Farmacia Verde: Florile de Salcâm, leac din natura

Farmacia-verde-flori-de-salcam

  În fiecare anotimp, natura ne oferă remedii naturiste care “așteaptă” să fie folosite în lupta noastră zilnică cu menținerea unui tonus sănătos și fericit. Începul verii aduce mireasma îmbietoare a florilor de sâlcâm, considerate o rezervă valoroasă de remedii naturale pentru o gamă largă de afecțiuni. Deobicei, salcâmul înflorește în a doua jumătate a lunii mai, iar florile rămân deschise aproximativ 12 zile.

Pentru a fi folosite în scopuri medicinale, florile se culeg în faza matură de dezvoltare, deobicei pe vreme însorită, iar uscarea se realizează la umbra, în camere aerisite sau în mansardă.

[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeIn” entry_delay= “0” entry_duration= “0.5” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”]

Conținutul chimic

[edsanimate_end]

 Florile de salcăm conțin o serie de compuși diverși: glicozii flavonici cum ar fi robinina, acaciina, glucide, acizi organici (cafeic,clorogenic), mucilagii și uleiuri complexe folosite în parfumerie.

[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeIn” entry_delay= “0” entry_duration= “0.5” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”]

Efectele vindecătoare:

[edsanimate_end]

[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInUp” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”]    Proprietățile terapeutice ale florilor de salcâm se aplică unei game largi de afecțiuni, cu precădere afecțiunile sistemului nervos, bolile digestive și cele pulmonare, cu efecte antitusive, antiseptice sau calmante.

        1.Bolile aparatului respirator

  Florile de salcâm sunt un remediu ideal pentru răcelile de sezon, combate tusea convulsivă sau astmatică, viroze, răgușeli, astmul bronșic sau infecțiile căilor respiratorii.  În acest caz, un ceai de salcâm zinic, îndulcit cu miere de albine, acționează asupra febrei, tusei, durerii de gât, având acțiune antiiritativă și efect calmant.

      2.Afecțiuni ale apratului digestiv

În cazul bolilor de stomac, puterea vindecătoare a salcâmului este bine-cunoscută, fiind indicat pentru afecțiunile de ulcer, gastrită hiperacidă (cu precădere cea cauzată pe fond nervos), indigestii, crampe abdominale.

Combate “arsurile” de stomac (pirozis), care de obicei apar în timpul nopții, datorate în mare parte hiperacidității. Aceste beneficii se datorează glicolizilor flavonici care acționează ca hipoacidifianți.

Deasemnea, trebuie să adaug efectele terapeutice ale salcâmului asupra ulcerului gastric și duodenal, gastralgii hipercloridrice, reflux  gastro-esofagian sau atunci când după o masă bogată apare indigestia, alături de crampe abdominale.

În acest caz, “salvarea” vine de la ceaiul de salcâm, ideal consumat 2 ori pe zi, dimineața și seara, îndulcit cu miere de albine, servit calduț. Se poate combina și cu frunzele de dud, bogate în calciu și care conțin ingrediente cu efect alcalinizant.

     3.Sistemul nervos

Probleme pe care le poți trata prin intermediul salcâmului sunt insomniile, epuizarea nervoasă, stările de anxietate, depresia, reacții necontrolate la stări de stres, migrene, dureri de cap, pierderi de memorie, pierderea poftei de mâncare, accese de nervozitate.  

Metodele de tratament  ale acestor dereglări ale sistemului nervos cu ajutorul salcâmului, pot fi:

  • Inhalarea parfumului de salcâm are efecte benefice de relaxare, liniștire asupra psihicului. Deci, plimbă-te în preajma salcâmilor.
  • Culege flori de salcâm pentru camera în care dormi
  • Consumă ceai de salcâm în combinație cu alte plante cu efect relaxant, cum ar fi teiul
  • Tinctura de salcâm, câte 2 picături pe zi
  • Băi cu flori de salcâm

     4.Copii

  În cazul celor mici, florile de salcâm pot rezolva problemele cu diareea acidă, vărsături sau agitație.

     5.Imunitate de Fier

Una din cele mai apreciate produse apicole este mierea de salcâm, care conține o gamă largă de nutrienți ce ajută la întărirea sistemului imunitar.

Include mierea de salcâm în dieta ta ca îndulcitor sau pur și simplu ca o gustare dulce dimineața și seara. O altă metodă delicioasă și sănătoasă este combinația cu miez de nucă zdrobit.

     6.Arsuri

Arsurile ușoare crează un disconfort acut ce poate fi vindecat cu ajutorul florilor de salcâm. Zdrobește câteva “ciochine” de flori și aplică pe zona afectată. Rezultat:  efect calmant.

 

  În cele mai multe din afecțiunile enumerate, florile de salcâm se utilizează sub două forme:

Infuzia de salcâm

Infuzia de salcâm: într-un bol cu apă fierbinte se introduc flori proaspete, înflorite de salcâm și se așteaptă în jur de 15 – 20 de minute. După care se îndepărtează planta, iar ceaiul se poate consuma de 3 ori pe zi, după mesele principale.

Tinctura

Într-un recipient cu filet se introduc 10 -20 de linguri de pulbere de flori, după care se adaugă alcool alimentar, indicat de 50 de grade. Este necesar ca recipientul să fie închis ermetic și  păstrat  la macerat timp de 2-3 săptămâni. După ce se filtrează, se poate consuma de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță.

Contraindicații

  Înainte de a începe o cură cu floare de salcâm, trebuie să ai în vedere cantitatea necesară de flori pe care o puteți folosi, în funcție de afecțiunea ta. Femeile care așteaptă un bebeluș sau care alăptează, persoanele alergice la salcâm, copii cu vârste fragede trebuie să consume floare de salcâm cu atenție, la sfaturile unui fitoterapeut.

Cu drag,cheeky

Andreea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.