Infecțiile respiratorii în anotimpul rece – Interviu Dr. Masri

Aportul de oxigen adus din aerul atmosferic în organismul nostru este foarte important pentru întregul organism pânî la nivelul celular. 

Sistemul imunitar este cel care ne ajută ca organismul nostru să lupte cu factorii externi ca bacteriile, virușii,acarienii etc . În cazul în care acesta nu este întărit riscăm ca bolile infecțioase la nivelul plămânilor să apară.

Infecțiile respiratorii acute reprezintă cele mai frecvente cauze pentru care pacienții se adresează medicului in sezonul rece.

Majoritatea infecțiilor acute ale tractului respirator superior in aceasta perioada a anului sunt cauzate de virusuri și sunt autolimitate. Dar exista si cazuri in care infecțiile virale creează o scădere a imunitatii locale pregătind terenul pentru infecțiile bacteriene.

Virusurile cel mai frecvent incriminate sunt  Adenovirusurile si Mixovirusurile. Cel mai des întâlnite bacterii in infecțiile ORL sunt Haemophilus influenzae si Pneumococul.

L-am invitat pe

Domnul Dr. Masri – Medic Specialist ORL la SPITALUL MINISTERULUI DE JUSTITIE “ Prof. Dr. Constantin Angelescu” Bucuresti • Medic Coordonator al Ambulatorului de Specialitate sa ne ajute cu câteva sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea aapariției infecțiilor respiratorii în sezonul rece.

  1. Care sunt cele mai comune afectiuni ORL în această perioadă?

Cele mai comune afecțiuni din sfera ORL in sezoanele reci si umede sunt faringitele, urmate sau chiar asociate cu rinite, rinosinuzite si laringite. Faringitele reprezintă o inflamație a amigdalelor si mucoasei faringiene, însoțite de febra, de leziuni exudative ( umede): veziculare sau ulcerative.

2. Imunitatea scazuta este un factor de aparitie a acestor infectii respiratorii?

Imunitatea scăzută reprezintă unul din principalii factori favorizanți in apariția oricărui tip de infecție nu doar a celor sezoniere. Inflamația acuta într-o infecție ORL este rezultatul conflictului dintre agenții patogeni si organismul uman. Răspunsul imun este unul complex: inactivarea directa a microorganismelor prin anticorpi, inactivarea prin răspuns imun celular si prin interferon. In sfera ORL prima bariera într-o infecție acuta o reprezintă inelul limfatic al lui Waldayer ( vegetațiile copiilor, amigdalele palatine si amigdalele linguale).

3. Care este simptomatologia virozelor respiratorii?

Virozele respiratorii sunt infecții virale prin definitie. Pacientul cu IACRS ( infecție acuta a cailor respiratorii superioare) acuza nas înfundat, cefalee, rinoree anteroposterioara ( secreții nazale ), odinofagie ( durere la înghițire), febra, tuse iritativa ( cel mai adesea datorita rinoreei posterioare – scurgerea posterioara a secrețiilor nazale), având o stare generala ușor alterata si o calitate a vieții scăzută.

4. Care sunt persoanele predispuse la aparitia acestor infectii respiratorii?

Cei mai afectați de infecțiile sezoniere sunt copii, gravidele, persoanele varstnice si pacientii imundeprimați de alta cauza ( HIV, cancer,etc.).

5. Sfatul dumneavoastra pentru prevenirea aparitiei infectiilor respiratorii in sezonul rece?

Ne putem feri de acest tip de infecții sau putem încerca sa ne ferim prin evitarea contactului cu o persoana răcită si a spatiilor aglomerate, pentru ca cel mai adesea agentul patogen se transmite prin picăturile Pfluger ( picături de secreție nazofaringiana sau orofaringiană ce conțin germeni

patogeni).O alta recomandare ar fi spalarea temeinica a mâinilor de fiecare data când venim de afara sau înainte de a ingera un aliment. Pentru pacientii care se incadreaza in grupele de risc cel mai eficient mod este vaccinarea pentru cresterea imunitatii sau administrarea suplimentelor alimentare ce au ca efect cresterea imunității organismului.

6. Unde va pot gasi pacientii care au nevoie de un consult specializat ORL?

Sunt greu de găsit! Glumesc. Centrul Medical APOLO, dar colaborez si cu alte centre medicale private si de stat din București ( Sanador, Medlife ).

 

Sfatul farmacistului

Crește-ți imunitatea cu produse naturale, suplimente alimentare ce te pot feri de apariția infecțiilor respiratorii dar si a răcelii sau gripei.

Suplimente alimentare – System Well (Secom), Imuno Protect (Doppel hertz), Imunitate sapte ciuperci (Fares), Vaporizator în care să adăugați uleiuri esențiale ca uleiul esențial de Cuișoare, Mentă sau Scorțișoară, Vitamina C (mai ales când cineva apropiat este răcit creșteți doza la 3 cp de 1000 mg / zi)

 bixtonim-dependenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *