Hai România! Ce câştigă sănătatea ta dacă eşti suporter?

fii-suporter-hai-romania

   Participarea Echipei Naționale de Fotbal la campionatul European este cu sigurață evenimentul verii, iar Farmacistul de serviciu nu  putea sta “pe tușă”, fără să vă ofere informații inedite legate de căștigul pentru sănătatea ta, dacă ești suporter.

  La prima vedere, a fi fanul al unei echipe, indiferent de numele acesteia, nu pare a aduce multe avantaje pentru sănătatea ta. Această situație se schimbă cu 180 de grade dacă privim mai atent către latura psihologică, comportamentală, relațională și individuală a sporterului.fii-suporter-hai-romania

  O mare parte a mass-mediei europene, mai ales în perioada vestiților huligani, a prezentat fenomenul fotbalistic într-o lumină negativă și asta datorită numeroaselor incidente grave, izbucnite între taberele de fani. Însă, cercetările realizate in ultimii ani, scot în evidență plusurile sociale ale pasiunii și emoțiilor care sunt asociate cu jocul de fotbal și rolul pe care acest sport le are în viețile milioanelor de fani.

8 avantaje sănătoase ale vieţii de suporter

  1. Nivelul testosteronului crește când echipa câștigă

  Deja era cunoscut faptul că, practicarea sportului crește nivelul testosteronului la bărbați, însă ultimele studii au demonstrat că același efect se înregistrează când echipa favorită câștigă. Spectatorii sau telespectatorii experimentează o creștere a hormonului masculin când echipa lor are rezultate bune.

  Testosteronul crescut are efecte pozitive asupra sănătății generale și a libidoului masculin.  

  1. Mai multe relații sociale

  A  privi un meci de fotbal nu este vorba numai despre a câștiga sau pierde, ci poate fi o posibilitate de a crea legături sociale, de a găsi noi prieteni deoarece oameni diferiți se întâlnesc și au un punct comun: echipa favorită. Sociologii au studiat această situație, iar concluzia a fost că persoanele care participă la evenimente sportive tind să aibă mai multe relații și o inteligență socială mai mare.

  1. Victoriile te bine-dispun

  Atâta timp cât echipa câștigă ( Hai România!), suporterul experimentează trăiri pozitive, cu toate beneficiile care decurg din această stare de bine. Să nu mai vorbim despre respectul de sine, care este la rândul lui la cote pozitive, în cazul victoriilor. Această trăire îndepărtează depresia și stările anxioase. Dacă România căștigă, sănătatea noastră câștigă!!

  1. Participarea la un eveniment sportiv stimulează creierul

  Da, știu, există stereotipul care ne spune că fanii și jucătorii de fotbal nu sunt foarte înzestrați cerebral. Acest lucru nu este adevărat, iar studiile arată că participarea la evenimente sportive stimulează diferite zone ale crierului și ajută la îmbunătățirea funcțiilor neurologice.

Un studiu realizat în Statele Unite a înregistrat o activitate ridicată a creierului la fanii unui meci de hochei, cu precăderea partea crierului care „se ocupă” de control și planificare. Vizulizarea unui meci presupune, într-o mare măsură, o activitate cerebrală deoarece ești provocat să planifici, vizualizezi anumite abilități.

  1. Faci parte dintr-o comunitate

  Sentimentul că faci parte dintr-o comunicate, cu aspecte comune, este o trăire cu efecte pozitive asupra stărilor de depresie sau singurătate. Atunci când participi la un eveniment sportiv, ca fan, cel puțin pe parcursul meciului, gândurile care pot provoca depresie sunt îndepărtate.

  1. Întărește relațiile familiale

  Sportul joacă un rol cheie in multe familii din societatea noastră și aduce mai aproape membrii familiei, crează legături între generații diferite. Cea mai puternică relație facilitată de sport, este cea tată-fiu, mai ales că cei mai mulți dintre noi împrumută echipa favorită de la tată, iar primul contact cu sportul este tot prin intermediul parinților. Pasiunea pentru fotbal, în acest caz, este un unificator care crează relații armonioase în casă, în fața teleizorului sau pe stadion.

  1. Dezvoltă atenția și concentrarea

  Copii care sunt implicați în evenimentele sportive încă de mici, au mai mari șanse să dezvolte pasiuni sportive sănătoase, să dezvolte o atitudine competitivă prietenoasă și să practice sportul mai tărziu, iar aceste lucruri țin departe afecțiuni tot mai întâlnite la generațiile tinere, cum ar fi sedentarismul, obezitatea, diabetul.  

  1. Ajută copii să învețe geografie

  Un campionat mondial sau  european oferă posibilitatea copiilor să învețe geografie. Este mult mai fun să învețe privind un meci de fotbal, unde se află pe hartă Insulele Feroie sau ce culori are steagul Franței decât pe bâncile școlii.

Sfatul Farmacistului

  Fii prevăzător, emoţiile şi tensiunea îţi pot strica seara. Știu ca multi dintre voi pun suflet și un  eveniment nefericit poate cumva să iți umbrească sănătatea sau starea de bine a organismului.

Când câştigăm

  Dacă în timpul jocului inima ta o ia razna, mai ales dacă te știi cu probleme ca angina pectorală, insuficiență cardiacă sau stări de oboseală fizică, poți opta pentru administrarea unui supliment cu aspartat de Potasiu și Magneziu (Aspacardin, Aspavim, Panangin). În cazul în care aveți probleme cu palpitațiile în orice zi nu numai când echipa ta favorită joacă un meci important și acestea sunt asociate și cu amețeală, oboseală, transpirații reci, senzație de cap gol sau senzație de lipsă a aerului iți recomand să te duci la un control  specializat.

Când luam bătaie

  Dacă din pacate, echipa ta favorită pierde și ești foarte trist poți încerca administrarea unor suplimente care te vor ajuta să te linistești cum ar fi, produse pe bază de valeriană, sunătoare sau passiflora, magneziu cu b6, un ceai de sunătoare sau de tei.

  Însă noi gândim pozitiv și indiferent de rezultatul din această seara vom fi alături de echipa noastră așa că, HAI ROMANIA !!!!!!!!!!

Cu drag, laugh

Andreea!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.