Cum te feresti de raceala in sezonul rece

În sezonul rece trebuie sa avem grijă de sănătatea noastră, să alegem alimentele corecte care să ne dea un boost de energie, aportul de vitamine este foarte important pentru sistemul nostru imunitar.

Peste 200 de viruși pot duce la apariția răcelii comune și pot ataca tractul respirator cauzând infecții. Dar ce înseamna de fapt sau ce implică răceala comună?

Răceala este o infecție virală caracterizată prin iritația gâtului, infecții respiratorii, tuse, nas înfundat, strănut, dureri ușoare ale diferitelor zone ale corpului cu stare de rău general.

Persoanele care au un sistem imunitar scăzut sunt predispuse la răceli însă mai sunt câțiva factori care nu te vor ajuta să scapi de această problemă des întâlnită în acest sezon – lipsa somnului, oboseala cronică, stresul, expunerea la mucegai, dezechilibre la nivel digestiv, lipsa efortului fizic de orice fel.

 

Ce este IMPORTANT să știi despre răceală ..

Răceala NU se tratează cu ANTIBIOTICE, este o infecție virală. În general, răceala comună este inofensivă iar diferențele față de grip sunt clare.

Diferențe între gripă și răceală

În cazul gripei, aceasta te ia prin surprindere, răceala apare încet și fără simptome puternice. Gripa poate debuta cu febră mare, peste 39 de grade, dureri musculare, dureri de cap, tuse uscată iritantă, congestie nazală, oboseală cronică, stare de leșin.

Prevenție rapidă și de durată

Pentru prevenție, vă dau un pont pe care îl realizez de ceva ani și până acum nu m-a dezamagit. În momentul în care simțiți că vă ia răceala sau daca aveți colegi la birou care deja au această rpoblemă, administrați timp de câteva zile 3 g de Vitamina c (acid ascorbic). Da, ați auzit bine, 3 grame (3.000 mg asta înseamna 3 cp / zi de Vitamina c de 1.000 mg). Nu vă speriați, organismul va asimila atât cât are nevoie iar excesul va fi eliminat prin urina. Vitamina C este singura vitamină care se poate lua în cantități mari iar organismul o va elimina fără a crea un dezechilibru în organism. După 5 zile de administrare doză șoc vom administra timp de câteva săptămâni 1 cp de 1.000 mg pe zi.

Crede-mă merită încercat,  vei ține răceala la distanță.

Tratamentul natural pentru răceala comuna

  1. Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare

Odihna te va ajuta de asemenea, suplimentele alimentare, uleiurile esențiale, alimentele care îți dau un boost de energie și ajută sistemul imunitar să lupte.

Alege  să consumi legumele și fructe cu proprietăți antiinflamatorii guliile, turmeric, busuioc, ciuperci asiatice, afinele, sfecla roșie, semințele de in, usturoi, ceai verde.

2. Hidratează-te

Apa este sursa noastră de energie, consumând o cantitate mare de apă vei evita în primul rând deshidratarea organismului tău.

O poți consuma ca atare sau poți alege varianta de apă fierbinte cu lămâie, miere și scorțișoară – un amestec excelent ce previne acumularea mucozităților, acest amestec te ajută inclusiv în cazul tusei. Acest amestec este unul dintre remediile antice pentru tuse realizat de indieni.

3. Consuma Ghimbir

De ce gimbir-ul? Are ingrediente cu proprități antiinflamatoare ca gingerol, shogaol, paradol și zingeron. Recomandarea mea este să consumați ghimbir în salate, preparate sau pur și simplu să faceți un ceai de ghimbir cu miere.

4. Consumă usturoi

Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare sunt foarte cunoscute însă personal ador usturoiul, dă un alt gust mâncării și aș consuma în fiecare zi dacă aș putea. Sunt sigură că și voi sunteți în asentimentul meu, așa că.. la cât mai mult usturoi!

 

Dacă v-am vorbit despre alimentele care sunt recomandate să se consume mai ales în perioada în care sistemul nostru imunitar este atacat din toate părțile haideți sa vă vorbesc și despre alimentele care NU trebuie să fie CONSUMAte în această perioadă.

Evită pe cât poți următoarele alimente

  1. Zaharul

De ce trebuie să evitam zahărul? Studiile arată că dacă consumăm acest aliment capacitatea celulelor albe ca fi scăzută lucru care va ajuta la instalarea infecțiilor în organism. Nivelul ridicat de glucoză din sânge scade eficacitatea sistemului imunitar.

2. Sucul de fructe

Deși se cunoaște faptul că sucurile conțin vitamina C, acest aport nu va fi niciodată atât de înalt dacă ați consuma fructul ca atare. Sucurile de fructe sunt încărcate cu zahar și nu au fibra benefică organismului nostru.

3. Laptele pasteurizat

Studii realizate la Clinica Mayo arată că laptele pasteurizat ajută mucozitățile să fie mai vâscoase și irită mai tare țesutul.

4. Alimente procesate și fast-food

Acestea nu conțin ingrediente care să susțină sistemul imunitar din contra, sunt toxice pentru organism. Acest tip de alimente este ultimul lucru pe care doriți să îl mâncați atunci când sunteți bolnav.

5. Produsele de patiserie, pâine

produsele care au ca ingredient făina albă se transformă rapid în zahăr și slăbesc imunitatea organismului. De asemenea, acest tip de alimente încurajează menținerea inflamației, lucru pe care nu ni-l dorim.

 

TOP uleiuri esențiale pentru răceală

  1. Uleiul de Eucalipt

Ideal în cazul tusei sau inflamațiilor de la nivelul fosei nazale. Decongestionează și are efect expectorant, recomandat în bronșită, sinuzită, voală pulmonară obstructivă cronică, sau astm. Adaugă câteva picături în vaporizator și buucră-te de aroma sa fresh și de minunatele proprietăți ale acestui ulei. Dacă nu ai un vaporizator iată mai multe informații AICI

2. Uleiul de Cuișoare

Uleiul de Cuișoare acționează ca un antibiotic natural, antibacterian cu spectru larg. Recomandată difuzarea cu ajutorul unui vaporizator de cameră mai ales în cazul infecțiilor respiratorii, virale, gripă, sinuzită sau bronșită. Este eficient chiar și în cazul tuberculozei. 

3. Uleiul de Mentă

Studiile arată că uleiul de mentă are proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante ceea ce face ca acest ulei să fie perfect pentru sezonul rece. Ajută în decongestinarea mucoasei nazale, recomandat să se realizeze frecții cu acest ulei diluat întotdeauna cu un ulei bază(poate fi asociat cu uleiul de camfor, uleiul de eucalipt sau uleiul de piper negru)

4. Uleiul de Oregano

Uleiul de Oregano are proprietăți antiseptice, antimicrobiene și antibacteriene extraordinare, este aliatul perfect în lupta cu răceala având efectul unui antiobiotic natural. Foarte eficient în cazul bronșitelor, tusei sau durerilor musculare – masaj calmant diluat cu ulei de cocos

Poți găsi informații despre uleiuri esențiale și proprietățile lor pe www.oleya.ro – brand-ul meu de produse naturale

 

Ser- frecție masaj în răceală 

Dacă vrei să formulezi un ser – frecție care să semene cu formularea pe care bunicile o foloseau să ne maseze pe tot corpul când eram mici – Ulei vegetal de Migdale (sau orice alt ulei ai in casa ex. ulei cocos, ulei masline etc.) 100 ml la care se adaugă ulei esențial de oregano 30 picaturi, ulei esențial de mentă 30 picături, ulei esențial de camfor 15 picături, ulei esențial de piper negru 15 picături (care ajută și la scăderea febrei). Cu acest ser se face frecție și recomandat să se maseze în special pe piept și pe omoplați. Ulterior bea un ceai fierbinte și învelește-te cu o pătură groasă pentru a transpira, astfel elimini toxinele din organism.

Ce uleiuri esențiale poți vaporiza în cameră pentru decongestionala nazală și relaxare în răceala comună 

 

Dacă suferi de răceală cu siguranță ai nevoie de produse decongestinante care să te ajute să respiri mai bine. 

Spray-urile din comerț conțin substanțe active care dau dependeță utilizate mai mult de 7 zile de aceea varianta naturală cu uleiuri esențiale este perfectă. 

Ai nevoie de un difuzor de uleiuri esențiale pe care îl poți achiziționa de AICI și de recomandarea mea pentru uleiurile care au efect decongestinant, scade inflamația de la nivelul mucoasei nazale și ajută să respiri mai bine. 

Uleiuri cu efect decongestinant – Ulei de Mentă, Ulei de Eucalipt, Ulei de Mirt verde, Ulei de Cajeput, Ulei de Arbore de ceai, Ulei de Busuioc, Ulei de Camfor.

Uleiuri cu efect relaxant – Uleiul de Lavandă, Uleiul de Grapefruit, Uleiul de Portocală dulce, Uleiul de Geraniu, Uleiul de Cardamom, Uleiul de Lămâie.

 

Uleiurile esențiale le puteți achiziționa din magazinul online www.oleya.ro , brand-ul meu de produse naturale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.