Concediul este un moment mult așteptat de orice persoană, prin urmare trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca nici o problemă de sănătate să ne strice vacanța.
Farmacistul a ales pentru voi medicamentele ce acționează asupra celor mai întâlnite afecțiuni care pot apărea într-o vacanță, alături de dermatocosmeticele atât de necesare în sezonul cald.
Indiferent de unde îți vei petrece timpul liber, medicamentul potrivit purtat în geantă te poate scăpa de multe bătăi de cap, cum ar fi farmacii puține sau cu orar redus, prețuri ridicate, diferențele de limbă sau de produse de la o țară la alta.
De ce apar problemele de sănătate exact în vacanță?
Explicația este că organismul reacționează diferit la schimbările generale iar sistemul imunitar nu este antrenat cu anumite schimbări de fus orar, de alimentație, de climă, de efort și altele. De obicei călătoriile cu avionul, mașina, mijloacele în comun aduc un oarecare disconfort organismului. Desigur, având în vedere anotimpul, căldura și aerul condiționat sunt factori care destabilizează echilibrul organismului.
Aceasta este lista mea de medicamente pe care am grijă să o port cu mine în orice concediu. Unele sunt recomandate prin prisma experienței mele cu pacienţii altele pot spune că m-au salvat de multe situații neplăcute. Așa că, te încurajez să-mi urmezi sfatul.
Constipația călătorului: folosirea unei toalete publice sau chiar a toaletei hotelului, este inconfortabilă și periculoasă pentru persoane sensibile. Bucătăria specifică zonei sau mâncarea tip fast-food, croissantele, cafeaua și alcoolul în cantități mari, sunt la fel de dăunătoare. Este de preferat să consumați alimente “ușoare” cum ar fi fructele și legumele care conțin fibre și care ajută la buna funcționare a tranzitului.
Sfatul Farmacistului: Dacă știți că în vacanțe întampinați această problemă, puteți chiar să administrați din timp (cu câteva zile înainte de plecare) laxative din plante. Mare atenție, trebuie să vă cunoașteți foarte bine răspunsul organismului astfel încât să nu aveți momente neplăcute când sunteți la o plimbare.
Diareea călătorului: Dacă vizitezi un loc în care clima, mâncarea sau curățenia sunt diferite de ce erai obișnuit, poți avea un risc crescut de apariție a diareei. Aceasta poate apărea dacă alimentele nu sunt gătite bine, apa sau mâncarea este contaminată sau din cauza stresului călătoriei.
Sfatul Farmacistului: În cazul apariției simptomelor ca diareea, febra, senzația de vomă, trebuiesc administrate comprimate cu substanțe active pentru o diaree infecțioasa, de exemplu furazolidon.
Răceala: Modificările climatice pot da planurile peste cap, iar diferențele de temparatură și neglijența te pot afecta . Cel mai bine este să fii pregătit pentru astfel de zile cu medicamentul potrivit.
Sfatul Farmacistului: Întotdeauna să ai în bagaj un medicament pe bază de paracetamol și altul pe bază de ibuprofen + decongestionant nazal. Acestea se asociază pentru o mai bună eficacitate si se administrează la distanță de 6 h pentru că ibuprofenul poate crește toxicitatea paracetamolului.
Dureri de gât: Dacă ai o sensibilitate crescută în zona gâtului, indiferent daca mănânci o înghețată sau bei lichid rece, gâtul poate fi afectat.
Sfatul Farmacistului: Întotdeauna să ai cu tine comprimate pentru gât care conțin și un antiinflamator, în cazul în care se va ivi un proces inflamator local.
Tulburări digestive: Este oarecum firesc ca măcar o dată pe an să nu ții cont de dietă și să profiți din plin de preparatele locale.
Sfatul Farmacistului: În acest caz, câteva comprimate de colebil și triferment nu vor strica niciodată, ba chiar ar fi bine să le ai cu tine.
Răni sau mici accidente: În vacanță trebuie să vizitezi atracțiile turistice și este posibil ca mersul pe jos și pantofii să iți dea puțin de furcă.
Sfatul Farmacistului: Plasturele este soluția pentru răni mici sau bătături. Te va ajuta cu siguranță!
Protecție împotriva insectelor: Țânțarii alături de alte insecte supărătoare pot transmite unele din cele mai grave boli, iar dacă alegi și o zonă cu umiditate mare protecția este obligatorie.
Sfatul Farmacistului: Nu uita de spray-ul împotriva insectelor. Vei fi foarte fericit când vei vedea că țanțarii te vor lăsa să te bucuri de vacanță.
Alergii: Daca te știi alergic, întotdeauna trebuie să ai un antialergic la tine. Riscul de a te expune la factori alergeni este mai ridicat, deoarece organismul tău va întâmpina alergeni noi, cu care nu ești obișnuit, cum ar fi: alimentația, praful, polen, înțepături de insecte, produse chimice din camera de hotel. Simptomele alergiilor sunt strănutul, iritații ale pielii (urticarie acuta), iritații oculare, iritații nazale, crampe, vărsături.
Sfatul farmacistului: Antialergicele se administrează 1 cp/zi, în general, seara. De preferat este să ai în bagaj și un unguent antialergic, în cazul în care urticaria își face apariția. Se impune un regim alimentar, așa că ar fi bine să eviți alimentele cu factor alergen ridicat: ciocolata, mezelurile, căpșunile sau ouălele.
Îngrijirea Pielii: Nu există vacanță de vară, fără bronz. Nu uita ca soarele este cel mai mare dușman al pielii, expunerea în mod necorespunzător poate lăsa semne urăte.
Sfatul Farmacistului:O cremă cu factor de protectie ridicat te va ajuta sa te bucuri de vacanță și in același timp sa ai grijă de pielea ta!
Acestea sunt produsele pe care le-am ținut în trusa de cosmetice din vacanță :
- Bioderma Sebium H2O varianta 100 ml (mică) – pentru demachiere și scăderea secreției de sebium ;
- Bioderma Atoderm gel de duș 100 ml (mică) – hidratează în profunzime ;
- SVR roll on – vegetal fără aluminiu ;
- Vichy cremă de mâini – hidratantă ;
- Dischete demachiante
Oricum ar fi vacanța ta vara aceasta, trebuie să fii zâmbitoare, înconjurată de oameni minunați și fericită. Lasă soarele și locurile noi să te relaxeze și să uiti de viața cotidiană măcar pentru câteva zile.
Vacanță placută!
Cu drag,
Andreea