1 iunie este un prilej perfect de a pune în discuție ultimile cercetări în dimeniul creșterii copiilor. Pentru a ne alătura acestei zile pline de joc și voie bună, am ales un subiect special pentru “petrecerea” de ziua copilului.
Legătura dintre muzică și dezvoltarea limbajului la bebeluși
Un studiu realizat de Academia Națională de Științe din Statele Unite ale Americii a descoperit că expunerea copiilor la muzică, încă de la vârste fragede devolta o gamă largă de abilități de percepție și limbaj.
Copiii care au participat la studiu au avut vârsta de 9 luni, erau vorbitori de limba engleză, iar părinții nu făceau parte din industria muzicală. Grupul de studiu a fost format din 20 de sugari care au ascultat muzică și s-au jucat cu jucării muzicale și alți 19 sugari, care nu ai fost expuși deloc unui mediu muzical.
Cu toții au participat la 12 sesiuni, cu o perioadă de 15 minute pe sesiune, timp de 4 săptămâni. Activitățile ambelor grupuri au fost asemănătoare, repetitive, cu expecția grupului de control, ale căror activități nu au implicat deloc muzică. Sugarii din grupul de intervenție au fost încurajați să urmeze bătăile melodiilor, în funcție de ritm. Bebelușii din grupul de control s-au jucat cu mașini, blocuri și alte jucării care au necesitat coordonare dar nu muzică.
După perioada de 4 săptămâni, cercetătorii au utilizat magnetoencefalografia, pentru a măsura răspunsurile neuronale ale copiilor.
Magnetoencefalografia este o tehică non-invazivă folosită pentru a investiga dinamica câmpurilor magneticecare ale creierului. Această oferă măsurători precise asupra activității cerebrale. De asemnea, indentifică și partea din creier care este actică la un moment dat.
În timpul măsurătorilor, la auzul sunetelor de muzică și vorbire, sugarii din grupul de intervenție au arătat o activitate neuronală mai mare în regiunile corticale auditive, fiind asociate cu codificarea predictivă a stimulilor auditivi.
Autorii au declarat că expunerea la muzică timpurie a bebelușilor ar putea îmbunătăți capacitatea acestora de a detecta medele de sunete complexe și că, mai ales, muzica intervine asupra dezvoltării limbajului și vorbirii.
D. Patricia Kuhl spune că muzica ajută la capacitatea de învățare a limbajului și înțelegere a muzicii. De asemnea, atunci când oamenii vorbesc, acea parte a creierului sugarilor dedicată limbajului este activă, chiar dacă bebelușii încă nu vorbesc. Întrebată dacă este important genul de muzică, ea a spus că genul de muzică nu este important.
Închei acest articol prin a aminti că, a fi copil nu ține de vârstă, ci de bunătatea și inocența sufletului nostru! Nu uitați să fiți copii!
Cu drag,
Andreea!
Sursa:www.medicalnewstoday.com