[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeInUp” entry_delay= “0” entry_duration= “1” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”] Cum ar fi dacă doctorul îți va scrie o prescripție în care va trebui să consumi ciocolată neagră zilnic pentru a te menține sănătos? Sună imposibil, nu?
Conform unui nou studiu, acestă metodă de tratament nu este chiar așa de neobișnuită. Cercetătorii au înregistrat rezultate încurajatoare oferite de ciocolată, în reducerea riscului de diabet și boli de inimă. Autorul studiului este Saverie Stranges, director științific al departamentului de Sănătate Publică din Luxemburg, fiind publicat în British Journal of Nutrition.
Deseori ciocolata este percepută ca un aliment de care ar trebui să ne bucurăm ocazional, dat fiind conținutul de zahăr al acestui aliment. Consumată în exces poate aduce probleme cu cariile dentare și obezitatea.
Acest studiu scoate în evidență plusurile consumului moderat de ciocolată, mai ales dacă preferăm ciocolata neagră. Ciocolata neagră conține cea mai mare cantitate de cacao, ceea ce înseamnă că are în componență cele mai ridicate niveluri de antioxidanți, în special flavonoide, moleculele care se “îngrijesc” de leziunile de la nivelul celulelor.
Acest studiu s-a bazat pe 1.153 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18-69 de ani și care au făcut parte dintr-un grup de observare a riscului cardiovascular în Luxemburg. Datele cu privire la consumul de ciocolată au fost preluate la persoanele participante prin intermediul unui formular alimentar. Cercetătorii au evoluat modul în care aportul zilnic de ciocolată afectează nivelul enzimelor hepatice și dacă poate fi asociat cu rezistența la insulină. Rezultatele au arătat că 81 % dintre participanți au consumat ciocolată, cu o medie zilnică de 24.8 grame zilnic.
Față de participanții care nu au mâncat ciocolată în fiecare zi, persoanele care au ales preparatul din cacao au redus rezistența la insulină și și-au îmbunătățit nivelurile enzimelor hepatice. Efectele au fost mai bune cu cât subiectul a avut o medie a consumului de ciocolată mai mare. Constatările au rămas valabile indiferent de vârsta, sex, stil de viață sau de regimul alimentar al persoanei studiate.
Participanții care au mâncat ciocolată s-au dovedit a fi mai activi fizic, tonusul zilnic a fost mai bun, mai veseli în comparație cu cei care nu au mancat ciocolată.
Ar putea fi inclusă ciocolata neagră în recomandările dietetice?
Prefesorul Stranges și colegii săi spun că rezultatele studiului sugerează faptul că ciocolata neagră poate reduce riscul de a dezvolta tulburări cardiometabolice prin creșterea nivelului de enzime hepatice și de protecție împotriva rezistenței la insulină.
Cu toate acestea, Prof. Stranges subliniază importanța diferențierii dintre ciocolata care conține cacao naturală și ciocolata prelucrată.
Cu drag,
Andreea!
[edsanimate_end]
foarte interesant.pupici
Multumesc Mihaela!
Pingback: Farma Test: Ce creme folosesc pentru un ten fără acnee