Programul încărcat, grijile, agitația zilnică, job-ul, obligațiile cresc riscul de a nu da importanța simptomelor care pot ascunde probleme de sănătate, unele din cele mai grave. Acest articol se adresează femeilor care se străduiesc să facă față vieții profesionale și grijilor de acasă și adesea neglijează sănătatea.
Atunci când simptomele caracteristice fiecarei afecțiuni sunt cunoscute, ești mai prevăzător iar multe boli sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate în faza incipinetă.
Problemele de sănătate cu care se confruntă “sexul frumos” sunt unice la fel ca și organismul lor. E vital ca ele să-și înțeleagă organismul pentru a avea grijă de sănătatea lor.
Acestea sunt simptomele pe care nu ar trebui să le ignori:
1.Oboseală și epuizare constante
Chiar dacă resposabilitățile și îndatoririle zilnice sunt copleșitoare, epuizarea și moleșeala nu ar trebui să fie ignorate.
Dacă ești obosită după job sau din cauza unui program încărcat iar după o perioadă de odihnă adcvată te simți ca nouă, nu trebuie să-ți faci griji. Cu toate acestea, în cazul în care oboseală devine o obișnuință a vieții tale, acesta poate fi un semn al unor afecțiuni, cum ar fi oboseala cronică. Există mai multe probleme de sănătate legate de oboseală, cum ar fi depresia, insuficiența hepatică, anemia, cancerul, insuficiență renală, boli cardiovasculare, boli tirodiene sau diabetul.
Studii recente arată că oboseala este mai prezentă la femei decât la “sexul puternic” (bărbați), ceea ce este de înțeles. În plus, diferența de oboseală între sexe este legată și de prezența testosteronului.
În cazul în care te simți obosită te poate ajuta Vitamina D, consumul de apă sau unele suplimente alimentare, cum ar fi:
Vitamine si minerale:
SECOM Alive (supliment alimentar pe baza de plante) – aproximativ 49 lei
DOPPEL HERTZ A-Z – aproximativ 27 lei
CENTRUM PENTRU FEMEI – aproximativ 32 lei
2.Apariția unor alunițe
Fiecare din noi avem alunițe. Un studiu arată că în medie, fiecare persoană are zece , dar femeile în special, trebuie să le supravegheze cu atenție deoarece apariția sau modificarea celor prezente deja, poate fi asociată cu melanomul.
Ce trebuie să ții minte atunci cand verifici dacă alunițele tale sunt ok:
- Dacă au o formă asimetrică
- Dacă și-au schimbat culoarea
- Dacă și-au modificat diametru
- Dacă sângerează
Dacă prezinți aceste simptome, indicat este să consulți un medic dermatolog.
3.Noduli la sâni
Orice fel de umflare, roșeață, nodul la nivelul unui sân sau la nivelul ambilor sâni, pot fi simptome ale cancerului la sân. Conform Asociației Americane de Cancer, cel mai întâlnit simptom al acestei maladii este nodulul prezent la nivelului sânilor.
În cele mai multe cazuri nodulul nedureros, cu formă neregulată este canceros, dar acest lucru nu înseamnă că un nodul nedureros nu poate fi canceros.
Aceste simptome pot apărea și din cauza modificărilor hormonale din organism, infecții la sâni. Prin urmare, orice nodul, inflamație sau durere a sânilor trebuiesc luate în serios și verificate de medic.
4.Sângerarea vaginală după menopauză
Sângerarea vaginală după menopauză nu este firească. Deși poate fi considerată la început un simptom neînsemnat, poate fi un indicator timpuriu al cancerului endometrial, sarcom uterin, cancerul de col uterin.
Alte cauze ale apariției acestui simptom pot fi subțierea țesutului uterului, fibrom uterin, polipi, infecții ale mucoasei uterine.
Sângerarea vaginală poate fi un fenomen inofensiv, dar nu fi rușinată să consulți medicul ginecolog, deoarece poate ascunde boli grave, iar un diagnostic timpuriu te va ajuta.
Mai trebuie adăugat că orice modificare a ciclului menstrual, ca de exemplu hemoragii accentuate, sângerare care durează mai mult decât în mod obișnuit sau sângerare după actul sexual, trebuiesc tratate cu seriozitate și comunicate medicului ginecolog.
5.Actul sexul dureros
Organizația Mondială a Sănătății transmite că sexul dureros afectează 8- 22 % din femei, la un moment dat, pe timpul vieții lor, ceea ce face această problemă una din cele mai răspândite în rândul femeilor.
Una din cauzele acestor dureri este menopauza, deoarece mucoasa vaginală, la menopauză, își pierde proprietățile, inclusiv umiditatea normală și devine uscată, ceea ce duce la act sexual dureros.
O altă cauză a acestor probleme poate fi chiar nașterea. Ultimile studii arată că nașterea este asociată de multe ori cu dureri după actul sexual.
Alte cauze posibile, includ chisturi ovariene, infecții ale uterului sau trompelor uterine, intervenții chirurgicale.
6.Modificări bruște ale greutății corporale
Nu ar trebui să te îngrijorezi dacă greutatea ta variază 1 – 2 kg zilnic, în medie, această variație fiind normală.
Cu toate acestea, dacă greutatea ta fluctuează vizibil fără ca dieta sau rutina ta zilnică să sufere schimbări, se poate să fie ceva neînregulă cu organismul tău.
Variația inexplicabilă și mai ales bruscă a greutății corporale mai mare de 3-4 kg, poate fi interpretată ca simptom pentru afecțiuni grave, cum ar fi cancerul (iar aici cele mai posibile forme de cancer pot fi cel de pancreas, stomac, esofag, sau plămâni), diabet, boli de inimă, boli ale tiroidei, depresie, stres, afecțiuni ale sistemul digestiv.
7.Disconfort abdominal: gaze sau balonare
Aceste simptome ar trebui să vă dea de gândit daca acestea se manifestă într-un mod neobișnuit, pe o perioadă mai lungă de timp, cu o intensitate ridicată sau cu secvențe repetitive. Dacă disconfortul abdominal este prezent mai multe zile la rând, poate fi un motiv de îngrijorare. Potrivit unui raport din 2007 publicat de o fundație care se ocupă de persoane bolnave de cancer, balonarea, asociată cu dureri abdominale pot fi simptome ale cancerului ovarian.
Aceste simptome mai pot semnala și manifestarea sindromului intestinului inflamator și sindromului de intestin iritabil, afecțiuni care dacă sunt tratate din timp, poți evita intervențiile chirurgicale.
Deseori, durerea abdominală poate fi un semn al apendicitei, ulcerului gastric sau a unui probleme cu vezica biliară.
Discutați cu medicul dacă prezentați aceste simptome abdominale, alături de care mai poți manifesta diaree ușoară, constipație, scaune de culoarea pielii.
8.Umflarea picioarelor
De cele mai multe ori, acumularea de lichid la nivelul membrelor inferioare sau umflarea picioarelor apare în timpul sarcinei. Dar, trebuie să dăm atenție acestui simptom, când apare în alte condiții deoarece el poate fi asociat cu bolile renale cronice, ciroza, tromboza venoasă produndă, ruptura tendonului lui Ahile, artrita reumatoidă sau simpla luxare a unei glezne. Umflarea unui singur picior poate însemna prezența unui cheag de sânge, ceea ce reprezintă un pericol pentru atacul de cord, deoarece acesta poate călători prin vene pănă la plămâni.
Dacă picioarele voastre se umflă fără un motiv bine conturat, consultați medicul.
În încheiere vreau să subliniez faptul că orice modificare observați la nivelul organismului vostru nu trebuie lăsată neobservată, consultați medicul în legatură cu orice schimbare minoră pentru că, este mult mai bine să previi decât să tratezi. De sănătatea noastră depinde fericirea căminului nostru, și nu ne dorim nimic mai mult decât o familie fericită. Nu-i așa?!
Vă îmbrațișez cu drag,
Andreea