum, acest mediu le ajută să prolifereze, blochează porii și cauzează inflamație locală.
De aceea avem nevoie de atenție sporită și este imperios necesar ca pielea noastră să se exfolieze o dată pe săptămână, astfel celulele moarte nu vor bloca porii iar excesul de sebum va fi mai scăzut. Recomandat să se aplice creme și produse care să scadă secreția de sebum pe perioada zilei.
Exfolierera chimică
Acest tip de exfoliere este recomandat să se realizeze de medicul dermatolog deaoarece conține substanțe chimice ca – acidul salicilic, acid glicolic, acid citric sau acid malic în concentrații mari. Acest tip de exfoliere este recomandat persoanelor cu acnee gravă, avansată.
Exfolierea cu produse naturale realizată acasă
Dacă îți dorești o piele catifelată, fără imperfecțiuni și strălucitoare exfolierea este salvarea ta. Acest proces îndepărtează celulele moarte și stimulează producerea celulelor noi. Curăță porii, elimină excesul de uleiuri și sebum secretate în mod normal la nivelul pielii și lasă tenul strălucitor și gata de o nouă zi agitată și plină.
Nu uita că exfolierea este recomandată petru tot corpul și nu numai pentru față, exfolieaza-ți mâinile, umerii, brațele si picioarele. Nu uita însă de hidratarea pielii mai ales după ce ai realizat acest proces.
Ce produse sunt recomandate să se aplice după exfoliere?
Ca farmacist, recomand aplicarea unor produse ce conțin antioxidanți și produce ce stimulează secreția de colagen de la nivel celular.
Dintre ingredientele naturale ce se pot găsi pe site-ul www.oleya.ro pot recomanda Vitamina C, Acidul Hialuronic, Uleiul de Lămâie, Uleiul de Rodie, Uleiul de Zmeură, Uleiul de Semințe de Morcov aceste ingrediente putând fi incorporate într-o bază de cremă ce nu conține parabeni și sulfați.
Exfolierea în antichitate
Egiptenii sunt primii care au început să folosească acest proces, în acele timpuri realizându-se cu ajutorul strugurilor, acestia conțin acid tartric – tartrul ce se dezvoltâ în procesul de vinificație.
De ce este importantă exfolierea?
Știai că organismul nostru “arunca” între 30.000 – 40.000 de celule moarte în fiecare minut? Acestea sunt recomandate să fie eliminate prin acest proces cu produse naturale astfel încât pielea să fie catifelată și mai ales să fie prevenită apariția acneei.
Porii se blochează iar curățarea în profunzime va ajuta pielea să respire corespunzător.
De câte ori este recomandat să se realizeze exfolierea?
O dată pe săptămână. În weekend acordă-ți câteva minute de răsfăț și nu ai să regreți. În funcție de ingredientele alese, exfolierea te poate relaxa și în același timp te va face să strălucești la propriu.
Recomandarea farmacistului de serviciu
Recomandarea din această săptămână este să exfoliezi tenul, mâinile și umerii cu ajutorul a două ingrediente ce sigur le ai în casă, sunt la îndemână, ușor de folosit și rapid.
De ce ai nevoie?
Zaț de cafea proaspăt și ulei de cocos organic (în cazul în care nu ai ulei de cocos se poate folosi și uleiul de măsline). Într-un bol se amestecă o lingură de zaț de cafea cu aproximativ 2 linguri de ulei de cocos se amestecă până la omogenizare iar apoi se aplica pe ten prin mișcări circulare. Se lasă să acționeze câteva minute apoi se îndepărtează cu apă călduță tot prin mișcări circulare.
În video de mai jos puteți vedea mod de preparare, efect și rapiditate.
Buna , Andreea ! As putea sa adaug si cateva picaturi de ulei de rozmarin pentru exfoliere sau nu e recomandat in aceasta situatia ?
Buna, in general recomand o picatura de ulei esential sa se adauge la masca, ai grija insa Rozmarinul sa nu fie foarte puternic (acum depinde si de la ce firma il ai). Poti incerca. 🙂