De data aceasta, iarna ne va găsi pregătiți.
Odată cu începerea sezonului rece, trebuie să acordăm o atenție mai mare stării de sănătate, mai ales că temperaturile au variații bruște.
Recomand ca toamna și primăvara să-ți întărești sistemul imunitar.
Cum? Încearcă suplimentele alimentare, alimentele naturale sau vaccinul antigripal.
Dacă nu ai bifat niciuna dintre variantele de mai sus și guturaiul te-a prins cu garda jos, farmacistul a pregătit pentru tine chitul de urgență, în cazul în care pierzi prima luptă cu răceala.
În ultimii ani am observat diferite complicații ale gripei, cum ar fi infecțiile pulmonare ca bronșita sau pneumonia. Întotdeauna este mai bine să previ decât să tratezi și este recomandat tratamentul încă de la primele simptome pentru a evita complicațiile.
Trusa de urgență în caz de gripă conține tratamente madicamentoase, instrucțiuni de administrare a acestora și sfaturi bune.
Vitamina C 1000 mg – Va crește imunitatea și va întări organismul. Este recomandată administrarea de 1 comprimat/zi iar dacă simți ca răceala îți dă târcoale poți administra chiar și 3 cp / zi. Acesta este secretul meu.
Stiai că..? Vitamina C se poate administra în orice cantitate, excesul va fi eliminat prin urină singura reacție adversă fiind insomnia.
Paracetamol – Utilizat în scăderea temperaturii, fiind un analgezic-antipiretic. Se poate administra orice medicament care să conțină această substață activă, atenție la medicamentele care sunt asociate cu decongestionante nazale, pot crește puțin tensiunea. Administrare Paracetamol 500 mg 1 cp de 3x/zi
Stiai că.. ? Efectul hepatotoxic al paracetamolului este potențat de cofeină și antiinflamatoare?
Ibuprofen – Ajută atât în cazul durerilor, febrei și răcelii și gripei mai ales în combinație cu paracetamolul. Fie că este asociat sau nu cu decongestionante nazale, acesta poate crește tensiunea, de asemenea, poate crește toxicitatea paracetamolului dacă sunt administrate în același timp. Este recomandat să se adminitreze la 4 h distanță de paracetamol. Ibuprofen 200 mg 1 cp de 3 x/zi după masă.
Stiai că.. ? Ibuprofenul este contraindicat în cazul unei afecțiuni hepatice, sarcină sau ulcer gastric.
Antihistaminice – Acționează prin blocarea histaminei fiind benefice în tratarea afecțiunilor alergice ca rinitele alergice, senzația de mâncărime, tusea sau urticaria. Este indicat să ai câteva comprimate în trusa ta de prim ajutor iar administrarea este recomandată să fie seara 1cp/zi
Stiai că..? Antihistaminicele traversează bariera sânge-creier fiind utilizate chiar și în tratarea insomniei?
Medicamente care inhibă senzația de vomă (gripa poate fi asociată cu astfel de simptome) clorhidratul de metoclopramidă se administrează 1 cp de 3 x/zi cu 15 minute înainte de masă.
Stiai că.. ? Metoclopramida este contraindicată în cazul alăptatului ?
Acetilcisteina – substanță activă ce ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și pulmonare. Atenție însă, nu se administrează în cazul în care pacientul suferă de astm și trebuie atenție sporită la pacienții care au probleme cardiovasculare sau diabet. În concentrație de 600 mg se recomandă administrarea unui singur comprimat pe zi.
Stiai că..? Acetilcisteina este antidotul pentru administrarea unei supradoze a paracetamolului?
Antisepticele orale ajută la calmarea iritațiilor gâtului, scăderea inflamației și a durerii. Se administrează în general 3-4 comprimate/zi iar 20 de minute după administrare este de preferat să nu se mănânce sau bea lichide pentru a lăsa substanța activă să își facă efectul.
Stiai că..? Administrarea necontrolată a antisepticelor bucale pot da diaree ca reacție adversă.
Decongestionantele nazale – scad inflamația vaselor sanguine de la nivelul nasului având efect local. Atenție însă majoritatea spray-urilor decongestionante conțin substanțe care pot da dependența, de aceea este recomandată o administrare de maxim 7 zile. 1 puf de 3 x/zi
Stiai că..? Administrarea îndelungată poate provoca modificări ale mucoasei nazale?
În cazul în care ai probleme cardiovasculare, digestive sau astm, unele dintre aceste medicamente cum ar fi ibuprofenul, acetilcisteina sau decongestionantele pot avea efecte nocive asupra organismului tău. În acest caz, pacienților diagnosticați cu una aceste boli recomand produse pe bază de plante, frecții cu uleiuri naturale și masaje aromaterapeutice.
Comprimatele cu ingrediente naturale care conțin echinaceea, zinc, licorice, ghimbir, usturoi, vitamina C și salix alba (aspirina naturala) te vor ajuta cu siguranță în combaterea stării generale de rău adusă de instalarea răcelii și gripei.
Pentru alungarea febrei, senzației de oboseală, lipsei de tonicitate, ameliorarea durerilor musculare, senzației de vomă și în general stării de rău un masaj cu uleiuri esențiale și vegetale care te vor ajuta să fii sănătos.
Ai nevoie de Ulei de Migdale 50 ml, Ulei de Mentă 5 picături, Ulei de Piper Negru 3 picături, Ulei de Busuioc 5 picături și Ulei de Grapefruit 5 picături. Masajul se realizează pe tot corpul.
Uleiul de Piper negru va da senzația de încălzire, are efect antiinflamator ameliorând durerile musculare, febrifug și eficient în lupta împotriva infecțiilor. Uleiul de Mentă va ajută în cazul apariției senzației de vomă, a nasului înfundat și combate bolile infecțioase ale pielii. Uleiul de Busuioc actionează asurpa durerilor de cap, sinusurilor și tonifică sistemul nervos iar Uleiul de Grapefruit va da o notă de relaxare atât fizică cât și psihică iar mirosul este absolut extraordinar.
Pentru nas înfundat se pot folosi picături naturale decongestionante care să conțină Vitamina A, Ulei de Anason, Mentă și Eucalipt fiind foarte eficiente și hidratând mucoasa nazală.
Tusea va fi tratată cu ajutorul siropurilor și comprimatelor naturale, în cazul unei tuse uscate se poate administra sirop pe bază de Lichen de piatră iar pentru tratarea unei tuse productive se va administra sirop de Iederă expectorant natural.
Alternative sunt, tot ce trebuie să faci este să ai grijă de sănătatea ta, să incerci să crești imunitatea mai ales toamna pentru a avea o iarnă liniștită în care te poți ocupa de familie și sărbători.
Pentru a citi interviul în care povestesc mai multe despre răceală și gripă, vă invit să accesați urbanic.ro .
Cu drag,
Andreea