Odată cu trecerea timpului, o parte din procesele complexe de regenerare ale pielii dispar, iar rezultatul care ne dă bătăi de cap sunt Ridurile. Așa numitele tratamente pentru riduri sunt costisitoare iar rezultatele se văd în timp.
De ce apar ridurile?
Atunci când suntem tineri, celule care sunt parte componentă a procesului de regenerare sunt înlocuite rapid. Problemele apar când, după o anumită vârstă, înlocuirea nu se producere rapid.
Regresia apare încă de la vârsta de 20 de ani. Consecințele acestor schimbăti în metabolismul tenului, se observă la nivelul exterior al pielii, prin pierderea de elasticitate, strălucire. Coloagenul și elastina sunt cele mai importante componentele ale pielii noastre care influnțează aspectul și sănătatea acesteia. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce mai puțina elastină și colagen, de aici și apariția ridurilor. Ridurile sunt de fapt cute care apar la nivelul superior al pielii, iar zonele cele mai afectate, sunt, deobicei, cele expuse la soare.
8 Obiceiuri care duc la apariția ridurilor
Apariția ridurilor este un proces normal, dar în acest articol vă prezint obiceiurile care duc la apariția prematură sau la accentuarea redurilor.
Sfatul Farmacistului: elimină aceste obiceiuri zilnice din rutina ta zilnică pentru a ține ridurile la distanță
1. Expresiile faciale repetitive
O mare parte din mesajul pe care îl transmiți interlocutorului tău are la bază expresiile faciale. Dar, dacă faci un obicei în a folosi o anumită expresie facială, cum ar fi o expresie încruntată, pielea va urma această expresie indiferent dacă tu o faci voluntar sau involuntar. În timp mușchii feței își vor pierde elasticitatea și flexibilitatea, ceea ce va duce la apariția cutelor inestetice.
2. Consumul excesiv de alcool
Alcool are efecte dăunătoare asupra întregului organism. Băuturile alcoolice grăbesc procesul de îmbătrânire deoarece afectează nivelul de vitamina A din organism, un antioxidant puternic care are rolul de a îmbunătăți nivelul de cologen iar lipsa acestuia, din păcate, duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Un alt efect nociv al alcoolului este apariția vaselor de sânge dilatate, varicelor. În plus, alcoolul are un efect de dezhidratare asupra corpului, cu cât bei mai mult, se simte lipsa apoi din organism iar dezhidratarea acționează negativ asupra pielii.
3. Fumatul
Țigările cauzează cancer, boli de inimă, infertilitate, hipertensiune și multe altele. Sănătatea pielii este un motiv în plus să renunți la fumat. Fumatul zilnic poate provoca boli ale pielii, de exemplu psoriazisul, piele lăsată etc. Pe lăngă efectul nociv al nicotinei, fumatul afectează și mușchii feței, cei din jurul gurii, ceea ce provoacă riduri adânci.
4. Lipsa protecției solare
Soarele este cel mai mare dușman al pielii. Nu uita, chiar dacă ești la umbra, sau nu stai la plajă, aplică o cremă cu protecție solară. Expunerea la ultraviollete UV, îmbătrânește pielea și te predispune cancerului de piele, melanomul. Chiar dacă stai câteva minute la soare, crema de protecție trebuie aplicată, cel puțin cu factor de protecție de 15 SPF. În funcție de culoarea tenului, cu cât este mai deschis cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai ridicat. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată sezonului cald, cu pălarie, echelari de soare și chiar umbrelă. Lumina soarelui este sursă de vitamina D, iar expunerea la soare este benefică, atât adulților cât și la copii. Evitați orele 11 – 17 și folosiți cremă cu factor de protecție.
5. Nu te demachezi înainte de somn
O noapte lungă sau o zi plină de multe te face să amâni procesul de demachiere, înainte de a merge la culcare. Această greșeală o fac multe femei iar rezultatele sunt unele din cele mai nefaste: ten încărcat, riduri, coșuri probleme cu strălucirea, cearcăne. Acest ritual este unul esențial pentru tine, nu sări peste el! Machiajul reține poluați pe parcursul zilei, plus că are în componență substanțe chimice care, dacă după o perioadă de timp nu sunt înlaturate, acționează supra tenului , afectează straturl superior, distruge fibrele de colagen, blochează porii. Nu contează cât de obosită ești, îndepărtarea machijului cu o soluție de demachere specială este importantă. Ritualul de demachere trebuie să aibă în componență și o cremă hidratantă, o mască și nu în ultimul rând o bine curățare a feței cu apă.
6. Exfoliere exagerată
Exfolierea pielii este o operațiune cu efecte benefice, îndepărtează celule moarte, ajută la regenerare, astupă porii, acționează asupra semnelor post acnee: rezultat – piele mai sănătoasă, fină. Cu toate acestea, o exfoliere nepotrivită pentru un anumit tip de ten poate reduce uleiurile naturale din cadrul pielii, pot provoca roșeață iritații. Dacă te hotărăști să aplici o cremă exfoliantă sau o apelezi la o procedură de exfoliere trebuie să ai în calcul mai mulți factori, cum ar fi timpul tău de ten ( un ten sensibil necesită o exfoliere superficială), intervalul de timp al acestei operațiuni ( indicat o dată pe săptămână ) , sezonul ( nu este recomandată folosirea masajelor de exfoliere des vara, datorită razelor UV puternice).
7. Dușuri lungi calde
Da, dușurile pot duce la apariția ridurilor. Vinovată este căldura degajată de apă, care afectează uleiurile naturale din compoziția pielii, acestea funcționând ca o protecție. Fără această protecție naturală, pielea este predispusă soarelor, factorilor externi. Soluția este utilizarea unui gel de duș hidratant, nu exagera cu temperatura apei și folosește crema ta hidratantă preferată după duș.
8. Neglijezi pielea mâinilor, gâtului și urechilor
Fiecare din noi are mare grijă de ten, de pielea feței. Majoritatea cremelor sunt special create pentru pielea feței, care este preferată și răsfățată. Pentru un aspect tânăr, sănătos oferă o atenție deosibită pielii gătului, mainilor și urechilor. Atunci când aplici creme cu factor de protecție nu uita de aceste zone, folosește creme de hidratare și pentru pielea un pic mai rigidă a mâinilor. Include în rutina ta zilnică creme speciale pentru gât, urechi și mâini pentru ca pielea ta să fie sănătoasă din cap până în picioare.
Cu drag,
Andreea!