Denumită și vitamina soarelui, Vitamina D este produsă atât de organismal propriu, prin expunerea ușoară la soare, sau preluată din alimente și suplimente.
În ciuda numelui, Vitamina D este considerată un pro-hormon, iar acest lucru se datorează faptului că organismul este capabil să producă vitamin D prin expunerea la soare, în timp ce vitaminele normale sunt substanțe nutritive, care nu pot fi sintetizate de organism, doar preluate din alimentația sau suplimente.
“Activarea” vitaminei D are loc în ficat iar apoi ajunge la rinichi, unde se realizeaza a doua hidroxilare, astfel formandu-se vitamina D activă. Mecanismul de reglare al vitaminei D este astfel realizat prin axa dermo-hepato-renală.
Aportul de vitamina D este essential pentru
- fixarea calciului în organism
- ajută la absorbția fosforului
- menține sănătatea oaselor
- are grijă de sănătatea dinților
- protejează organismul împotriva unor boli grave precum: cancerul, diabetul de tip 1 , scleroza multiplă.
- susține starea de sănătate a sistemului imunitar, sistemului nervos
- reglează nivelul de insulină
- sprijină sănătatea sistemlui cardiovascular
- luptă împotriva genelor care pot dezvolta cancer
Cum funcționează?
Se estimează că o expunere la soare timp de 5 – 10 minute, de 2 – 3 ori pe săptămână permite organismului să producă suficientă cantitate de Vitamină D, dar aceasta vitamină are o durată de viață redusă, ceea ce poate crea probleme în timpul iernii.
Vitamina D este produsă atunci când lumina provenită de la soare transformă colesterolul din piele în calciu ( vitamina D3 ), care apoi este convertită în ficat, în calcidiol ( D3 25 hidroxivitamina ). Apoi rinichii transformă calcidiolul în forma activă a vitaminei D, numită și calcitriol ( 1,25 hidroxi vitamiă D3). Prin urmare medicamentele pentru colesterol și statinele, care inhibă sinteza colesterolului, pot afecta sinteza vitaminei D.
Aspecte Cheie Vitamina D
- Rolul esențial al vitaminei este de a spijini dezvoltarea oaselor și dinților
- Deficiența de vitamina D este des întălnită în special la persoanele în vârstă, sugari, persoanele acare au pielea închisă la culoare, persoanel care trăiesc în zone cu puțin soare.
- 80% din persoanele cu fractură de șold aveau deficiență de vitamina D
- 800 IU de vitamina D pe zi reduce cu 20% riscul de fracturi la persoanele în vârstă
- Studiile au arătat că 50% dintre copii și adulții din întreaga lume au deficit de Vitamina D.
Beneficiile VItaminei D
1.Oase sănătoase
Vitamina D are un rol esențial în fixarea calciului, în menținerea concentrațiilor de fosfor în sânge. Aceste 2 beneficii sunt vitale pentru sănătatea oaselor. Avem nevoie de această vitamină și pentru a absorbi calciu din intestine, inclusiv pentru recuperarea acestuia, altfel ar fi eliminat prin rinichi.
Deficitul de vitamina D la copii poate duce la rahitism, o boală care se caracterziează printr-un aspect “crăcănat”, datorat de înmuierea oaselor.
În ceea ce privește adulții, lipsa de vitamina D are efecte nocive și poate duce la osteoporoză, cea mai frecventă boală de oase în rândul persoanelor în vârstă.
2.Te apără de gripă și răceală
Copii care au un nivel sănătos de vitamina D în organism, au un risc minim de a dezvolta forme de răceală și gripă.
3.Te apără de diabetul zaharat
O serie de cercetări au demonstrat că prezența vitaminei D reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, nivelurile insuficiente de vitamina D având un efect advers asupra secreției de insulină.
4.Sugari Sănătoși
Copii cărora le-a fost administrată vitamina D, au avut un risc scăzut în a dezvolta boli alergice, astm, dermatita atopică și eczeme. Vitamina D poate spori efectele anti-inflamatoare ale glucocorticoizilor, ceea ce poate ajuta persoanle cu astm rezistente la steroizi.
Femeile gravide, care au deficit de vitamina D pot avea un risc mai ridicat de a dezvolta preeclampsie și de a avea nevoie de cezariană. De asemenea, este important de știu că nivelul ridicat de vitamina D din timpul sarcinei, este asociat cu o creștere a alergiilor alimentare la copil în primii 2 ani de viață.
6.Previne Cancerul
Vitamina D are un rol esențial în reglarea creșterii celulare, inclusiv în cominicarea dintre celule. Unele studii au arătat că calcitriol ( forma activă a vitaminei D ) poate reduce dezvoltarea cancerului prin încetinirea dezvoltării de noi vase de sânge în țesuturile canceroase. Vitamina D are o influență asupra a mai mult de 200 de gene ummane.
Doza zilnica recomandată de vitamina D
Nivelul de vitamina D se poate măsura în 2 moduri:
În micrograme ( mcg) și unități internaționale (UI) . Un microgram de Vitamina D reprezintă 40 de UI. Raportul a fost realizat de către Institul de Medicină din SUA în 2010 și recomandă:
- Sugari 0 – 12 luni 400 UI ( 10 mcg )
- Copii 1- 18 ani 600 UI ( 15 mcg )
- Adulți 600 UI ( 15 mcg )
- Adulți peste 70 de ani 800 UI ( 20 mcg )
- Femeile însărcinate sau care alăptează 600 UI ( 15 mcg)
Deși corpul are capacitatea de a produce vitamina soarelui, există multe motive de apariție a deficitului. De exemplu, cremele cu protecție solară reduc capacitatea organismului de a absorbi radiațiile ultraviolete, necesare pentru vitamina D. O cremă de protecție solară cu SPF de 30 poate reduce cu până la 90% capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D. Pielea nu trebuie să fie acoperită de haine pentru ca acest proces să aibă loc. Un al motiv ar fi pielea mai inchisă la culoare, care conține anumiți pigmenți de protecție.
Persoanle care locuiesc în zone fără soare, la altitudini mari, sau lucrează pe timp pe noapte ori stau în casă pe timp de zi, ar trbui să administreze vitamina D din surse alimentare.
Sugarii sunt supuți unui risc crescut de vitamina D, mai ales dacă acestea sunt de culoare. Este recomandat să li administreze 400 UI ( 10 mcg ) / zi supliment de vitamina D.
Surse de vitamina D
Lumina soarelui este cea mai la îndemnână sursă de vitamina D. Dar când discutăm de alimente, cele mai bogate în vitamina D sunt preparatele din pește și nu numai:
- Ulei de ficat de cod, 1 lingura: 1360 UI
- Hering, proaspăt, crud, 110 g : 1056 UI
- Swordfish, 110 g: 941 UI
- Somon, 110 g: 596 UI
- Sardinele, conserve, 110 g: 336 UI
- Lapte degresat, 1 cească: 120 UI
- Ou, carne de pui : 44 UI.
Suplimente de Vitamina D
SECOM Vitamina D 3 2000 UI – administrare : 1 capsulă / zi (PREȚ Aproximativ – 37.70 lei)
DOPPEL – HERTZ Vitamina D3 1.000 UI administrare 1 capsulă / zi in timpul mesei. (PREȚ Aproximativ – 15.10 lei)
SUN WAVE Colecalciferol 1.000 UI administrare 1 capsulă / zi (PREȚ Aproximativ – 14 lei)
Detrical 2.000 UI administrare 1 capsulă/zi (PREȚ Aproximativ . – 22 lei)
Am convigerea ca articolele de pe farmaistuldeserviciu vă ajută să alegeți ce este mai bun pentru sănătatea voastră.
Nu uitați, pentru întrebări, folosiți secțiunea de coment.
Cu drag,
Andreea!
Referințe :
http://www.medicalnewstoday.com