Știm ce efect vrei să aibă produsul pe care îl folosești imediat după ce faci alegerea. Industria cosmetică este în creștere iar noile studii și tehnologii duc această industrie la rang înalt.
Este o concurență acerbă între marile brand-uri ale lumii pentru descoperirea unor noi ingrediente minune care să ne ajute să uităm de vârstă. coșuri, riduri, pete pigmentare etc.
Sunt scoase în față ingredientele care au efectul pozitiv și dorit asupra tenului însă tu știi exact ce se află în produsul ales de tine?
Știi care sunt ingredientele care nu trebuie să se găsească sub niciun mod în produsul tău de înfrumusețare?
Dacă nu ai destule informații sau dacă nu le-ai cautat încă, sunt aici sa te ajut.
Ca o mică istorioară, vreau să vă povestesc că acum câteva săptămâni am fost plecată in Austria/ Ungaria. Acolo unde marile branduri cosmetice au magazine impresionante și desigur, un marketing extraordinar. În spatele acestor lucruri, care desigur, sunt și ele importante, stau de fapt produse ce au în componența lor atât ingrediente eficiente și bune pentru corpul nostru însă conțin și ingredientele de care trebuie să ne ferim.
Am stat într-un astfel de magazin 40 de minute, încercând să aleg mai multe produse de înfrumusețare însă am reușit să ies din acel magazin doar cu un singur produs.
Toate recipientele frumos ambalate, colorate și cu studii intense de marketing și design nu m-au convins dintr-un singur punct de vedere.
Produsul pe care mi-l doream conținea ori Sodium Laureath Sulfat, Formaldehidă sau alte ingrediente ce sunt nocive pentru pielea, părul și organismul nostru.
Ideea unui astfel de blog/vblog mi-a venit de atunci și odată cu adresarea unei întrebări pe Instastory am observat că sunteți foarte interesate de acest subiect.
Așa că haideți să începem cu primul ingredient din lista de AȘA NU
- FORMALDEHIDA
Primul și unul dintre cele mai nocive ingrediente, din punctul meu de vedere.
- efect cancerigen
- poate duce la apariția leucemiei
- probleme pancreatice
- cancerul de piele
- iritații
Unele branduri nu va scrie acest produs sub această formă pe etichetă, vor încerca să ascundă prezența acestuia în produsele lor prin următoarele denumiri
- DMDM Hydratoin
- Imidazolidinyl Urea
- Diazolidinyl Urea
- Quaternium – 15
- Bronopol
- 5-Bromo-5Nitro-1
- Hydroxymethylglycinate
Aceste denumiri sunt de fapt formaldehida , sunt la fel de nocive iar daca cumva produsul pe care doriți să îl achiziționați conține una dintre aceste ingrediente NU ÎL CUMPARAȚI!
2. TETRASODIUM EDTA
Tetrasodium EDTA este un agent de chelatare ce formează structuri ciclice stabile numite cicluri chelatice.
Acest ingredient se leagă de diverse minerale, inactivându-le.
De ce este adăugat acest ingredient în cosmetice? pentru că ajută ca acestea să nu se deterioreze și oprește dezolvatrea microorganismelor.
Se poate găsi în – creme hidratante, produse de curățenie, săpunuri de baie, balsamuri sau șampoane.
Are efect cancerigenic iar daca formaldehida este pe primul loc ca și ingrediente nocive, cu siguranță tetrasodiul EDTA este pe locul 2.
3. TOLUEN-UL
Se poate găsi în produsele folosite pentru unghii, vopseaua părului sau în detergenți.
La unele firme puteți găsi și ingrediente asemănătoare ca efect ca
- Benzenul
- Methylbenzen
- Phenylmethane
Aceste ingrediente pot avea efecte nocive ca apariția
- Iritațiilor
- Oboselii
- Greutăți la respirație
- Senzație de greață
Mare atenție pentru persoanele care lucrează în saloanele de infrumusețare, pot aduce cu ele și apariția riscului în cazul creierului, ficatului, oaselor, sau rinichilor (arată unele studii)
Benzenu, de exemplu, se găsește chiar și în sucurile acidulate de pe piață, așa că, aveți mare grijă ce consumați.
4. Sodium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate
Agent de spumare care se găsește în peste 90% din produsele de înfrumusețare ca Geluri de duș, Șampoane, Balsamuri, Gel de curățare pentru ten, Săpunuri de mâini.
În procesul de etoxilare se obține 1,4 Dioxină care are efct cancerigen, poate duce la apariția iritației ochilor, gâtului sau a pielii.
5. PLASTICUL ca metodă de ambalare
Recipientele din plastic conțin o substanță Bisphenol A (BPA) care poate trece in structura produsului cosmetic odată ce acesta rămâne timp îndelungat depozitat în acest mod.
Asigură-te ca, concentrația de BPA a recipientelor tale este cât mai scăzută și că produsul cosmetic nu a avut o perioadă mare de timp contact cu acesta. Dacă nu ai de unde obține aceste informații, adaugă produsul în recipient de sticlă pentru singuranță.
6. PARFUMURILE chimice
Majoritatea produselor de pe piață conțin parfumuri chimice ce pot duce la apariția dermatitelor, alergiilor și problemelor respiratorii.
Acestea se pot găsi în
- geluri de duș
- creme hidratante
- balsamuri
- șampoane etc.
7. ALUMINIU
Folosirea îndelungată a produselor ce conțin aluminiu pot duce la apariția Alzheimer-ului, cancerului de san, iritațiilor pielii.
Încercați să folosiți produse naturale cu efect de scădere a transpirației excesive, produse care pot conține uleiuri esențiale ca – Uleiul esențial de Salvie, Uleiul esențial de cedru.
8. FENOXIETANOLUL
Este cel ma puțin nociv, și asta are legătură cu procentul găsit în produsul respectiv. În general este folosit de industria cosmeticelor naturale, iar dacă procentul este mai mic de 1% studiile avansate spun că nu are niciun efect nociv asupra pielii noastre.
Însă peste acest procet poate cauza iritații ale pielii.
Începând cu Japonia, care este prima țară ce a introdus o lege prin care procentul de fenoxietanol sa fie mai mic de 1% în produsele cosmetice, și UE a luat acest exemplu, astfel, dacă produsele sunt certificate în UE nu vor reprezenta o problemă.
Statele Unite ale Americii însă, nu au nicio reglementare privind acest procent, așa că mare atenție la produsele ce vin de acolo.
Dacă vă este mai ușor să aveți aceste informații în format video, vă invit pe canalul meu de Youtube pentru a vizualiza Vblogul cu același subiect.
Sper să vă ajute și acest articol.
Vă îmbrățisez cu drag,
Andreea