Noile recomandări ale Agenției Europene a Medicamentului privind infecțiile cordonului ombilical la nou-născuți

Infectiile cordonului ombilical

  Agentia Europeana a Medicamentului recomandă utilizarea medicamentului Umbipro, un gel antiseptic, care are în compoziție substanța activă digluconatul de clorhexidina.  

Acesta se utilizează în  prevenția infectiilor cordonului ombilical ( Omfalita) la noi născuți și este indicat  țărilor în curs de dezvoltare, din exteriorul Uniunii Europene.

  Dicluconatul de Clorhexidină  este un agent antibacterian, cel mai des întâlnit în produsele pentru igiena cavității orale, cum ar fi apa de gură. În funcție de concentrația acesteia, clorhexedina  poate fi bacteriostatică sau bactericidă și are ca scop neutralizarea germenilor și fungilor.

Digluconatul de clorhexidina se găsește în:

  • Apa de gură
  • Spray-uri
  • Geluri

Indicații de utilizare:

  • Pentru dezinfecția/igiena cavitatii orale mai ales dacă urmează să efectuați un tratament stomatologic
  • Ca adjuvant în cazurile de parodontită juvenilă sau progresivă
  • Dupa orice intervenție de chirurgie parodontală

Efectele secundare pot fi:

  Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea acestei substanțe active pentru țările care au o mortalitate ridicată în rândul deceselor nou-născuților (peste 30 de copii la 1.000 de noi nascuti). Acest medicament a fost inclus într-o listă de 13 produse medicamentoase de bază pentru femei sau copii și care, folosit corespunzator, pe o scară largă ar putea salva viață a 6 milioane de femei și copii în țările cele  mai sărace din lume.

  Umbipro a fost dezvoltat în parteneriat cu Salvati Copii, ca răspuns la apelurile Comisiei Natiunilor Unite.  Agenția Europeană a Medicamentului a fost sesizată pentru a evalua calitatea, siguranță, eficacitatea acestui medicament și să ofere un aviz cu privire la echilibru benefii – riscuri. Evaluarea se realizează în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății iar acest medicament trebuie să respecte aceleași standarde ca și cele destinate pieții din UE.

  Recomandarea AEM are la bază datele unor studii realizate în Nepal, Benglades și Pakistan. Aceste studii au aratat o micșorare a mortalității nou născuților. Studiile au mai arătat și o scădere a infecțiiilor cordonului ombilical, atunci cănd a fost utilizată clorhexidina.

  Avizul AEM vizează susținerea autorităților de reglementare din țările vizate și are un caracter consultativ/ștințific. Țările care au cea mai mare nevoie de acest medicament, pot beneficia de acesta într-un timp mai scurt și cu avizul unei instituții de încredere.

Cu drag,

Andreea!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.