Cu toții iubim Crăciunul și mă refer la toate tradițiile ce fac din această perioadă una de poveste. Este o perioadă în care bunătatea și darurile trebuie să ne încălzească sufletul.
Să nu uităm, desigur, de preparatele gustoase pe care le vom gusta cu poftă, pe nerăsuflate, gătite de bunici, mămici cu grijă și drag. Puțini din noi realizează că mesele îmbelșugate de sărbători înseamnă un efort susținut pentru organismul nostru, iar deseseori Anul Nou ne prinde într-o formă precară, cu câteva kg în plus.
Dar acest lucru se poate schimba dacă urmați câteva obiceiuri simple, mici dar care au un efect important asupra stării de sănătate, iar în caz de urgență veți ști ce să cereți în farmacii dacă apar probleme.
Am ales pentru voi câteva sugestii care să vă ajute să treceți de această perioadă de belșug culinar în siguranță, sănătoși, iar în caz de urgență să știți ce soluții farmaceutice să alegeți.
Medicamente pentru probleme cu digestia
Pentru buna functionare a sistemului digestiv putem administra comprimate care sa ne ajute organismul și să ne protejeze, indiferent de câte bunătăți consumăm în aceste zile pline de sărbatoare.
1. Mezym forte – este un bun ajutor în cazul digestiei leneșe. Te poate ajuta dacă îl administrezi după mesele copioase.
2. Kreon 10.000 UI este un alt medicament care susține digestia, bun în cazul în care mesele sunt destul de grele.
3. Stările de disconfort gastric, greața, balonarea sau indigestia pot fi contracarate cu Digex forte comprimate, care va ajuta atât digestia grăsimilor vegetale cât și cele animale.
4. O alternativă naturală vine de la Secom. Super Enzyme nu doar că va reduce tulburările digestive,dar va ajuta și la îmbunătățirea și stimularea secreției biliare hepatice cu rol în emulsionarea lipidelor. Administrarea este revomandată să se realizeze o dată pe zi, în timpul mesei.
Trucuri simple pentru o digestie sănătoasă
Apa cu lămâie este un aliat de încredere după o masă bogată în grăsimi sau zaharuri. Este recomandat ca apa să fie puțin călduță pentru a fi delicată cu sistemul tău digestiv. Lămâia conține ingrediente ce ajută la detoxifierea organismului, susține sistemul digestiv în procesarea unei cantități mari de ingrediente nesănătoase.
Planificați-vă mesele în funcție de fel de ce mâncare veți servi. Atât timp cât știți că urmează o masa de Crăciun îmbelșugată, încercați sâ nu abuzați pe tot parcursul zilei de mâncăruri sățioase, bogate în grăsimi. De exemplu, dacă la cină urmează să includeți carne de porc, încercați să aveți o masă de prânz bogată în legume și fructe. Evitați să serviți 2 mese la rând grele, combinate cu băutură deoarece supuneți ficatul la un efort extrem.
Mănâncați cu răbdare. În procesul de digestie este esențial ca alimentele să fie bine mestecate, deoarece, în acest fel sunt mai ușor de prelucrat de către organism.
Asociați preparatele din carne cu legume sau preparate murate precum varza, castraveți, gogonele sau ce mai aveți prin cămară. Acestea echilibrează nivelul de proteine, ajută sistemul digestiv să facă față unei cantități mari de alimente, cu care nu este obișnuit.
Exerciții fizice. Acestea sunt vitale, deoarece ajută procesul de digestie, aprovizionează cu oxigen corpul, arde caloriile depuse, îmbunătățește tonusul general.
Mese mai puțin bogate și dese. Este o metodă simplă de a nu te simți plin și de a nu luam kilograme în plus, dacă alegi să iei masa mai des și să mănânci mai puțin.
12 ore între mic-de-jun și cină. Acest interval este ideal pentru ca sistemul digestiv să aibă timp să îcheie procesul de digestie, iar în acest fel nu suprasoliciți ficatul.
Hidratarea. Nu uita să consumi multe lichide pentru susține digestia. Alege băuturile din sucuri naturale sau, cea mai bună alegere rămâne apa.
Evitați excesele de orice fel. Acesta este poate cel mai bun sfat pentru un Crăciun fără probleme. Orice dezechilibru duce la probleme de sănătate, de aceea e importantă cumpătarea.
Nu uitați că, Sărbătorile de Iarnă sunt despre timpul petrecut cu cei dragi și nu despre mese sau bucate.
Cu drag,
Andreea!