Cremele pentru protecție solară sunt recomandate de dermatologi deoarece acestea formează o peliculă protectoare asupra pielii ce te protejează de razele UV.
Expunerea la radiațiile UVA și UVB poate duce la apriția iritațiilor, arsurilor solare minore sau majore și în cazuri puțin mai grave la cancerul de piele.
Creme de proteție solară sunt etichetate cu un anumit factor de SPF ce măsoară fracția de radiaților UV ce produc arsuri solare la nivelul pielii. De exemplu SPF 15 înseamnă că 1/15 din radiațiile Uv ajung la nivelul pielii după aplicarea cremei alese de dumneavoastră.
Beneficiile utilizării cremelor cu protecție solară
- pot preveni aparția a 2 tripuri de cancer de piele
- previn dezvoltarea anormală a celulelor epiteliale
- previn apariția ridurilor
- pielea are aspect mai fin și mai catifelat (arată un studiu clinic din SUA)
Cum calculăm eficacitatea cremei cu protecție solară ?
Dacă vrei să știi exact care este eficacitatea cremei tale o poți face printr-o simplă ecuație matematică. Înmulțește factorul protecției solare SPf cu numarul de minute care trebuie să treacă în general ca soarele să îți ardă pielea. Astfel dacă în zece minute pielea ta deja va fi puțin arsă de la soare daca nu aplici o astfel de cremă, înmulțim 10 minute x 30 (factorul SPF) = 300 minute.
Foarte important este faptul că aceste creme nu se aplică o singură dată pe zi, dermatologii recomandă ca la fiecare 2 h să fie aplica un strat de cremă cu protecție.
Cum ne afectează soarele pielea
- fotodermatita
- îmbătrânirea pielii (dată în special de radiațiile UVA)
- apariția petelor solare
- melasma sau vitiligo
- afectează buna funcționare a ochilor
- arsurile solare
- cancerul de piele (UVA poate determina deteriorarea ADN-ului celular)
Radiațiile solare – UVA și UVB
Dintre cele două UVA este radiația care provoacă cele mai nedorite efecte asupra pielii noastre- îmbătrânește pielea, poate schimba structura ADN-ului, aduce durerea și arsurile solare majore, pătrund mai adânc în piele fiind și cele mai periculoase. Din pacate, mai mult de 95% dintre radiațiile ce ajung pe Pământ sunt UVA.
UVB provoacă în general apariția arsurilor pielii, acestea nu penetrează sticla. Pot deteriora pielea chiar și iarna cu ajutorul zăpezii sau pe suprafețele reflectorizante.
Pentru ca ambele radiații solare au efect nociv asupra pielii este nevoie întotdeauna de aplicarea unei creme cu protecție solară.
Există 17 ingrediente care au fost acceptate de FDA în utilizarea formulării cremelor solare. Aceste ingrediente pot fi fizice sau chimice. Cele mai multe astfel de creme conțin ambele tipuri de ingrediente.
2 ingrediente fizice- Ozid de Zinc și Dioxid de titan ambele având eficiență pe UVB și UVA.
mai multe ingrediente chimice printre care- acid aminobenzoic – UVB avobenzonă – UVA oxibenzonă – UVA și UVB etc.
Produsele cu protecție solară folosite de farmacistul de serviciu
Spray-ul La Roche Posay cu efect matifiant
Absoarbe sebumul de la nivelul tenului, se absorbe imediat, nu lasă urme albe (ceea ce e un mare plus pentru mine)
Tenul meu este foarte gras, iar un astfel de produs mă ajută în matifienrea tenului dar și în protecția lui.
Îl folosesc înainte de aplicarea machiajului și chiar după aplicarea acestuia.
Vichy – Ideal Soleil cu tehnologia Anti-nisip
Nou tehnologie adusă de cei de la Vichy m-a atras foarte mult și abia am așteptat să ajung la mare pentru a vedea efectul. Previne lipirea nisipului de piele.
Efectele asupra pielii sunt de protecție, fortifică și calmează pielea iritată din cauza soarelui.
Laptele se poate găsi în două variante SPF 30 și SPF 50, se absoarbe imediat și lasă pielea cu un aspect fin și catifelat.
Nisipul nu va fi deloc prietenos cu pielea ta după aplicare, ceea ce, cu siguranță nu te va deranja.
Elmiplant Care Lab – SUN Family
Formula de protecție a celor de la Elmiplant se adresează tuturor membrilor familiei, iar varianta pe care am ales-o este cea cu SPF 30
Protejează pielea corpului față de radiațiile UV și radiațiile IR , calmează iritațiile și arsurile solare.
Intră repede în piele, are un miros plăcut iar cantitatea va ajunge cu siguranță pentru toată familia.
La Roche Posay a lansat UV PATCH
Ce este UV PATCH?
Este un dispozitiv care se lipește pe suprafața pielii asemănător unui plasture. Acesta îți va măsura nivelul rdiațiilor UV.
Ușor de folosit printr-o aplicație MY UV PATCH.
Cum acționează?
Conține straturi fotosensibile ce îșă modifică culoarea în contact cu radiațiile UV. Poate fi folosit timp de 5 zile și este recomandat și pentru pielea copiilor.
Cum folosești aplicația?
Descarci aplicația pe telefon – completezi datele în aplicație – lipești plasturele pe piele – scanezi plasturele – urmezi recomandările obținute în urma scanării – aflii informații importante pentru sănătatea pielii tale!