Rinita alergica reprezinta de fapt o inflamatie la nivelul mucoasei nazale datorita interactiei cu un factor alergen extern.
Aceasta afectiune poate fi perena, sezoniera sau cronica, fiind foarte intalnita pe intregul continent, aproximativ 20% din populatia pamantului sufera de aceasta boala. In romania mai mult de 22% din populatie sufera de rinita alergica insa nu toti urmeaza un tratament prescris de medic.
Din pacate, cunosc foarte bine simptomele acestei boli fiind diagnosticata de mai bine de un an cu rinita alergica cronica. In cazul meu factorul principal de acutizare este praful.
Care sunt factorii alergeni cei mai intalniti?
- praful
- polenul
- mucegaiul
- medicamente
- puful
- poluarea
- penele
- parul
- scoamele
Simptomele rinitei alergice
Cunoscute de mine foarte bine, acestea apar intotdeauna la contactul cu factorul alergen (ex. praful). Mecanismul este foarte simplu si anume, odata cu aparitia alergenului vasele sanguine se dilata ducand la cresterea secretiilor de la nivelul mucoasei nazale si la aparitia inflamatiei . Odata cu aparitia factorului alergen corpul reactioneaza prin secretarea anticorpilor din clasa Imunoglobulinelor E care se fixeaza pe mastocite. In final, se va produse ruperea membranei cat si eliberarea histaminei in corp.
- stranut
- rinoree (nasul curge)
- secretii ce ajung in gat care vor provoca mai tarziu o tuse cronica
- senzatia de mancarime in jurul ochilor
- lacrimarea ochilor
In cazul unei rinite alergice cronice ( diagnostic cu care ma confrunt si eu ) simptomele sunt mult mai dezvoltate si se ajunge la:
- inflamarea muacoasei nazale ce duce la o respiratie greoaie (nu e placuta deloc, mai ales ca va produse trezirea in timpul somnului ducand astfel si la oboseala)
- tuse cronica (in cazul meu mai mult o tuse seaca iritativa)
- miros alterat (cateodata este bine ca nu am miros :)) )
- cearcane (s-au accentuat odata cu aparitia acesteia si incerc combinatii de produse naturale pentru tratarea lor)
- afectiuni ale sinusurilor
- cateodata respir pe gura pentru ca pe caile nazale nu se poate
- lipa energiei
- fotosensibilitate
Ce este Histamina?
Histamina este o substanta ce se regaseste in organismul uman, atat in plamani si piele cat si in mucoasa gastro-intestinala. Importanta sa este majora in cadrul procesului de aparare al organismului impotriva organismelor straine corpului, virusurilor si chiar bacteriilor.
Este prezenta in toate procesele inflamatorii de la nivelul organismului implicit in procesul de inflamare al mucoasei nazale in cadrul unei rinite alergice.
* Histamina se gaseste si in anumite alimente precum: zmeura, rosiile sau caisele.
Preventia rinitei alergice
Rinita alergica poate aparea din cauze ereditare sau datorita unui mediu poluat, fumatului pasiv sau daca intrati in contact cu diversi factori alergeni care pot irita mucoasa nazala.
Daca aveti cazuri de alergii in familie este recomandat sa evitati substantele alergice membrilor familiei.
Cand este vorba despre o alergie sezoniera, medicamentele deja cunoascute de toata lumea vor fi eficiente pentru aceasta perioada, si anume, antihistaminicele. (ex. Borenar, Aerius, Claritine, Alerid, Xyzal etc.)
De evitat : animalele de companie, praful mucegaiul.
Tratament medicamentos
Recunosc ca am incercat cateva produse care sa imi amelioreze starea iar unul dintre tratamentele eficiente a fost asocierea urmatoarelor produse:
- Decongestionantele nazale : Nasonex – glucocorticoid administrat in general in cadrul rinitei perene, febrei fanului, polipilor nazali, decongestionant eficient insa recomand sa se administreze maxim 7-8 zile. Administrarea se face 2 pulverizari in fiecare nara o data pe zi iar dupa ce simptomele sunt controlate 1 pulverizare o data pe zi.
- Igiena nazala : Care se face intotdeauna cu ajutorul unei ape de mare. Aceasta se administreaza inainte decongestionantului ce contine substanta activa pentru un efect mai bun.
- Antihistaminice, personal am administrat Xyzal 1 cp pe zi, seara.
- Spray bucofaringian – Tantum verde- administrare 2 pulverizari de 3 ori pe zi. Recomandarea este ca pacientul sa nu manance/bea 20 de minute dupa administrarea acestui spray.
- Picaturi oculare (personal nu am avut ochii rosii sau senzatie de mancarime la nivelul acestora) daca totusi dumneavoastra aveti, recomand sa aplicati Spersallerg sau Nostamine 1 picatura de 3 ori pe zi in ambii ochi.
ATENTIE! Persoanele cu probleme cardiace, copii, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consulte un medic specialist inainte de aplicarea oricarui produs medicamentos in tratarea rinitei alergice.
Tratamentul chirurgical
Ultima varianta pentru tratarea rinitei este tratamentul chirurgical prin care se va realiza o operatie de indreptare a septului nazal, tratamentul chirurgical al cornetelor nazale sau in alte cazuri, tratamentul chirurgical pentru polipii nazali.
In cazul meu lucrurile sunt putin mai complicate in sensul ca septul nazal este putin stramb (deviatie de sept) iar cornetele marite in volum.
Cornetele sunt mase musculare formate din tesut osos, vase de sange si masa musculara. Acestea sunt in numar de 3 in fiecare nara cu rol esential asupra respiratiei individului. Cornetele filtreaza aerul respirat si ajuta ca acesta sa ajunga in faringe, laringe, trahee. Practic, cornetele purifica aerul respirat, il incalzeste si umidifica iar in acelasi timp ajuta la detectia mirosului. (de aici si problema mea majora de a nu simti mirosurile mai deloc).
Ce duce la cresterea cornetelor?
Aerul poluat, noxele, toxinele duc la marirea acestora in volum. Pentru ca in fiecare zi intram in contact cu astfel de factori, cornetele nu au timp sa se retraga si sa scada in volum astfel raman marite in volum. Odata cu acest proces, aerul inspirat este mult mai putin iar consecintele sunt destul de grave, pot aparea:
- oboseala fizica
- oboseala mentala
- cefalee
- scaderea atentiei
Sigur, daca terapia medicamentoasa va ajuta nu va trebui sa ajungeti in situatia de a recurge la un tratament chirurgical – problema este agravata atunci cand cornetele sunt marite in volum iar pacientul are si deviatie de sept, respiratia este foarte ingreunata. Varianta Rinoseptoplastiei cu siguranta va ajuta sa puteti respira normal (daca aveti deviatie de sept). In cadrul Clinicii Zetta specialistii va pot ajuta sa aveti o respiratie normala in functie de problema dumneavoastra.
Indiferent daca este nevoie de o interventie in cazul cornetelor, a septului (rinoseptoplastie- sept+rinoplastie) sau daca doriti pur si simplu un nas mai frumos (rinoplastia) specialistii Zetta sunt aici pentru sanatatea dumneavoastra! Pentru mai multe detalii puteti realiza o programare la Specialistul Zetta ORL sau in cazul unei Rinoseptoplastii sau a unei Rinoplastii puteti apela la domnul Dr. Dragos Zamfirescu – Doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă și Președintele Chirurgilor Plastici din România
Pentru orice informatii si sfaturi,
Va stau la dispozitie.
Cu drag,
Andreea
Multumesc Andreea! pot sugera acupunctura , la mine functioneaza!