Farma News: Consumul moderat de bere poate avea efect antioxidant

Infectiile cordonului ombilical

   Centrul de studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a observat în cel mai recent studiu, realizat  împreuna cu Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu-Haieganu" din Cluj-Napoca, că un consum moderat de bere poate stimula puterea oxidantă a organismului. În cadrul cercetării s-a mai  observat că cele 21 de persoane participante (11 bărbați și 10 femei) nu au avut schimbări în greutate.Berea-contine-antioxidanti

  Potrivit studiilor realizate de Julien Cherfan " Unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compușilor antioxidanți (fenolici). După absorbție, fenolii prezenți în mod natural în bere datorită ingredientelor sale – hamei și cereale – sunt capabili să contribuie la mărirea capacității antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubli în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține, influentându-se astfel absorbția acestora în organism"

  Studiul s-a derulat pe o perioada de 2 luni, pe un eșantion de 21 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Grupul de studiu a consumat zilnic, la cină, pe întreaga perioadă a studiului, o cantitate moderată de bere: 330 ml în cazul femeilor și 660 ml în cazul barbaților. După încheierea celor 2 luni de consum zilnic moderat de bere, voluntarii au fost cântăriți și măsurați și s-au prelevat probe de sânge pentru o evaluare comparativă a parametrilor de interes pentru studiul stresului oxidativ, indicelui de masă corporală (IMC), HDL- colesterolului, colesterolului total, trigliceridelor și transaminazelor.

  Concluziile rezultate în urma cercetării sunt confirmate de Dr. Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii de Bere, Sănătate și Nutriție: "Fiind fabricată exclusiv din apă, hamei și cereale, berea, consumată moderat, poate furniza, printre altele, substanțe valoroase precum compușii fenolici care intervin în prevenirea sau întârzierea proceselor oxidative. Antioxidanții sunt molecule care pot avea capacitatea de a ajuta organismul uman să lupte cu radicalii liberi (molecule dâunatoare) care pot avea ca efect declansarea mai multor afecțiuni grave precum: disfunția endotelială, cardiopatia ischemică și bolile neurovegetative" .

  Sfatul farmacistului:  Acest studiu a fost realizat pe 21 de indivizi sănătoși. Aceștia nu aveau niciun fel de disfunție în organism, recomand pacientilor care suferă de diverse disfunții ca de exemplu boli cardiovasculare sau hepatice să nu consume bere cu alcool fiind contraindicată ca și regim de viata și dietă. Trebuie să întelegem ca acest studiu nu se adresează tuturor cititorilor și ca aceia care au probleme de sănătate să se documenteze foarte bine înainte de administrarea câtorva ml de bere pe o perioadă mai îndelungată (" zilnic și moderat ").

 

Cu drag,

Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published.