Automedicația incorectă : Rezistența la antibiotice!

Farmacistul de serviciu greseli in administrarea de medicamente

  Penicilina a fost primul antibiotic descoperit, în anul 1928 iar în 1955 s-a înființat și prima fabrica cu producție de penicilina de la noi din țară la Iași. 20 de ani mai târziu s-a produs nistatina și de atunci s-au descoperit foarte multe substanțe active care acum ne ajută să învingem infecțiile bacterieneDin păcate, utilizarea necorespunzatoare a acestora a făcut ca microbii să dezvolte rezistență  la acest tip de tratamente, multe boli neputand fi tratate la fel de bine ca in trecut.Rezistenta la medicamente farmacistuldeserviciu.ro

Câteva date cu privire la rezistența la antibiotice:

  • Rezistența antimicrobiană poate fi dezvoltată de viruși, ciuperci, paraziți și bacterii
  • Rezistența antimicrobiană poate duce la tratamente dureroase, scumpe și de lungă durată
  • Antibioticele trebuie să fie administrate așa cum sunt prescrise de către medic
  • Antibioticele trateaza infectiile bacteriene, nu pe cele virale!
  • Dacă antibioticul nu omoară toți microbii, aceștia pot deveni rezistenți

 Cum se administrează antibioticele?

  Sunt eficiente numai în cazul bacteriilor !!! (multe infecții comune sunt cauzate de viruși, infecții ale căilor respiratorii : tuse, răceli, gripă)

  Dacă începeți o administrare, este important să se realizeze un tratament de minim 5 zile.

  NU INCETATI tratamentul după 2 zile de administrare, bazându-vă pe faptul ca vă simțit mai bine, deoarece bacteria care cauzează infecția va supraviețui în interiorul corpului și va exista un risc crescut ca infecția să recidiveze. Deasemenea, bacteriile rămase se pot adapta și pot deveni rezistente.

 Administrarea necorespunzătoare a antibioticelor produce efecte pe termen lung, inclusiv reducerea eficienței acestora.

Ce este rezistenta la antibiotic?

  Capacitatea unei bacterii de a rezista la efectul unor substante active, care fac parte din clasa antibioticelor ( peniciline, aminoglicozide, cefalosporine etc.) Bacteria devine rezitentă atunci când împrumută o informație genetică de la alte bacterii – se foloseste de un “scut” de protecție împotriva medicamentelor.

Cauzele rezistentei la antibiotice?

  Rezistența la antibiotic poate apărea prin mutații (sub acțiunea factorilor mutageni sau în greșeli de replicare ale unor fragmente ADN) sau când bacteriile fac schimb de gene între ele. Gene transportă toata informația genetică a unei celule. Rezistența mirobiană poate fi explicată și pe baza unor principii diferite- lipsa într-o anumită poziție a unei grupări funcționale care este în mod normal atacată de către enzima microbiană inactivatoare.

  În general, o bacterie este rezistentă la o anumita clasă de medicamente ex: peniciline , în cazul acesta se vor administra alte substante active din alte clase de antibiotice ex: aminoglicozide, cefalosporine. Dacă bacteriile sunt rezistente la mai multe clase de medicamete, atunci acestea se numesc bacterii multirezistente și se pot “ascunde” în spitale deoarece acolo se află o mulțime difersificata de germeni. Este foarte important ca normele de igienă din spitale în care alegeți să vă tratați, să corespunda normelor în vigoare.

 Tulpinile “Streptococcus” și bacteriile “Staphylococcus” sunt adesea rezistente la antibiotic. Ex: “Staphylococcus aureus rezistent la meticilina” (MRSA). Staphyloccocus se găsește pe piele si pe mucoase iar acestea pot provoca daune serioase în cazul în care se multiplică exponențial.

Cum te ferești de rezistența la antibiotice?

 Administrează antibioticele exact cum a prescris medicul (niciodată mai putin de 5 zile) și nu înceta tratamentul chiar dacă simptomele s-au ameliorat. Administrează acest tip de medicamente numai dacă este necesar, pentru infectii grave. Exemplu: meningita.

  Antibioticele nu sunt o alternativă atunci când ne confruntăm cu o simplă răceala sau simptome de început de gripă. Nu vor ajuta în acest caz, deoarece antibioticele luptă doar împotriva unei bacterii. Pot avea efecte secundare, încluzând reacții alergice, probleme la nivelul intestinului sau stomacului, infecții fungice sau greață.

Reacțiile adverse ale antibioticelor

  Diaree, vărsături, dureri la defecație, hemoragii intestinale, eriterm cutanat, ȘOC ANAFILACTIC, granulocitopenie, creșterea transaminazelor, nefrită interstițială, tulburări electrolitice.De aceea, antibioticele se dau numai cu prescripție medicală iar farmaciștii nu vor să le elibereze în alt mod! Antibioticele administrate necorespunzator pot afecta organismul !!!

Intrebări frecvente: cool

–   Tabletele pot fi rupte în bucăți mai mici pentru administrare?

  Se poate realiza acest lucru în cazul unora dintre medicamente, însă în cazul antibioticelor, nu este indicat. Concentrația per tabletă este sintetizata în așa fel încât ea poate avea efectul dorit împortriva bacteriilor

 –  Cu ce se administreaza antibioticele?

  Cel mai indicat este sa fie administrate cu apă, nu cu sucuri acidulate, lactate sau cafea: pot afecta modul de absorbție a medicamentului de către organism.

  În cazul tetraciclinelor este indicat să nu se consume produse lactate, medicamente care conțin Mg, Ca sau Fe, medicamente care conțin oxizi de aluminiu și Mg (antiacide). Dacă este necesară administrarea acestora, se va lua la distanță de 2h sau chiar mai mult de la administrarea tetraciclinelor.

 Amoxicilina nu interfera cu alimentele sau băuturile însa ampicilina, azitromicina și eritromicina sunt influențate de alimente ( reduc absorbția lor în organism). Doxiciclina nu se administrează cu Fe deoarece cel din urmă îi scade absorbția.

Cu drag,

Andreea!

Sursa:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072621/

Curs Farmacologie – Antibiotice

Leave a Reply

Your email address will not be published.