Pielea este prima barieră de apărare a corpului nostru, fiind prima care ia contact cu mediul înconjurător, este cea mai expusă asupra razelor soarelui, diverșilor poluați, produse chimice etc.
Erupțiile cutanate pot fi cauze de alergeni, produse alimentare, înbrăcăminte, plante, bijuterii sau substanșe chimice de uz casnic. Medicamentele, prezența unei anumite boli în organism sau digestia slabă pot fi deasemenea cauzele apariției iritațiilor la nivelul pielii.
Sigur vi s-a întâmplat măcar o dată să vă apară o iritație fie din senin fie știind exact factorul alergen ce a dus la apariția acesteia.
Cât durează tratarea unei iritații?
Depinde ce factorii declanșatori, de cât de gravă este iritația, de tipul acesteia și de cît de repede inflamația de la nivel local scade.
Unele vor dispărea la fel de repede pe cât au apărut în schimb ce altele au nevoie de tratament, fie el natural sau dermato-cosmetic.
Dermatita este termenul general ce se folosește atunci când vorbim despre o iritație sau inflamaâie a pielii. Aceasta nu este contagioasă, nu pune viața pacientului în pericol și este o afecțiune foarte des întâlnită.
Există mai multe tipuri de dermatită
- Dermatită de contact
- Dermatită atopică
- Dermatită seborică
- Neurodermatita
- Dermatita periodală
Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt primele 3. Dermatitele pot avea ca factor de apariție diverși alergeni în funcție de tipul de dermatită despre care vorbim.
Pe lângă dermatite iată și alte tipuri de iritații pe pot apărea la nivelul pielii
- Eczeme
- Varicelă
- Pojar
- Hepatită
- Erupții de stres
- Rozacee
- Urticaria
În acest articol vreau să discutăm mai mult despre cele 3 tipuri de dermatite având în vedere că la ultimul sondaj de pe Instagram v-ați dorit mult să expun acest subiect pe blog.
Cauzele principale de apariție ale celor 3 tipuri de dermatite
Dermatita de contact
- substanțe chimice
- bijuterii
- detergenți
- parfumuri/cosmetice Dermatita seboreică
- plante
- metale -stresul
Dermatita atopică – afecțiuni neurologice
- sistem imunitar scăzut – diferențe de temperatură
- piele uscată – oboseală
- factori genetici
Despre dermatita seboreică am discutat AICI veți găsi toate informațiile necesare + produse 100% naturale ce ajută în cazul unei astfel de dermatite.
Dermatita de contact
Acest tip de dermatită apare atunci când intrii în contact direct cu tipul de alergen.
Tipuri de alergeni posibili – bijuterii, detergent rufe/ vase, cauciuc, metale, plante sau cosmetice.
Dacă apar iritații la nivelul pielii fără a știi care este factorul declanșator, recomand vizita la dermatolog pentru realizarea analizelor ce vor duce la diagnosticarea și tratarea dermatitei.
Dacă este de tip alergic, situația este puțin diferită, spun asta pentru că, substanța alergică poate fi o substanță cu care ai intrat în contact f mult timp fără a îți da seama care este aceasta.
Dermatita atopică
Acest tip de dermatită poate apărea atât la adulți cât și la copii. Diferențele de temperatură duc de asemenea la apriția ei, pielea uscată, mâncărimea, roșeața sau senzația de arsură sunt unele dintre simptomele acestui tip de dermatită.
Recomand folosirea produselor hidrantante și emoliente, produse naturale sau dermatocosmetice, evitarea produselor cu substanțe ce pot aduce apariția iritațiilor sau cele care au ingrediente nocive pentru piele.
Nu este recomandat dușul cu apă fierbinte sau folosirea gelurilor de duș din comerț.
Alternativa? Gelurile de duș dermato-cosmetice sau gelul de duș/ gelul de curățare 100% natural fără parabeni, sulfați sau alte substanțe cancerigene/alergice.
Pentru că în urma sondajului realiza pe Instagram ați votat ca produsele recomandate să fie atât dermato-cosmetice cât și produse 100% naturale, am ales de această dată să vă prezint produsele de la Oleya care pot fi folosite în cazul iritațiilor, dermatitelor sau senzației de mâncărime dar și produsele Atoderm – Bioderma, produse ce se pot găsi în toate farmaciile din țară.
Ambele variante sunt foarte eficiente și le recomand cu mare drag mai ales că le-am folosit și știu în cunoștiință de cauză ce efect au asupra pielii.
- CALMEAZĂ SENZAȚIA DE MÂNCĂRIME
- HIDRATEAZĂ PIELEA USCATĂ ȘI FOARTE USCATĂ
- TRATEAZĂ IRITAȚIA
Recomandare extra- produsele se pot folosi și după epilat pentru eliminarea stării de disconfort de la nivelul pielii și a senzației de mâncărime.
APLICARE ȘI CONTRAINDICAȚII
În cazul produselor de la Bioderma, acestea pot fi folosite atât de bebeluși cât și adulți, nu se recomandă aplicarea acestora prematurilor.
Produsele 100% naturale de la Oleya se pot folosi încă din primele 2 săptămâni de viață singurele contraindicații
- Nu se recomandă folosirea Uleiului de Arbore de ceai sub vârsta de 3 luni. Acesta este recomandat să se aplice topic după această vârstă (întotdeauna diluat într-un ulei vegetal)
- Uleiul de Tamanu este recomandat să se aplice pe piele după vârsta de 3 ani

Produse naturale ideale pentru dermatita
Unt de Shea
Ulei de Tamanu
Ulei esential de Lavanda
Ulei esential de Arbore de ceai
Produsele de gasesc in magazinul online:
Produse dermato-cosmetice
Gama Atoderm de la Bioderma
Noile produse Atoderm sub forma de spray ->
Produsele Bioderma se gasesc in farmacii

Buna Andreea
La enumerarea dermatitelor, pct 4 si 5 sunt identice.
Corecteaza si al text “Produsele de gasesc”
Cu drag,
Mihaela Mihai
Multumesc mult Mihaela. te puuup