Legătura nebănuită dintre cafeaua zilnică și cancerul colorectal

farmacistuldeserviciu.ro

   Cu siguranță nu aveai nevoie de un motiv în plus pentru a-ți prepara cafeaua de dimineață, dar un nou studiu mai adaugă un alt pretext  pentru a savura o cafea.

   Cercetătorii din SUA și Israel au descoperit că, consumul de cafea zilnic, chiar și cafea fără cofeină, poate reduce riscul de cancer colorectal.farmacistuldeserviciu.ro

   Cel care a realizat studiu, Dr. Stephen Gruber, de la Universitatea din California de Sud, împreună cu alți cercetători și publică concluziile lor în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

   În Statele Unite cancerul colorectal este a doua cea mai întâlnită formă de cancer în rândul bărbaților și femeilor, pe primul loc aflâdu-se cancerul de piele, cu mai multe de 95.000 de cazuri noi. Studiile mai arată că 1 din 21 de bărbați dezvoltă acest tip de cancer iar  în cazul femeilor raportul este  1 la 23.

   Dar, dacă este să dăm crezare acestui studiu, cafeaua este un factor important, care ține aceste rapoarte la valori mai mici.

Riscul de cancer colorectal redus aproape la jumătate, dacă consumi 2,5 de porții de cafea pe zi

   Pentru acest studiu, Dr. Gruber și colegii săi au analizat datele de la 5.145 de persoane care au primit ca diagnostic de cancer colorectal, împreună cu 4.097 de persoane care nu au dezvoltat boala. Subiecții au fost obligați să completeze un chiestionar de frecvență alimentară detaliată, printre care să declare nivelul zilnic de cafea consumat, espresso, decofeinizată, precum si consumul de alte băuturi. Chestionarul a cuprins și informații despre istoricul familial de cancer, dietă, obiceiuri alimentare, obiceiuri de fumat.

   Analizând aceste date, cercetătorii au descoperit că subiecții care avea un consum moderat de cafea, zilnic, au dezvoltat risc mai scăzut de cancer coloreactal cu 26%, în comparație cu persoanele care au băut mai puțină cafea. S-a mai observat că indiferent de tipul de cafea, rezultatele sunt aceleași.

Dr. Gruber spune că “Am fost surprins să observ că, cofeina nu pare să conteze”. Acest lucru înseamnă că proprietățile protective ale cafelei nu se datorează cofeinei.

Alți compuși din cafea cu efect benefic

  Dacă cofeina nu este “responsabilă” de aceste rezultate, ce elemente din cafea ne protejează împotriva cancerului colorectal? 

 Cercetătorii precizează că polifenolul are efect antioxidant, alături de compuși numiți “melanoidins” care sunt produși în timpul procesului de prăjire a cafelei și stimulează mobilitatea colonului. Nivelurile de compuși benefici din cafea diferă în funcție de metoda de prăjire.

  Cu toate aceste D. Gruber  spune că  sunt necesare cercetări suplimentare, pentru putea recomanda consumul de cafea ca o strategie împotriva cancerului colorectal.

  Acestea fiind spuse, consumul de cafea are puține riscuri pentru sănătate și vă încurajez să savurați o cafea în fiecare dimineață, desigur, în timp ce citiți farmacistuldeserviciu.ro

cheeky

Cu drag,

Andreea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.