Paracetamolul este unul din cele mai utilizate tratamente medicamentoase pentru dureri ușoare sau severe, de spate de cap, pentru febra și altele. Este folosit pe scară largă în toată lumea și este considerat unul din cele mai sigure medicamente. Despre siguranță vom vorbi în acest articol și cum este pusă la îndoială de ultimile cercetări.
Ce face Paracetamolul?
Paracetamolul este cunoscut și sub numele de acetaminofen și face parte din clasa medicamentelor cu efect analgezic-antipiretic.
Acționează asupra durerilor de cap, durerilor articulare-musculare, durerilor de spate, durerilor de dinți, durerilor menstruale. În România, paracetamolul este recunoscut ca unul cele mai sigure tratamente medicamentoase, fiind folosit de o parte importantă din populație.
În comporație cu alte antiinflamatoare cunoscute, cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul nu crește riscul unor probleme cu stomacul sau inima. Din punct de vedere al administrării de către persoanelor însărcinate, paracetamolul este considerat un medicament sigur.
Este paracetamolul sigur?
Recent, s-a descoperit că utilizarea paracetomului fără respectarea prospectului, sau sfaturilor farmacistului, poate duce la probleme grave de sănătate. Studiile realizate, în ultimul timp, au dovedit că riscul utilizării acetaminofenului a fost subestimat.
Leziunile hepatice pot fi provocate de supradoza de paracetamol și sunt considerate principalul risc al administrării acestui medicament.
Atunci când administrezi paracetamol, cea mai mare parte a medicamentului este procesată desigur, de ficat, ca apoi să fie eliminat prin urină. Cu toate acestea, administrarea neconformă cu sfaturile farmacistului, “după ureche”, a acetaminofenului, în cantitate mare afectează celulele ficatului și poate duce la probleme grave, chiar deces. La nivel global, paracetamolul este considerat una dintre cauzele principale ale insuficienței hepatice, iar principalul motiv este supradozajul, admistrarea incorectă.
O altă problemă este că acetaminofenul este prezent într-o gamă largă de medicamente fără prepcripție, iar riscul unui supradozaj este ridicat. În momentul de fată, nu este recomandat să administrăm mai mult de 3.000 de miligrame de paracetamol zilnic.
Acest risc este accentuat de faptul că leziunile hepatice produse de paracetamol se produc cu o viteză scăzută, greu de obervat, astfel pacientul poate administra paracetamol fără să știe că acesta îi afectează ficatul.
Rezultatele mai multor studii au arătat că administrarea paracetamolului poate duce la o serie de probleme de sănătate cum ar fi alergii cutanate severe. Din fericire, aceste cazuri au fost destul de rare, dar nu trebuiesc ignorate.
Cancer de sânge
În 2011, un studiu publicat în Statele Unite a dovedit că există o legătură între paracetamol și un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer de sânge.
În cadrul studiului au participat 64.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50 și 76 de ani. S-a observat că participanții care au administrat paracetamol de 4 ori pe săptămână au avut un risc de două ori mai mare de cancer de sânge, chiar leucemie. Trebuie adăugat că riscul apariției acestor maladii este scăzut.
O serie de studii au asociat autismul la copii cu administrarea de către femeile însărcinate a paracetamolului. Raportul a dezvăluit că riscul este ridicat pentru copii ai căror mame au administrat paracetamol în timpul sarcinii. Cu toate acestea, rezultatele nu pot interzice utilizarea paracetamolului, ci mai degrabă dorește să conștientizeze mamele să ceară părerea doctorului înainte de administrare.
ADHD
Într-o analiză a mai mult de 2.600 de persoane de sex feminin, cercetătorii au evaluat că cele care au administrat paracetamol în primele 32 de săptămâni de sarcină au dezvoltat un risc cu 30 % mai mare de a avea un copil cu ADHD. Este important ca mamale să fie precaute și atente la dozajul de paracetamol, mai ales în timpul sarcinii.
Sfatul Farmacistului
Având în vedere folosirea la scară largă a acestui medicament, publicul trebuie să ia în considerare că o administrare greșită, neconformă cu prospectul poate duce la apariția unor probleme de sănătate grave. De subliniat este faptul că aceste indicații se pot aplica tuturor medicmantelor, nu numai paracetamolului.
Recomandări:
- Nu administrați mai multe produse care conțin acetaminofen în același timp
- Administrați medicamentul conform sfaturilor farmacistului sau indicațiilor de pe prospect
- Nu depășiți limita de 3.000 de miligrame pe zi
- Informați medicul dacă suferiți de boli de ficat
- Nu asociați alcool cu paracetamolul
- În cazul în care sunteți gravidă, discutați cu medicul înainte de a administra paracetamol
- În cazul unei supradoze mergeți la doctor chiar dacă vă simțiți bine
Cu drag,
Andreea!
Surse: http://www.medicalnewstoday.com/