Stilul de viață modern face dificilă păstrarea unui echilibru atunci când discutăm despre alimentație. În ceea ce privește zahărul, sunt bine știute efectele sale nocive pentru sanătate, mai ales dacă este consumat necontrolat. De aici pleacă și idea acestui articol: Știm cât zahăr consumăm zilnic? Pentru a menține la cote sanătoase nivelul de zahăr, e important să știm cât din acest îndulcitor se află în alimentația noastră zilnică, indiferent dacă este procesată sau naturală.
Ce este zahărul?
Zahărul este un carbohidrat care aparține substanțelor dulci. Cele trei tipuri importante de zahăr sunt sucroza, lactoza și fructoza. Trebuie avut în vedere că celule fiecaruia dintre noi au nevoie de glucoza pentru a supravetui, dar consumul în exces poate cauza o serie de afecțiuni, din care amintesc: carii dentare, diabet, obezitate, probleme ale inimii și altele.
Cât zahăr trebuie să consumăm?
Organizatia Mondiala a Sănătății a recomandat în anul 2015 ca adulții și copii să reducă consumul de zahăr la mai putin de 10% din necesarul total de energie, ceea ce reprezintă undeva la 6 lingurițe de zahăr pe zi (o singură linguriță cântărește aproximativ 5 grame). În acest caz, discutăm despre glucoză, fructoză și sucroză, regăsite în mâncare și băutură și nu de substanțele dulci din siropuri, miere de albine, fructe proaspete, legume și lapte.
Conținutul de zăhăr din alimentele pe care le consumăm zilnic
Pentru a te ajuta să contorizezi consumul zilnic de zahăr, am realizat o listă cu cele mai uzuale alimente și băuturi, împreună cu nivelul lor de zahăr. E posibil ca unele din ele să te surprindă!
Ciocolată:
-
Snickers bar – ( 52.7 g) – 6.75 lingurițe de zahăr
- Twix Way Bar ( 58 g) – 8.75 lingurițe de zahăr
- Ciocolata Milka ( 100 g ) – 12 lingurițe de zahăr
- Bomboane Raffaello ( 150 g) – 8.32 lingurițe de zahăr
Sucuri
- Coca cola ( o cutie ) 8.25 lingurițe de zahăr
- Pepsi cola ( o cutie ) 8.75 lingurițe de zahăr
- Red Bull ( o cutie ) 6.9 lingurițe de zahăr
- Sprite (o cutie ) 8.25 lingurițe de zahăr
Fructe
Fructele conțin un tip de zahăr denumit fructoză. După cum se poate observa, conținutul de fructoză poate varia de la o linguriță /100 g, până la 4 grame pe suta de grame.
-
Marele 2.6 g lingurițe de zahăr / 100 de g
- Mango 3.2 g lingurițe de zahăr / 100 de g
- Banană 3 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Lămâi 0.6 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Ananas 2.5 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Zmeură 1 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Caise 2.3 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Struguri 4 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Kivi 2.3 lingurițe de zahăr / 100 de g
- Căpșuni 1.3 lingurițe de zahăr / 100 de g
Desert
-
Mousse de ciocolată ( o porție medie ) 3 lingurițe de zahăr
- Gogoașă ( o porție medie ) 3.5 lingurițe de zahăr
- Placintă cu fructe ( o porție medie ) 3.5 lingurițe de zahăr
- Tort cu fructe ( o porție medie ) 5 lingurițe de zahăr
- Brioșă 4.75 lingurițe de zahăr
- Înghețată ( o cupă ) 3 lingurițe de zahăr
Masa de Prânz:
-
Iahnia de fasole : ( o potie medie ) 3 lingurițe de zahăr
- Salată de varză -11 lingurițe de zahăr
- Ketchup – o lingură de Ketchup adauga o linguriță de zahăr
- Pâine – 3 lingurițe de zahăr
- Lapte ( pahar de 250 ml) – 3 lingurițe de zahăr
- O cutiuță de sos de paste – 3.6 lingurițe de zahăr
- Supă de roșii – 3.75 lingurițe de zahăr
De ce trebuie să fim atenți la cât zahăr consumăm?
Studiile au arătat că persoanele care sonsumă zahăr zilnic, peste limita normală, pot dezvolta urmatoarele afecțiuni:
- Obezitate: consumul de zahăr este asociat cu obezitatea în majoritatea studiilor
- Creșterea tensiunii arteriale este cauzată de o dietă bogată în fructoză
- Riscul bolilor de inimă este mai ridicat la persoanele „îndrăgostite” de dulciuri
- Diabetul de tip 2 este o altă afecțiuni cauzată de „dependența de dulce”
Studii realizate de cercetători și nutriționiști vorbesc despre imposibilitatea unei măsurători exacte a conținutului de zahăr deoarece etichetele produselor sunt obligate să conțină zaharul total pe pachet dar nu și zahărul adăugat. Un alt subiect controversat este asocierea băuturilor pentru sportivi care conțin zahăr pentru performațele atletice, acestea fiind consumate în principal de cei care au aspirații sportive. Consumatorii trebuie să știe că excercițiile fizice nu au nici o influență asupra consecințelor negative ale zahărului.
Sfatul Farmacistului: Cum să va bucurați de dulce folosind mai puțin zahăr?
Mierea de albine
Mierea de albine este un lichid dulce natural, produs din nectarul florilor, cu “ajutorul ” albinelor. În componența sa regăsim 80% zaharuri naturale, 18% apă, și 2% minirale, polen proteine, vitamine, fructoză și glucoză iar echilibru dintre cele două subtanțe fac ca mierea să fie tulbure sau limpede. 100 de grame de zahăr pudră oferă 400 kcalorii de energie plus 100 g de glucide în timp ce aceeași cantitate de miere de albine pură are, în medie, 330 de kcalorii și 81 de grame de carbohidrați. Spre deosebire de zahăr, mierea are proprietăți antibacteriene și este folosită de generații ca un remediu natural.
Siropul de agave
Planta de agave provine din Mexic și este folosită ca un înlocuitor al zahărului datorită indicelui glicemic mic (indecele glicemic al siropului de agave este de 27, comparativ cu cel al zahărului 92 și mierea de albine 83) .
Siropul de agave conține aproximativ 90% fructoză și este de 1.5 ori mai dulce decât zahărul având o consistență asemănătoare cu a mierei de albine. Trebuie să avem în vedere că siropul de agave conține același număr de calorii ca zahărul.
Vă aștept și pe pagina de facebook cu alte articole, sfaturi și surprize!
Cu drag,
Andreea!