Dermatita seboreica este o afecțiune cronică a pielii necontagioasă, care se manifestă prin apariția crustelor sau scuamoelor care erup în special în perioadele de stres, oboseală sau la schimbarea anotimpurilor.
De obicei crustele apar la nivelul scalpului, sprâncenelor, bărbie, nasului și urechi mai rar în zona axilei. În general în zonele bogate cu glande sebacee.
Cercetătorii spun că dermatita seboreică poate apărea în cazul unei persoane care este expusă la factorii de risc enumerați mai jos dar în același timp. Persoana expusă apariției dermatitei seboreice poate avea tenul gras, glandele sebacee ce secretă trigliceride și esteri de ceară impiedicând uscarea pielii pot declanșa la suprafața pielii diverse infecții pe baza unei imunități scazute de aici părând dermatita seboreică.
Factorii de risc
- Diferențele de temperatura
- Stresul
- Oboseala
- Sistem imunitar scăzut
- Lipa somnului odihnitor
- Factori genetici
- Utilizarea produselor cosmetice ce au în componență alcool
Afecțiuni medicale care pot duce la apariția dermatitei seboreice
-
Acneea
- Epilepsia
- Tulburări de alimentație
- Rozaceea
- Psoriazisul
- SIDA
- Alcoolismul
- Depresia
Simptomele dermatitei seboreice
- Senzație de mâncărime
- Descuamarea pielii
- Senzație de usturime
- Apariția petelor poliforme de culoare galbuie
- Roșeața
- Uscăciunea pielii
- În zonele afectate poate cădea părul
Tratament dermatocosmetic
Din pacate aparitia dermatitei seboreice nu se poate controla, poate dura ani de zile.
Pentru adulții care suferă de dermatita seboreică se pot aplica șampoane dermatocosmetice găsite exclusiv în farmacii, acestea pot conține:
- Acid salicilic
- Ketoconazol
- Gudron de cărbune
- Seleniu sulfurat
Ex. Dan Free, Ketotis, Bioderma Node Ds+
În zona feței se pot aplica creme dermatocosmetice speciale Bioderma Sensibio Ds+, Apa termală La Roche Posay.
Tratament natural – Oleya.ro
Dacă vrei să optezi pentru un tratatment cu ingrediente 100% naturale recomand www.oleya.ro – farmacia produselor 100% pure cu ingrediente ce te vor ajuta indiferent de problema ta.
În cazul dermatitei seboreice trebuiesc aplicate uleiuri cu acțiune antibacteriană și antifungică pentru oprirea proliferării dermatitei.
Uleiuri care te pot ajuta în tratarea dermatitei seboreice
1. Uleiul de Cocos – datorită acidului caprilic și lauric, acest ulei are proprietăți antibacteriene și antifungice. Poți aplica direct pe scalp și pe zonele afectate de dermatită seboreică simplu sau asociat cu Uleiul de Arbore de ceai – vor reduce apariția ciupercilor și a microbilor.
2. Ulei de Arbore de ceai– având proprietăți cunoscute antifungice,antiseptice, antiinfecțioase și antibacteriene acest ulei este vital în tratarea dermatitei seboreice
3. Uleiul de Lavandă – proprietățile sale antiseptice și antifungice fac din acest ulei aliatul dorit în lupta împotriva dermatitei seboreice
4. Uleiul de Neem – nu prezintă un miros extraordinar însă efectele sale asupra dermatitei seboreice și acneei sunt recunoscute- antifungic, antiseptic, antibacterian și antinflamator astfel scade roșeața și iritația de la nivelul pielii, hidratează pielea uscată, luptă împotriva mătreții.
5. Alantoina – substanță keratolitică și cicatrizantă eficientă în tratarea scoamelor și a mătreții, ideală pentru asocierea cu alte ingrediente 100% naturale pentru tratarea acestui tip de dermatită
6. Bicabonatul de sodiu – luptă împotriva ciupercilor și micro-organismelor, se dizolvă în apă și se poate aplica direct pe piele prin masaj capilar sau se poate aplica în Baza de șampon 100%naturală Oleya. Singurul dezavantaj este ca poate lăsa părul puțin uscat dacă se adaugă o cantitate prea mare dar tratarea dermatitei se va realiza cu siguranță.
7. Extractul de ceai verde – tenul suferă în cazul unei dermatite seboreice, apare senzația de mâncărime și roșeață, un antioxidant și detoxifiant pentru ten este întotdeauna bine venit iar extractul de ceai verde este perfect.
Ingredientele de mai sus se pot încorpora în Baza de Șampon Oleya astfel acestea se pot aplica direct pe păr, scalp sau se pot folosi direct pe piele exceptie făcând ingredientele cosmetice (alantoina, bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale care trebuiesc asociate pentru a se aplica pe țesut).
Cu drag,
Farmacistul de serviciu!