De câte motive ai nevoie să zâmbești?
Vino să aflăm împreună despre cel mai important pas pentru un zâmbet larg, cât iubirea purtată persoanelor dragi într-o zi de primăvară.
Dar, mai întâi să adăugăm puțină chimie. Zâmbetul tău este “întreținut” în fiecare dimineață și seară de pasta de dinți. Așa cum vă așteptați, pasta de dinți tradițională are în componență substanțe care o ajută să fie comercializată în cantități industriale. Unele din aceste substanțe nocive pot fi:
- Florura de sodiu – acest ingredient se găsește în majoritatea produselor pentru igiena dinților și poate avea efecte nocive după o utilizare îndelungată. Fluorura poate duce la reacții adverse, cum probleme pentru sistemul nervos, afectează capacitatea cognitică a copiilor, afectează glanda teroidă și oaselor.
- Triclosan – ingredient din ce în ce mai prezent în pastele de dinți, care este asociat cu apariția a unor forme de cancer sau cu dereglări hormonale. Efectul nociv a fost cercetat în studii recente realizate în Statele Unite, pe animale.
- Sodium saccharin – este un ingredient comun al produselor pentru dinți, derivat din zaharină, un indulcitor artificial, el poate crește riscul cancerului la vezica urinară.
Farmacistul de serviciu vă propune o alternativă care vă va îndemna să zâmbiți, la propriu. Încercați o pastă de dinți făcută de mâinele voastre, în care să combinați doar ingrediente naturale.
Compoziție:
- Uleiul de cocos este folosit datorită efectelor sale antifungice și antibacteriene deasemenea poate fi folosit pentru probleme gingivale, carndidoze bucale sau aftele bucale.
- Vitamina A ajută la scăderea sângerărilor gingivale și previne retracția gingiilor.
- Bicarbonatul de sodiu alcalinizează ph-ul bucal, curăță foarte bine dinții (petele) având o putere puțin abrazivă și deasemenea, iți va lăsa o respirație proaspătă. Asociat cu peroxidul de hidrogen va crește efectul de apărare a gingiilor și previn parodontoza. Deasemenea neutralizează bacteriile de la nivel bucal.
- Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant. Atunci când intră în contact cu un material organic se descompune în oxigen și apă omorând microorganismele. Un alt beneficiu al peroxidului de hidrogen este stoparea sângerării capilarelor. Foarte important! Peroxidul de hidrogen nu se aplică pe rani deschise perioade lungi de timp deoarece provoacă vătămări ale țesutului. Spălarea și clătirea sunt suficiente!
Mod de preparare:
- 3 linguri ulei cocos – online sau in plafar-uri.
- 6 linguri bicarbonat de sodiu – se găsește în farmacie 4.00 lei 30 gr
- 1/2 peroxid de hidrogen (apă oxigenată) – se găsește în farmacie 3.00 ron
- 7 picături vitamina A uleioasă – se găseste în farmacie 3.00 lei
- 6 picături ulei esențial de lamaie/grapefruit – se găsește în farmacie 8.00 lei
- dacă dorești să adaugi un îndulcitor natural poți adăuga 1 linguriță de xylitol sau pulbere de stevie
Se adaugă într-un bol uleiul de cocos, peroxidul de hidrogen și apa iar după ce se amestecă aceste ingrediente iar apoi folosește bicarbonatul de sodiu până când se formează o pastă omogenă. La urmă folosește picăturile de vitamina A și uleiul esențial preferat.
Testarea rețetei :
Aceata rețetă destinată zâmbetului tău vine cu propriu test, realizat de Christian și Renata fondatorii primului blog de cuplu din Romania . Urmărește continuarea poveștii unui zâmbet frumos aici!
Sfatul farmacistului
Pe lângă pasta de dinți, folositi și ața dentară. Știu ca este putin mai greu de manevrat însă aceasta va curața locurile în care periuța de dinti nu ajunge și are avantaje precum prevenirea gingivitei sau a cariilor.
Folosiți apa de gură cu clorhexidină, nu pentru un timp îndelungat, deaorece aceasta poate îngălbeni dinții și chiar poate duce la distrugerea florei bucale.
Dacă aveți o periuță de dinți electrică este foarte important să țineți cont de tehnica de periaj folosită. Întotdeauna mișcările trebuie să se realizeze de la gingie către extremitatea dintelui.
Sănătatea dinților este un motiv de a zâmbi pentru tine? Aștept părerile voastre la secțiunea comentarii sau pe Facebook.
Cu drag,
Andreea!