Top 9 afecțiuni grave ținute la distanță de consumul de Roșii

  Indiferent dacă o consideram legumă sau fruct ( din punct de vedere botanic rosiile sunt  considerate fructe), nu există nici o îndoială că roșia face parte din categoriile alimentelor ale căror beneficii depășesc nutriția de bază. Rosiile reprezintă un pachet complet de nutrienți ,  antioxidanți și o sursă bogată de vitamina A, C și acid folic.Farmacistul de serviciu Top 10 beneficii ale rosiei

  Include in alimentația ta zilnică fructe, legume inclusiv rosii pentru a reduce riscul de cancer, obezitate, diabet si boli de inima. Nu uita că mancarea sănătoasă  este “prietenă ” cu pielea și părul  tău, “are grijă” de greutatea ta și îți furnizează energia necesară zilnică.

Profilul nutrițional al roșiei

  • Sursă bogată de vitamina A, C, antioxidanți și acid folic
  • Conține o gamă largă de substanțe nutritive și antioxidanți: acid alfa-lipoic, licopen, colina, acid folic, beta-caroten și liteine
  • O roșie de marime medie conține 123 g, 22 de calorii, 0 grame grăsime, 5 g carbohidrați, 1 g de fibre, 3 g de zahăr, 1 gram de proteine

Gătitul roșiei pare să crească disponibilitatea nutrienților : carotenoide licopenul, luteina si zeaxantina.

Rosiile previn boli grave:

Cancer

  O sursă excelentă de Vitamina C și alți antioxidanți, roșiile pot ajuta la combaterea formării  radicalilor liberi, despre care se știe că pot duce la aparitia cancerului.

Cancerul de Prostată

  Numeroase studii au demonstrat că riscul de cancer de prostată scade datorită licopenului: colorant  vegetal, care dă culoarea roșie a pepenului și a roșiilor.

Cancerul de Colon

  Consumul de beta-caroten reduce posibilitatea a de a dezvolta cancer de colon, iar dietele bogate in fibre  din fructe si legume sunt asociate deobicei cu un risc redus al acestei forme de cancer.

Sănătatea Inimii

  Roșiile sunt un suport pentru inima datorită conținutului bogat de fibre, vitamina C, potasiu. Pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, o persoană trebuie să reducă consumul de sodiu și să il suplimenteze pe cel de potasiu. Acidul folic conținut de tomate ajută la menținerea nivelului de  homocisteină, protejând inima de afectiuni grave. Deasemenea, trebuie luat în calcul și potasiu, care are  rolul de a proteja inima împotriva atacului de cord, reduce formarea pietrelor de rinichi și menține  densitatea mineralelor din oase.

Diabet

  Studiile au arătat că pacienții cu diabet zaharat care aleg să includă alimente bogate în fibre, au  niveluri mai mici ale glicemiei.  O roșie poate conține și 2 grame de fibre.

Constipație

  Roșiile te feresc de constipație deoarece sunt o sursă bogată în fribre și apă, ajută hidratarea  și  menține mișcările intestinului regulate.

Piele

  Sinteza cologenului, o componentă  importantă a pielii, unghiilor, părului și țesutului conjuctiv, este  asociată  cu vitamina C și de consumul de fructe sau legume.

Sarcina

  Acidul folic din roșii este esential petru sarcină deoarece protejează sugarii de defectele de  tub  neural.

Depresia

  “Vinovat” pentru combaterea depresiei este acidul folic din roșie deoarece acesta previne excesul de homocisteina care se formeaza in organism.  

Cum să incluzi roșiile în alimentația ta?

Asigură-te că alegi surse de încredere când cumperi legume și ia în calcul prospețimea, țara de proveniență (cele din Romania de preferat) temperatura la care sunt depozitate și nu în ultimul rând, aspectul.

PreparateFarmacistul de serviciu Top 9 beneficii ale rosiei

  • Sandwich/Hamburger – include o felie de roșie în sandwich pe lângă celelalte legume
  • Supa crema de roșii este o idee bună  în fiecare zi
  • Bine cunoscuta salată de roșii: o poți "asorta" cu orice fel principal
  • Bruschete cu roșii pentru aperitiv
  • Sosul cu roșii întregi pentru paste

Riscuri și atenționări

  Studii recente au arătat că roșiile sunt în topul alimentelor care conțin un grad ridicat de reziduri de pesticide. De aceea este important ca acestea sa fie achizitionate numai din surse de încredere, de preferat locale.

  Beta blocantele sunt medicamentele prescrise pentru boli de inimă care cresc nivelul de potasiu din sânge, nu trebuiesc asociate cu alimente care sunt deja bogate în potasiu, respectiv rițiile.

  Consumul în exces de  potasiu poate fi dăunator pentru persoanele care au probleme cu rinichii. În cazul În care rinichii nu reusesc să elimine excesul de potasiu din sange, pot aparea complicații.

  Persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian trebuie să evite consumul de alimente acide, printre care și rosiile, deoarece pot apărea arsurile la stomac.

  Vă aștept și pe pagina de facebook cu alte articole, sfaturi și surprize! yes

Cu drag,

Andreea!

Referințe :

http://www.medicalnewstoday.com 

http://www.nutrition411.com 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.