[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInUp” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”] Alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar la elementele externe, obișnuite, de multe ori banale, la care acest sistem de apărare al organismului nu ar trebui să reacționeze. Dacă aveți o alergie, sistemul imunitar identifică o substanță nepericuloasă ca și când ar fi un agent patogen ( o substanță nocivă străină). Această substanță este denumită: Alergen.
Alerginii se pot găsi în băuturi, alimente sau mediu extern. Cele mai importante surse de alergeni pot fi:
- Polenul din plante, flori, copaci
- Praful
- Mucegaiurile
- Animalele
- Alimentele
- Medicamente
- Înțepături de insecte
În funcție de cum ajunge factorul alergen în organism, îi poți clasifica în:
- Pneumalergeni ( polenul, praful, mucegaiuri)
- Alimentari ( ouale, laptele de la vacă, căpșinile, fragi )
- Alergeni de la insecte ( veninunl provenit de la unele insecte )
Informații cheie despre Alergii:
- Alergiile sunt considerate o reacție greșită a sistemului imunitar
- Cele mai multe alergii au în comun praful, polenul și alimete, mai ales fructe
- Se estimează ca unul din cinci europeni suferă de o formă de alergii
- Pintre cele mai des întâlnire simptome regăsim strănutul, prebleme cu pielea, iritații, vărsături
- De cele mai multe ori, dacă prezinți o alergie, riscul de a avea și alte alergii este ridicat
- În teorie, orice produs alimentar poate duce la alergii
Rinita Alergică
Față de celelalte forme de alergii, rinita alergică se caracterizează prin o inflamație acută a mucoasei nazale. Ceea ce este de precizat este că aproximativ 80 – 90% din populația globului a prezentat această formă de alergie, iar persoanele cele mai predispuse au vârsta între 5 – 25 de ani.
Cauze
Cauzele sunt aceleași cu celelalte forme de alergii, cum ar fi reacții ale sistemului imunitar în prezența unor alergeni. Cantitatea de alergeni cu care persoana intră în contact influențează agravarea simptomatologiei.
Alergeni:
- Praf ( în compoziția prafului se regăsesc acarieni, “vinovați” de apariția alergiilor
- Polen
- Mucegai
- Scuame, pene, par de animal, puf
- Fum de țigară
- Murosuri puternice de parfum, deodorant
- Produse cosmetice
- Detergenți
Rinita alergică poate fi asociată cu:
- capacitatea de concentrare redusă
- tulburări de coordonare ochi – mână
- tulburări de memorie
- tulburări ale somnului
- oboseală
Mulți dintre părinții ai căror copii suferă de rinită alergică au spus că cei mici se simt irascibili, mai ales în sezonul de primăvară. Copii nu pot exprima întotdeauna simptomele verbal, de aceea de cele mai multe ori ne comunică disconfortul acasă sau la școală. Este imporatant ca alergiile să nu fie confundate cu deficiențe de atenție.
Diagnosticarea
Cel mai sigur mod de a trata și afla dacă suferi de rinită alergică este vizita la doctor sau alergolog. Aceștia pot identifica cel mai corect dacă suferiți de o alergie. Uneori rinita alergică poate fi complicată de mai multe afecțiuni, cum ar fi deviația de sept, polipii nazali. Aceste afecțiuni complică diagnosticul și pot apărea probleme dificil de tratat. Doctorul poate recomanda teste, prin intermediul cărora vei fi pus în contact cu anumiți alergeni pentru a indentifica la care ești sensibil. Cel mai uzul test este cel de piele.
Acesta se realizează deobicei printr-o înțepătură, iar apoi alergenul este pus în contact cu pielea. Rezultatele se observă în 10 20 de minute. Mai este și varianta introducerii alergenului cu ajutorului injecției, dar acest test este puțin mai complicat.
Simptome
Atunci când intri în contact cu alergenii, sistemul tău imunitar declanșează reacții inflamotorii care duc la dilatarea caselor sangvine și apariția secrețeiilor la nivelul mucoasei nazale.
Printre cele mai importante simptome, pot enumera:
- Strănut
- Obstrucție nazală
- Rinoree apoasă
- Prurit nazal
Tipuri de rinită alergică
Rinită profesională – deobicei apare în urma contactului cu diverse substanțe alergene existentă la locul în care îți desfășori activitatea profesională
Febra Fanului – este o formă de rinită alergică cu apariție sezonieră și care deseori este asociată cu conjunctivita. De obicei apare primăvara și vara. Desigur, atunci cand vine primvara , polenul este principalul alergen, cum ar fi polenul de la fân sau de la diferite ierburi.
Rinită alergică perenă – așa cum ne dam seama și din titlu, durează tot timpul anului. De multe ori este asemănată cu astmul bronșic. Printre cauze se numără alergenii prezenți în mediul înconjurător: acarinii din locuință, praf, mucegai, pene, animale etc. O persoană care manifestă rinită alergică perenă pare a fi tot timpul anului răcită.
Tratament
Prima formă de tratament este Prevenția. Cel mai indicat este să eviți cei mai cunoscuți alergeni. Așa că:
- Stați in interior locuinței cât mai mult timp în perioada în care nivelul de polen este ridicat, cum ar fi primăvara. De obicei nivelul de polen crește în timpul dimineții și în timpul serii. Nu uita, atunci când este vânt, mai bine eviți ieșitul în aer liber.
- Poartă ochelari de soare, pentru a evita polenul să-ți afecteze ochii
- Nu lăsa hainele la uscat afără, deoarece poate reține polenul
- Nu este indicat să atungi ochii, acest lucru nu face mai mult decât să te irite
- Păstrează ferestrele închise și folosește aerul condiționat. Acestea, deobicei, au filtre speciale pentru polen.
- Menține uminiatea în locuință la un nivel optim, pentru a evita expunerea la mucegai. Poți folosi un dezumidificator în subsol sau în alte locuri umede, goale.
- Curățați pardoseala cu un mop umed, care absoarbe praful și evitați aspirarea sau folosirea unei mături, acestea pot împrăștia praful
- Spălați-vă pe mâini după ce v-ați jucat cu animalul de companie
Sfatul Farmacistului
Printre tratamente medicamentoase, enumăr cele care atenuează simptomele rinitei alergice. Acestea se pot administra atât pe cale orală, cât și spray-uri nazale, siropuri.
- Antihistaminicele – acționează asupra procesului inflamator, secrețiilor nazale, strănutului. Exemplu de medicamente antihistaminice: Aerius, Claritine, Xyzal acestea se administreaza 1 data pe zi de preferat seara pentru ca in acel moment al zilei se secreta histamină, subtanța "buclucașă"
- Decongestionante nazale – acționează de asemenea asupra secrețiilor nazale, procesului inflmator. Aceste pot fi sub forma de spray nazal sau medicamente. Aceste miscoreaza vasele de sange de la nivelul nasului.
Ca spray pentru nas se pot folosi produse cu apă de mare care au efect decongestinant: Afrin , Humer, Nazomer Forte; administrare 2 puffuri de 3 ori pe zi;
Spray-urile cu substanțe active nu le recomand să fie folosite mai mult de 7 zile consecutive: Bixtonim, Olynth, Afrin adminsitrare 1-2 puffuri de 3 ori pe zi.
- Corticosteroizii nazali – aceștea blochează reacția alergică. Este indicat persoanelor care au încercat antihistaminicele și este indicată persoanlor care au rinită alergică perenă.
Nasonex (adminsitrare >6 ani) administrare 6-12 ani: 1 pulverizare în fiecare nară o dată pe zi ; 12 ani- adulți 2 pulverizări în fiecare nară o dată pe zi . Acest produs se administrează la sfatul medicului, mai ales dacă pacientul este copil, deoarece în doze mari poate încetini creșterea la copii.
- Terapia de desensibilizare – este indicată atunci când celelalte metode nu au efect și constă în injectarea unor doze de substațe alergene.
Cu drag,
Andreea!
[edsanimate_end]