Sucurile dăunează sănătății, fiind, din păcate, alegerea a milioane de oameni din întreaga lume, mai ales în perioada verii. Dulce la gust, rece sau cu un cub de gheaţă, te răcoresc şi îţi oferă de energie într-o zi călduroasă şi însorită de vară. Conform unui studiu al Sănătăţii Naționale din Statele Unite din 2005-2008, 50% din populaţia lumii consumă sucuri dulci iar dintre aceştia 25% consumă mai mult de 12 căni/zi.
O cantitate foarte mare de zahăr şi substanţe chimice periculoase ajung în organism iar acesta nu poate avea efecte pozitive, ba din contră. Multe persoane sunt dependente de aceste lichide dulci. Unele chiar nu-şi pot începe ziua fără un pahar din sucul lor favorit, sau nu pot mânca dacă aceasta lipseşte de pe masă.
Iată 8 motive pentru care ar trebui să renunţi la sucul tău favorit
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInLeft” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
1.Atacă dinții
Zahărul şi acidul citric adăugate în reteta sucurilor atacă dinţii şi smalţul acestora. Deasemenea sunt dăunatoare pentru dentină şi pot duce la apariţia cariilor. Respiraţia urât mirositoare se află şi ea printre "reacţiile adverse" ale consumului de Cola.
Un studiu din 2009 realizat în cadrul Universităţii Zhejiang, a ajuns la concluzia că, consumul zilnic de Cola poate duce la apariţia eroziunilor dentare şi cariilor la nivel bucal. [edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInRight” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
2.Obezitate
Consumul unor astfel de băuturi duce la creşterea în greutate, împreună cu mărirea circumferinţei abdominale datorită cantităţii mari de zahăr care se ascunde în această bautură. Deasemenea, să nu uităm de caloriile ascunse, care induc o serie de răspunsuri hormonale şi psihologice în organism.
Un studiu realizat în 2009 şi publicat în Jurnalul American al Nutritiei Clinice, raportează că băuturile carbogazoase pot duce la apariţia diabetului zaharat, fracturilor sau cariilor dentare. S-au descoperit legături evidente între raportul de băuturi carbogazoase şi creşterea indicelui masei corporală.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInLeft” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
3.Scade rezistenţa oaselor
Este demonstrat faptul că sucul îndrăgit de mulți, Cola poate scade rezistenţa oaselor cu atât mai mult, în cazul femeilor înaintate în vârstă, care sunt predispuse la astfel de probleme de sănătate. O cercetare recentă, arată că, doar această băutură, care face parte din cadrul lichidelor carbogazoase, poate duce la apariţia acestei afecţiuni.
De ce?
Printre ingredientele reţetei Coca-cola se află şi acidul fosforic. Acesta interferă cu abilitatea organismului de a absobi calciu în oase şi poate duce chiar la osteoporoză (întalnită la persoane peste 50 de ani, în special femei). Deasemenea, această substanţă, acidul fosforic interferă cu acţiunea acidului clorhidric din stomac astfel, digestia este încetinită şi chiar blochează absorbţia nutrienţilor.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInRight” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
4.Atacă inima
Consumul excesiv și regulat de băuturi carbogazoase crește substanțial riscul de a avea un accident vascular, cu precădere accident vascular cerebral sau atac de cord, acestea fiind unele din cele mai des întâlnite cauze ale decesului în România.
Studiile care au cercetat legătura dintre sucuri și problemele inimii au demonstrat că persoanele care consumă mai mult de două, trei ori sucuri care conțin zahăr, au un risc cu 40 % mai mare de infarct miocardic, din cauza acostor lichide iar femeile sunt cele mai predispuse acestui risc. În cazul bărbaților, un studiu la care au participat 42.000 de persoane de sex masculin, timp de 2 ani, s-a constatat că cei care consumă în medie o cutie de suc pe zi, au avut un risc de atac de card cu 20% mai mare.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInLeft” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
5.Poți face diabet
Orice aliment care afectează greutatea corporală și conține zahăr, implicit crește riscul de diabet zaharat. Indiferent de tipul băuturii, fie carbogazoasă, fie ceai, sau cu gust de fructe, persoanele care consumă în mod regulat aceste lichide dulci pot avea probleme de diabet la un moment dat.
Marile companii care produc aceste băuturi susțin campanii de marketing care alătură sportul cu produsele respective. Acest lucru este cel puțin lipsit de etică pentru că s-a demonstrat că sportul are o influență scăzută asupra nivelului de zahăr din organism.
Diabetul zaharat de tip 2 este afecțiunea cea mai întâlnită la persoane care preferă sucurile dulci.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInRight” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
6.Cresc tensiunea arterială
Cunoscută și sub numele de hipertensiune, această problemă este întâlnită tot mai des la persoane tinere, iar una din cauzele principale fiind aceste sucuri. Tensiunea arterială slăbește în timp mușchii inimii, iar acest lucru duce la creșterea riscului de atac de cord, insuficiență cardiac și stop cardiac.
Un studiu din Statele Unite vorbește despre sucul de porumb, bogat în fructoză, care afectează rapid tensiunea arterială, indiferent dacă ai avut sau nu probleme cu inima.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInLeft” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
7.Afectează rinichii
Rinichii au de suferit datorită compușilor acizi și zaharurilor din sucuri. Aportul regulat, exagerat de lichide carbogazoase crește riscul de pietre la rinichi, iar simptomele sunt: durerea la urinare, urina de culoare neobișnuită sau greața.
Pentru a proteja rinichii, înlătură sucurile din alimentația ta zilnică.[edsanimate_end]
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInLeft” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “scroll” scroll_offset= “75” custom_css_class= “”]
8.Poți face cancer
Așa numitele E-uri, substanțe chimice cu efecte nocive pentru sănătate se regăsesc din plin în sucurile dulci, carbogazoase sau cu gust de fructe. Culoarea artificială de caramal a băuturii de Cola este dată de acest tip de substanță. Cele 2 substanțe care oferă această culoare băuturii sunt 2-metiilimidazol și 4- metilimidazol.
Formele de cancer care se pot dezvolta dacă consumi sucuri sunt: cancerul de sân, de colon, de esofag și cancer de tiroidă. Un studiu realizat în 2015 și publicat într-o revistă a scos în evidență legătura evidentă dintre 4-metilimidazol și cancer.
Această maladie gravă este acum pe locul 2 din punct de vedere a mortalității în România și afectează din păcate persoane din ce în ce mai tinere. Putem face ușor legătura între alimentația fast-food, sucuri și riscul de a dezvolta o formă de cancer. [edsanimate_end]
Sfatul Farmacisutului:
Cu ce înlocuim sucurile: SMOOTHIE DE CĂPȘUNI DELICIOS. Căpșunile pentru că sunt o rezervă bogată de antioxidanti, au o concentrație mare de vitamina C dar și de minerale precum Fierul, Ca, Mg inclusiv vitamine din complexul B. Citește rețeta integral AICI.
Cu drag,
Andreea!