Rinita alergica – taierea cornetelor cu ajutorul ultrasunetelor – Informatii de la Dr. Specialist ORL Hassan Masri

Rinita alergică afectează aproximativ 80% din popuația lumii, preponderent între 5-25 de ani.

Rinita alergică

Reprezintă o inflamatie la nivelul mucoasei nazale, aceasta poate fi acută sau cronică. Factorii alergeni cu care intrăm în contact zilnic, poluarea, substanțele chimice pot duce la apariția unei astfel de inflamații. De fapt, rinita alergică este răspunsul organismului nostru la contactul excesiv cu substanțe chimice străine corpului nostru, denumite alergeni.

Va vorbesc din perspectiva unei cunoscătoare în acest domeniu atât din punct de vedere farmaceutic cât și al pacientului.

Acum 1 an am suferit o intervenție chirurgicală care a avut în vedere rinoplastia, deviatia de sept cât și tăierea cornetelor nazale.

De ce am realizat intervenția de tăiere a cornetelor a doua oară?

Așa cum am spus și mai sus, rinita alergică și inflamația cornetelor are loc atunci când intrii in contact cu factorul alergen, în cazul meu, substanțele folosite în laboratorul de farmacie în care am lucrat. Preparam creme, soluții și formulări cu substanțe chimice, antibiotice și substanțe de laborator ce iritau mucoasa nazală. Chiar dacă am renunțat la acest job și din prisma acestui fapt, lucrurile s-au complicat puțin am apelat la domnul Dr. Specialist ORL Hassan Masri pentru o intervenție ușoară și rapidă, recomandată chiar de dânsul, și anume, tăierea cornetelor prin metoda ultrasunetelor.

Tăierea cornetelor prin metoda ultrasunetelor

Este o intervenție rapidă și ușoară care are în vedere micșorarea cornetelor inflamate ale mucoasei nazale cu ajutorul curentului electric transmis printr-un electrod special către țesuturi producând degajare de energie. Intervenția are loc sub anestezie locală, nu doare nici în timpul nici după aceasta însă va exista o mică sensibilitate a zonei.

In primele 24 de h nu este recomandat să se sufle nasul și în primele zile sa nu se depună efort.

După o săptămână medicul te va chema la un control pentru a se observa capacitatea de regenerare a țesutului, în tot acest timp, vei fi nevoit să administrezi apă de mare pentru curățarea foselor nazale cât și un spray cu efect decongestinant.

 

Mai multe informații despre rinita alergică și intervenția pe care am realizat- la domnul Dr. Specialist ORL Hassan Masri în interviul de mai jos.

  1. Care sunt simptomele rinitei alergice?

Rinita alergică se manifestă clinic cel mai frecvent prin strănut, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal sau ocular.

  1. Care sunt factorii principali ce duc la aparitia rinitei alergice?

Rinita alergică mai poartă denumirea de febra fânului din englezescul hay fever și reprezintă răspunsul organismului la expunerea la un alergen cel mai adesea acesta fiind reprezentat de polen. Pe lângă polen, acarienii, mucegaiul, saliva de pisică pot declansa rinita alergica.

  1. Cum putem preveni apariția rinitei alergice?

Rinita alergică este de doua feluri: sezonieră și perenă. Pentru a preveni rinita alergică sezoniera este indicat să începem un tratament cu antialergice înainte de apariției polenului. Dacă pacientul suferă de rinită alergică perena și cunoastem alergenul trebuie să evitam expunerea la acesta. De exemplu dacă pacientul este alergic la acarieni trebuie să păstrăm o igienă foarte strictă în casă.

  1. Care sunt tratamentele recomandate de dumneavoastra in cazul unui astfel de diagnostic?

Primul pas pe care îl fac atunci când suspectez că pacientul suferă de o rinită alergică este să ii recomand efectuarea unor teste specifice pentru a identifica alergenul. Tratamentul constă în primul rând în încercarea eliminării alergenului apoi in administrarea de antihistaminice ( antialergice), decongestionante nazale pe termen scurt, spray-uri nazale cu cortizon pe termen lung, picături oftalmice. Pentru alergiile severe putem recomanda în colaborare cu medical alergolog imunoterapia.

  1. Care sunt persoanele cele mai expuse la apariția rinitei alergice?

Rinita alergică poate afecta pe oricine. Persoanele cu istoric familiar de alergii, pacienții care suferă de astm sau dermatita atopică sunt predispuse sa dezvolte rinita alergica.

  1. De ce apare inflamația la nivelul cornetelor și ce presupune procedura pe care ați aplicat-o în cazul meu?

Inflamația mucoasei nazale și a cornetelor  poate avea multiple cauze. Poate fii secundară unei alergii sau poate reprezenta o reminiscență a unei răceli. În cazul dumneavoastra, sub control endoscopic, am redus volumetric cornetele nazale inferioare cu radiofrecvența. Această procedură reprezintă o metodă minim invaziva de repermeabilizare a foselor nazale ce nu necesita anestezie generală și pacientul poate pleca acasă la finalul procedurii.

 

Dacă aveți nevoie de mai multe informații mă puteți contacta, în cazul în care doriți să faceți o programare la domnul Dr. Hassan Masri, îl puteți găsi în cadrul Clinicii Apolo, nr. programare: 021 410 1615

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *