Deviatia de sept – Pro sau Contra operației?

operatie deviatia de sept

Nasul este unul dintre cele mai importante organe acesta ajutându-ne să respirăm, filtrează aerul inspirat, îl încălzește și îl umidifică. În cazul apariției unei deviații de sept pot apărea complicații mai devreme sau mai târziu iar acestea pot fi mai grave sau mai puțin grave.

Nasul este format dintr-un perete nazal ce desparte fosele nazale, forma sa este una piramidală triunghiulară cu 3 fete, 3 margini și un vârf descrierea aceasta mi-a spus-o chiar Dr. Dragos Zamfirescu, doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă și Președintele Chirurgilor Plastici din România.

Afecțiunea de deviație de sept presupune de altfel, deplasarea septului spre dreaptă sau spre stânga , sept ce în mod normal ar trebui poziționat central. Atfel poziționat, septul va crea 2 fose nazale identice ca și mărime despărțite, așa cum am spus, de peretele nazal. 

În urma modificărilor anatomiei septului apar complicațiile pentru ca nasul nu poate îndeplini cu succes funcțiile sale astfel apar probleme ale respirației, infecții nazale și ale sinusurilor, dureri de cap, congestia nazală și implicit cu acestea oboseala fizică și psihică, insomniile. 

Simptomele deviației de sept 

 • insuficiența respiratorie prin obstrucția uneia dintre fosele nazale
 • sângerările nazale
 • congestia nazală
 • rinoreea 
 • cefalea
 • sforăitul
 • infecții la nivelul sinusurilor

Tratamentul deviație de sept 

 • Decongestionantele nazale – atenție însă la această categorie de medicament deoarece poate da dependență, vă recomand să nu administrați mai mult de 7 zile consecutiv.( ex. Bixtonim, Olynth, Septonazal, Muconazal etc. )
 • Antihistaminicele ce se pot administra mai ales dacă pacientul prezintă rinoree. Acestea se administrează 1 cp/ seara. (ex. Aerius, Xyzal, Claritine, Borenar, Alerid etc.)
 • Administrarea sprayurilor pe bază de glucocorticoizi -( ex. Nasonex) – 2 pulverizari de maxim 2 ori pe zi. 
 • Administrarea produselor de raceală ce conțin decongestionante ca ți substanță activă (nu este recomandată administrarea acestora timp îndelungat mai ales că pot crește tensiunea, atenție pentru pacienții hipertensivi)

Complicațiile deviației de sept

În cazul în care deviația de sept nu este tratată pacientul poate suferi câteva complicații, cum ar fi:

 • Rinofaringita cronică
 • Astm bronsic
 • Cefalee
 • Otite medii
 • Sinuzita cronică
 • Laringita cronică
 • Uscaciunea gâtului
 • Oboseala fizică și intelectuală 
 • Insomnii 
 • Nervozitate permanentă

Tratamentul chirurgical al deviației de sept 

Se poate recurge și la operația de deviatie de sept sau, în cazul în care doriți să faceți și o modelare a nasului poate fi recomandată o rinoseptoplastie. Mai multe despre tratamentul chirurgical al Rinoseptoplastiei sau al Rinoplastiei puteți citi de pe site-ul Clinicii Zetta unde se poate realiza această intervenție într-un spatiu medical prietenos și profesionist de către Domnul Dr. Dragos Zamfirescu –  Doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă și Președintele Chirurgilor Plastici din România și echipa sa.

Septoplastia reprezintă singura modalitate de remodelare a septului nazal în cadrul acesteia realizându-se repoziționarea septului în poziția centrală pentru ca fosele nazale să nu fie obturate. Acest tip de operație va aduce după sine și ajustarea, eliminarea sau redimensionarea acestuia pentru o repoziționare cât mai corecta.

Înainte de a realiza o astfel de intervenție se recomandă consultul unui medic ORL de specialitate, consult ce se poate realiza în cadrul aceleași clinici Clinica Zettapentru a analiza atât cornetele cât și gravitatea deviației dumneavoastră de sept (în cazul meu problemele sunt la ambele 🙂 )

Al doilea pas ce trebuie realizat înainte de operația de rinoseptoplastie va fi realizarea unor analize care să ateste că starea dumneavoastră de sănătate este bună pentru a îndeplini cu succes o astfel de intervenție chirurgicală.

Al treilea pas fiind programarea operației la cel mai bun chirurg plastician din București, Domnul Dr. Dragos Zamfirescu iar în cazul în care pacientul are o deviație de sept mai gravă, atunci în sala de operație va fi prezent și un medic ORL pentru ca operația să decurgă bine iar pacientul să aibă o respirație bună după îndreptarea septului și/ sau tăierea cornetelor. 

Sfatul specialistului face diferența iar dacă respirația este îngreunată se recomandă realizarea operației, din păcate în această situatie sunt și eu. Faptul că am o rinită alergică cronică și o deviație de sept au dus la apariția simptomelor pe care vi le-am descris mai sus, nu pot respira bine, noaptea mă trezesc pentru că am sentimentul că nu pot respira. Am luat această decizie în urma acestor simptome și abia astept să pot respira normal. 

Pentru că sunt foarte hotărâtă să fac această operație am hotărât ca domnul Dr. Zamfirescu să realizeze și o rinoplastie în cadrul acestei operații (= rinoseptoplastie) astfel voi respira mai bine dar voi avea și o mică modificare a nasului.

În urma consultației din cadrul clinicii Zetta, domnul Dr. Zamfirescu mi-a dat încredere și știu ca aceasta va fi un succes! Așa că abia astept să vă povestesc mai multe după ce voi face această intervenție. 

Dacă ați trecut și voi printr-o astfel de operație rinosplastie/ rinoseptoplastie sau deviație de sept și vreți să împartășiți experiența voastră cu mine, lasați un comentariu la articol. Aș fi interesată să aflu experiența voastră.

Cu drag,

Andreea 

Leave a Reply

Your email address will not be published.